Familjens varma gest efter Michael Nyqvists död: "Tack till alla som deltog"

I somras gick Michael Nyqvist bort i cancer. Men familjens fina gest inför begravningen gör att hans vision kan leva kvar.

Den 27 juni 2017 gick skådespelaren Michael Nyqvist bort i sviterna av lungcancer, endast 56 år gammal.

En knapp månad senare, den 21 juli, begravdes Michael Nyqvist i Katarina kyrka i Stockholm. Men inför begravningen valde skådespelarens familj att göra något oväntat. I dödsannonsen uppmanade de nämligen begravningsdeltagarna att hellre skänka pengar till “Michael Nyqvist Foundation”, en nystartad insamling, än att köpa blommor. Den varma gesten uppmärksammades över internet.

Nu, kort efter begravningen tackar familjen för resultatet i en ny annons, som publicerades i Dagens Nyheter den 30 december.

”Tack till alla er som deltog vid Michaels begravning och gjorde en outhärdlig dag lite ljusare. Ett särskilt tack till er som donerade till Michael Nyqvist Foundation. Det gör att vi kan föra vidare Mickes övertygelse om skådespeleri som helande kraft i samhället”, står det bland annat i annonsen som är undertecknad av änkan Catharina Nyqvist Ehrnroot samt barnen Ellen Nyqvist och Arthur Nyqvist.

“Kände sig inte alls färdig”

Initiativet till stiftelsen kommer från Catharina Nyqvist Ehrnroot.

Michael Nyqvist Foundation kommer att verka i skådespelarens anda och “använda skådespelarkonst som en enande kraft”. Stiftelsen kommer varje år utse en skådespelare som verkar i Michael Nyqvists anda.

– Michael själv kände sig inte alls färdig med vare sig livet, sin livsgärning eller karriär och hade så mycket kvar att ge och tillföra, sa stiftelsens talesperson Thomas Perlman till Aftonbladet i juli 2017.

I stiftelsens styrelse sitter även Catharina Nyqvist Ehrnrooth, PG Nilsson, Pernilla August, Ingela Olsson, Jens Orback, Anthony Edwards, Christian Camargo och Michel Comte.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

LÄS OCKSÅ: Michael Nyqvist hyllas av skådespelarvännen

SENASTE NYTT!