Melodifestivalen 2022 görs om – Andra chansen försvinner helt

OSCAR ZIA, MELODIFESTIVALEN 2022

Inför Melodifestivalen 2022 har det gjorts en stor ändring – nämligen att ta bort det stora momentet Andra chansen.
Nu avslöjar SVT detaljer om det nya upplägget.
Oscar Zia leder Melodifestivalen 2022 – Se klippet här
Slå på ljud

Melodifestivalen 2022 drar igång i februari men redan nu har vi fått ta del av en hel del detaljer gällande den kommande folkfesten.

I början av september kunde SVT meddela vem det blir som får det prestigefulla uppdraget att leda Melodifestivalen 2022. Efter många spekulationer hit och dit stod det till slut klart att det är ingen mindre än Oscar Zia som står som programledare!

Vid sin sida kommer Oscar kommer ha en sidekick i showen, förutom sina vänner och bekanta. Programledaren Farah Abadi, 33, blir tjejen som gör Oscar Zia sällskap. Men hon själv är inte så sugen på att kalla sig sidekick, utan mer som en "bästa kompis till artisterna”. Hon kommer att följa artisterna från start till mål.

OSCAR ZIA, ANIS DON DEMINA

Oscar Zia ledde en deltävling i Melodifestivalen 2021 ihop med Anis don Demina.

Olle Sporrong/Expressen/TT

Andra chansen tas bort – ersätts av semifinal

Upplägget i Melodifestivalen är väl känt vid det här laget. Vid varje deltävling går två bidrag vidare direkt till final och två bidrag går till Andra chansen – resten är ute ur tävlingen.

I Andra chansen var syftet från början att få en revansch och göra om sitt bidrag så att det skulle bli ännu bättre och därmed öka sina chanser om en plats i finalen. Med åren har SVT däremot märkt att det här upplägget inte riktigt är aktuellt längre, då bidragen redan är så gott som perfekta redan i deltävlingen.

– Syftet med Andra chansen från början var att artisten skulle ha möjlighet att göra om sitt nummer från deltävlingen om man kände att det fanns något man skulle göra annorlunda. Men idag är ju allt nästintill repat till perfektion så det finns inga stora ändringar som görs. Det är nästan ingen som vill göra ändringar och då faller idén med Andra chansen. Det är det vi har upplevt att det inte riktigt blivit en upphöjning inför finalen, utan snarare att det kan ha haft en lite sämre klang, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström till Aftonbladet.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Så blir nya upplägget i Melodifestivalen 2022

Lösningen på det här problemet blir nu att ta bort Andra chansen och istället införa en semifinal. I deltävlingarna kommer det fortfarande vara samma upplägg, bara att två bidrag som förr i tiden hade gått till Andra chansen, istället går till semifinal. I semifinalen kommer bidragen sedan delas upp i två grupper och de två låtarna som får flest röster i respektive grupp går vidare till final!

– Ja, det kan jag bekräfta, det är precis så det är tänkt, säger Anette Brattström till Aftonbladet.

Första deltävlingen i Melodifestivalen 2022 äger rum lördagen den 5:e februari i Malmö.

LÄS OCKSÅ: Magnus Uggla och hustrun Lollo fångade på bild ihop för första gången

LÄS OCKSÅ: Därför måste Mirka flytta ifrån sitt drömboende

FOTO: Karin Törnblom/TT, SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN