LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Michael Nyqvists fru Catharina om sorgen – så lever hon idag efter tragiska förlusten

08 nov, 2022 
Catharina Nyqvist och Michael Nyqvists
Det var 2017 som Michael Nyqvist gick bort i sviterna av cancer.
Efter skådespelarens bortgång var hans familj i stor sorg.
I en intervju med Cancerfonden öppnar hans fru Catharina upp sig om sorgen hon känner än idag.
Annons
William Spetz om sorgen efter Sven Wollters dödBrand logo
William Spetz om sorgen efter Sven Wollters död

Det är fem år sedan som skådespelaren Michael Nyqvist lämnade hela svenska folket i sorg. I juni 2017 somnade han in efter en svår tid med lugncancer. Skådespelarens bortgång tog hårt på hela familjen och det var först i januari 2018 som Michael Nyqvists änka, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, för första gången talade ut om sorgen och saknaden efter maken.

Det var på Tillsammans mot cancer-galan på TV4 som frun Catharina öppnade upp om sorgen efter Michaels bortgång.

– Micke ville absolut inte bli sin sjukdom. Han ville fortsätta jobba. Sedan tror jag att han också behövde tid för att förstå det själv. Jag tror inte att någon av oss förstod allvaret. Det tog så himla lång tid att landa i det. Jag kunde verkligen inte förstå att det var just lungcancer som Micke hade fått eftersom han alltid varit hälsosam, sportig och inte rökt, sa hon i programmet.

Annons

Catharina Nyqvists ord om sorgen – efter Michaels bortgång

Även i en krönika i Cancerfondens tidning Rädda livet, förklarade hon hur svårt det var att läsa av Michaels reaktion när han fick beskedet om att cancern hade spridit sig.

”Läkaren kommer, jag försöker läsa hans minspel, men det är helt omöjligt. Vill vara förberedd, kunna lindra, hjälpa. Samtidigt måste jag vara skärpt, M minns ofta inte vad läkaren sagt och ber mig upprepa”, skrev hon och fortsatte:

”Vi får se röntgenbilderna och läkaren förklarar. Den här gången har nåt hänt – cancern har muterat. Världen vänds upp och ner ännu en gång, nu har han två sorters cancer. Plötsligt blir M patient på riktigt”.

I november 2021 skrev Catharina en till krönika för Cancerfonden. Där beskrev hon sorgen som hon kände lika starkt då, fyra år efter makens bortgång.

”Varför skulle sorgen just efter ett år, tolv månader, 365 dagar, förändras? Finns det en sorts sorgens numerologi?”, skrev hon.

Annons

Michael Nyqvists fru om sorgen idag – flera år senare

Något som Catharina även beskriver, är hur högtider är vidriga. Eftersom de påminner henne om gemenskapen som hon och Michael har delat. Efter hans bortgång såg hon till att ha nära vänner och barnen runt omkring sig, närheten till andra som delade samma sorg.

”Försöker göra nya saker under högtider, i nya konstellationer med vänner. Men det är inte julafton som är svårast, snarare juldagsmorgonen”

Flera år senare beskriver hon sorgen som en motsatt känsla. Catharina berättar även om när hon plötsligt satt ensam på landet. Då hon hade längtat efter tid med sig själv. Men ensamheten blev inte alls som hon hade tänk – utan hon drabbades av en djup sorg och saknad.

”Nu när åren går blir det ibland en motsatt känsla, jag som var rädd att glömma. Ibland önskar jag att jag få kunde få den frånvarande att bli mindre närvarande”

FOTO: TT

Annons