musikhjälpen

Skandaler och snackisar i Musikhjälpen genom åren

Musikhjälpen i Lund 2018

Musikhjälpen började 2008 och sedan dess har det blivit en del skandaler i programmet.
Här är alla snackisar vi minns genom åren!
Farah Abadis besked om Musikhjälpen: ”Det blir...”
0:21

Efter reklamen: Farah Abadis besked om Musikhjälpen: ”Det blir...”

(0:21)

Slå på ljud

Sedan 2008 har Musikhjälpen gått av stapeln varje december för att samla in pengar till välgörande ändamål, varje år med en ny stad och ett nytt tema. Musikhjälpen är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen.

Under en veckas tid låser programledarna in sig i en glasbur för att sända liveradio dygnet runt, men för den som hellre tittar på tv så sänds även programmet på SVT.

Genom åren har Musikhjälpen lyckats samla in miljontals kronor till välgörenhet, men det har även blivit några skandaler i programmet. Och nu minns vi tillbaka på snackisarna!

Musikhjälpens sms-skandalen

2009 var Musikhjälpen i Göteborg för att samla in pengar för årets tema ”Din musik stoppar malaria” och man lyckades samla in 5,7 miljoner kronor i kampen mot malaria. Men det blev en skandal när fel nummer visades i tv-sändningen av programmet och pengar som skulle gå till insamlingen istället hamnade hos ett blufföretag. Dock verkade det som att det inte var några större summor som försvunnit.

– Det här misstaget är helt unikt. Och vi ska göra allt för att alla i alla led kan vara säker på att pengarna kommer till rätta, sa Pär Nordahl, projektledare på SVT, till Aftonbladet.

Samir Badran hoppar av – efter kritiserade inlägget

Artisten och tv-profilen Samir Badran skulle varit ambassadör för Musikhjälpen 2015, men efter att Samir lagt ut ett inlägg på sin Instagram med texten ”tag a hoe” hoppade han av. I ett inlägg på Instagram bad Samir om ursäkt och förklarade att han hoppade av för att inlägget eventuellt skulle ta fokus från Musikhjälpens tema.

”Jag ville vara en bra ambassadör för svenska folket men väljer nu att kliva av uppdraget. Risken är stor att fokus hamnar på det här istället för på Musikhjälpens tema. Jag hoppas verkligen att svenska folket kommer fortsätta engagera sig i Musikhjälpen, det kommer jag göra men på andra sätt under veckan.”, skrev Samir på sin Instagram.

Programledarna tvingades avbryta Musikhjälpen

Under Musikhjälpen 2021 var det Brita Zackari, Oscar Zia, och Anis Don Demina, som var årets programledare i glasburen i Norrköping. Men efter att både Oscar och Anis uppvisat förkylningssymtom tvingades de avbryta sin medverkan och lämna i och med den pågående pandemin.

– Jag känner mig inte så sjuk förutom att jag är snuvig, men det finns regler för sådant här. Tyvärr kommer jag behöva avrunda och åka hem, jag måste testas för covid, jag försökte övertyga produktionen, sa Anis när han berättade att han inte skulle kunna fullfölja uppdraget.

Istället kom Linnea Henriksson och Kodjo Akolor in för att tillsammans med Brita ro insamlingen i land.

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN