robinson 2022

Deltagaren ville lämna Robinson – tvingades stanna trots hälsokampen

Robinson TV4

Robinson-deltagaren Merdi Losokola ville lämna inspelningen och bege sig hemåt.
Men det var inget som uppskattades av produktionen – nu berättar hon om sin upplevelse och måendet efter hälsokampen på ön.
– De var väldigt tydliga med att påpeka att det är det här man ställer upp på, säger hon till Hänt.
Hatet efter Robinson: "Marijuanarökande padda"
0:30

Efter reklamen: Hatet efter Robinson: "Marijuanarökande padda"

(0:30)

Slå på ljud

Merdi Losokola, 22, tog sig långt i årets upplaga av Robinson. Men hennes resa kantades av en ordentlig hälsokamp. Flertal gånger fick läkarteamet rycka in då Merdis kropp inte orkade mer.

I en intervju med Hänt berättar nu Merdi om vad som hände efter att hon hade röstats ut i söndagens öråd. Merdi hade egentligen velat fortsätta längre i Robinson men de andra deltagarna valde dessvärre att avsluta hennes resa.

Vad Merdi däremot hade bestämt sig för var att Gränslandet inte var något för henne. Tidigare under säsongen har Merdi nämligen redan varit med i sido-programmet och tävlat sig tillbaka.

– När jag kom tillbaka till Robinson kände jag att om jag åker ut nu då vill inte jag tillbaka till Gränslandet. Det var ju bara fem dagar kvar och jag kände att jag kommer aldrig ta mig in igen, jag hade inte den energin till det mentalt, säger Merdi.

Produktionens krav – tvingades vara kvar i programmet

Det visade sig dock snabbt att Merdi inte fick bestämma själv, produktionen var stenhårda med att hon skulle till Gränslandet.

– Jag hade inget val, man var tvungen att åka till Gränslandet oavsett när man åkte ut. Deras idé var att alla skulle få en chans där oavsett vad. När jag åkte ut från Robinson så frågade jag om jag var tvungen att åka till Gränslandet ändå och det var jag, säger Merdi och fortsätter:

– Saken är att de har ju fått ett program de ska följa, det är regler hit och dit. Så det kändes jobbigt att höra att det skulle påverka hela deras sätt att göra programmet. De var väldigt tydliga med att påpeka att det är det här man ställer upp på och typ tänk på tittarna där hemma, hur mycket hat du skulle kunna få om du hoppar av. Man fick höra mycket som var psykiskt påfrestande.

Det låter som hot?

– Jag skulle inte kalla det för hot men ja.

Merdi

Foto:

Linus Bokehsius

Det är inte första gången som en Robinson-deltagren har vittnat om att produktionen uttryckt tvång. Paul Michael Wrenkler deltog i Robinson 2021 och påpekde redan då att han inte kände att han fick lämna programmet.

– Indirekt så tvingade de mig att vara kvar där. Jag bad om att få lämna, och jag bad dem att hämta kontraktet och visa mig. De sa till mig ”du måste lämna i ett öråd du kan inte lämna på ett annat sätt”. Det kändes som jag var i fängelse och att jag tappat mina egna rättigheter, har han tidigare berättat för Hänt.

Okända tvånget från Petra Malm: ”Hon fick mig för stunden där att känna mig väldigt liten”

När Merdi sedan ankommit Gränslandet, dröjde det dock bara någon dag innan hon tvingades hoppa av på grund av hälsoskäl.

– Innan vi filmade scenen där på Gränslandet när jag säger att jag ska åka hem så frågade jag Petra om hon och jag kunde prata lite innan, utan kameran. Men då sa hon nej, det här ska tas på en tagning. Det var också varför jag blev ledsen. Jag visste att om jag fick prata av mig lite, för jag är inte så öppen med mitt mående. Så jag tror det hade varit skönt att få prata privat först för då hade jag kanske ändrat mig.

– Hon fick mig för stunden där att känna mig väldigt liten. Jag var ju 21 och nu är jag ett år äldre. Men jag kände mig så liten.

Känner du dig besviken på hur Petra hanterade det hela?

– Jag tänker att så som jag har fattat det så hade hon också ett manus att följa. Hon kan inte gå in som en programledare och vara personlig.

Det visar sig dock varit olika krav på deltagarna under säsongen då Valentino Demina, 31, aldrig tvingades till Gränslandet. I programmet fick tittarna se honom säga att han vägrade åka dit och då blev också fallet.

– Nu har jag sett att både Julie och Valentino fick en enkel utväg. Det är mycket som folk som inte var där vet om, vad som pågick. Det va orättvist men samtidigt känner jag att det beror på hur man ser på det. De kanske trodde väldigt mycket på att jag trodde jag kunde ta mig tillbaka så de ville peppa mig.

Sanningen om hälskokampen – så mår Merdi efter Robinson

Vidare berättar Merdi hur hennes mående egentligen var på ön.

– Så fort kameran kom fram så var man tvungen att må bra och visa, till och från var det lite fejk. Men på tävlingarna fick man någon adrenalinkick men så fort tävlingen tog slut så var man sänkt igen, säger hon.

Hur mår du idag?

– Nu håller jag på att bygga tillbaka för det tog ett tag för mig att kunna äta typ kolhyderater utan att det bara gick rakt igenom. I början där när man kom ut var man så himla smal, liten och tunn. Så när man åt svullnade man upp, i alla fall de två första veckorna. Det gjorde mig lite stressad mentalt att nu går jag upp i vikt, man fick en skev bild för man var van att se sig själv så liten. Men nu när programmet har sänts och jag har lämnat, känns det som att jag mentalt har landat.

Hänt har sökt TV4 för en kommentar.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN