robinson 2022

Därför kollapsade Robinson-Merdi – deltagarens svar

Merdi och Helen i Robinson.

Merdi Losokola föll nyligen ihop efter en tävling, men det var inte första gången.
Nu berättar Helen Lindborg vad det kan bero på.
– Vi var ju väldigt utsatta, säger hon till Hänt.
Idol-Nike Sellmans barnbesked med artisten
0:37

Efter reklamen: Idol-Nike Sellmans barnbesked med artisten

(0:37)

Slå på ljud

Det drar ihop sig i Robinson 2022 och under torsdagens program gick den första tävlingen sedan sammanslagningen av stapeln. Tävlingen är en uthållighetstävling som går ut på att de tävlande ska stå kvar så länge som möjligt på en träställning. Deltagarna ska sedan successivt kliva högre och högre upp. Den som står kvar längst, vinner Robinson-statyetten och blir immun i det stundande ö-rådet.

Deltagarens kollaps – mitt i tävlingen

Inför tävlingen frågar programledaren Petra Malm, 45, hur viktig immuniteten är för Merdi Losokola, 22. Varpå hon svarar att den är viktig och att hon gärna vill vara kvar i tävlingen.

– Jag vill se hur långt jag kan gå utan att ge upp och falla ner. Jag kämpar tills kroppen säger emot. Jag är kvar tills kroppen lägger sig, säger hon i programmet.

Under tävlingens gång får vi se hur deltagarna kämpar med uthålligheten och det är först vid den sista etappen som deltagarna börjar ge vika för ansträngningen. De sista som står mot varandra är Merdi och Helen Lindborg, 32.

Efter en tid börjar Merdi se till synes dålig ut och hon böjar svaja uppe på ställningen, innan hon ger upp och börjar klättra ner.

– Jag börjar må illa. Jag börjar tänka på att inte spy och inte ramla framåt. Jag blev väldigt yr, säger Merdi i programmet.

Några minuter senare svimmar hon nästan och programledaren ropar in sjukvårdspersonal som genast kommer in och kyler ner henne.

Deltagarens ord om kollapsen: ”Det var på grund av…”

När Hänt pratar med Helen berättar hon om känslostormen kring situationen och att det var svårt att glädjas över vinsten när hon såg att hennes lagkamrat inte mådde bra.

– Nog för att det är en tävling, men det finns gränser även för mig. Att se någon må dåligt och kämpa in i det sista. Jag vet själv att jag inte hade långt kvar. Det kändes tungt åt hennes vägnar, säger hon till Hänt.

Vad som orsakade hennes kollaps vet Helen inte med säkerhet, men hon menar att det har att göra med att kroppen börjar bli försvagad av omständigheterna på ön.

– Hon är ju en vinnarskalle utan dess like. Jag tror helt enkelt att hennes hjärna tänker mer på att vinna än vad kroppen kunde ta just då. Vi var ju väldigt utsatta där vi var. Vi stod i 40 graders värme i gassande sol och tävlade mot varandra, säger hon och fortsätter:

– Det här är ett tecken på att det är en tuff tävling. När till och med Merdi kan känna så här. Det är ett bevis på att det är tuffa omständigheter.

I avsnittet får vi se hur vårdpersonal genast springer in och undersöker Merdi. Vilket även Helen kan bekräfta.

– Vi blir ju kontrollerade och undersökta. De hade koll på henne vad jag vet, vad de sa till henne vet jag inte, men de tog blodtryck och prover och försökte hela tiden följa upp vad som hände.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN