hänt möter

Mattias Särnholm drabbades av alopeci – nu berättar han om diagnosen

Mattias Särnholm

Hänt möter Mattias Särnholm. Han slog igenom i Roomservice redan 2001 och har sedan dess synts flitigt i tv-rutan som en del av succétrion med Sofia Wistam och Johnnie Krigström.
✔︎ Allt om inspelningarna av nya programmet Stugdrömmar
✔︎ Verkliga relationen till Johnnie och Sofia utanför jobbet
✔︎ Livet efter alopeci-beskedet: ”Jag var nere i dojorna och vände rent mentalt”
✔︎ Familjelivet med barn, bonusbarn och sambon Stina

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sofia Wistams framtids besked för Sofias änglar: ”Kommer aldrig läggas ner”
0:27

Efter reklamen: Sofia Wistams framtids besked för Sofias änglar: ”Kommer aldrig läggas ner”

(0:27)

Slå på ljud

Mattias Särnholm, 53, blev tv-snickare med hela svenska folket redan i början av 00-talet. Allting startade i den omåttligt populära tv-programmet Roomservice och sedan dess har vi sett honom i både Sofias änglar, Hello Africa och nu senast Helvetesresan.

Det sistnämnda skiljer sig markant från Mattias tidigare program då varken hammaren eller Sofia Wistam, 56, finns vid hans sida. Till skillnad från byggprogrammen får tittarna i Helvetesresan följa med när fem vänner ger sig ut på vägarna med sina motorcyklar.

– Det var väldigt oplanerat och annorlunda. Det var långt ifrån hur en vanlig tv-produktion fungerar. Jag hade en idé, frågade lite polare som sa ja och så drog vi. Det var annorlunda men väldigt kul, säger Mattias till Hänt.

Mattias, Johnnie och Sofia

Mattias är en del av supertrion bestående av honom själv, Sofia Wistam och Johnnie Krigström. Foto: TT

Om nya programmet Stugdrömmar med Johnnie Krigström och Sofia Wistam

Programmet är däremot inte det enda som Mattias är aktuell med, i februari drar Stugdrömmar igång. Det är ett nytt format med succétrion bestående av Mattias, Johnnie Krigström, 49, och Sofia Wistam, samt nytillskottet Gustav Ovland, känd från SVT:s Husdrömmar. I programmet beger sig gänget runt om i Sverige för att få torpet till att bli ett sagoslott.

Hur har inspelningarna gått?

– Fantastiskt bra. Med tanke på att man har hållit på 22 år i bygg-tv-branschen får man väl säga att den här envisheten man har, den har levererat för det var rätt påfrestande får man säga. Det har varit otroligt långa dagar, mycket bortatid men jag har återigen lärt mig massor tack vare Stugdrömmar, säger Mattias och fortsätter:

– Alltid när vi har gjort alla andra program som Sofias änglar, Roomservice eller Hello Africa alla galna saker vi har gjort genom åren, då har man varit ganska fokuserad på att göra sitt jobb, innehållet till programmet man ska göra. Men i Stugdrömmar så är det bestämt att en del av vårat innehåll är att vi inte ska stå och snickra och bygga. Utan att sätta oss på en stubbe ibland och bara titta ut på den platsen vi är.

När Hänt träffade Sofia strax innan hon skulle bege sig iväg för inspelningen berättade hon att hon var något nervös inför väderförhållandena.

– Det programmet vi kommer från nu, då har det varit 29 minusgrader när man vaknade på morgonen. Det är kallt som fan helt enkelt men då måste man lösa det för vi ska fortfarande göra programmet och framställ det. Det är ett större äventyr och mycket mer svårjobbat än när man varit hemma. Men det passar mig, jag älskar äventyr, säger Mattias.

– När vi var uppe i Kiruna, på fjället, så blåste det storm uppe på fjället. Det blåste styvkuling och stormbyar första dagen på inspelningen. Vi skulle flyga upp material, för vi skulle ha jättemycket material men det gick liksom inte att få upp materialet på något sätt.

Hur har stämningen varit mellan er fyra under denna något ovanliga inspelning?

– Vi har inte haft det jobbigt. Det har flutit på väldigt bra mellan oss och Gustav som är vårt senaste tillskott i vår lilla trio. Vi har ju jobbat så länge tillsammans jag, Johnnie och Sofia så vi känner varandra utan och innan. Vi har rest mycket och vet inte hur många timmar vi har suttit och pratat i bilar, vi känner varandra väldigt väl och det är klart att vi måste ge Gustav plats att få ta del av det här. Han har varit svinbra, otroligt kul att lära känna honom mer och mer för varje vecka som gått.

Privata relationen mellan Johnnie och Mattias – så träffades de

Johnnie och Mattias är ett riktigt radarpar när det gäller tv-program men hur ser egentligen relationen ut privat? Så här beskriver Mattias den.

– Jag och Johnnie har känt varandra i 22 år och det är som allt annat, det har gått upp och ner med hur mycket man hänger privat. När jag hade mindre barn var det svårare och när hade mindre barn var det svårare att synka oss. Men vi har alltid hörts, spelat tennis och det är klart att vi käkar middag ihop. Men vi hänger inte varje dag, men vi hörs även om vi inte spelar in. Vi är som brorsor är vi verkligen, säger Mattias och fortsätter:

– Sofia är som en syrra, vi hörs också även om det inte är inspelning. Då rings vi och man har lärt känna varandra familjer och barn. Vi är kompisar liksom.

Johnnie och Mattias

Johnnie och Mattias har arbetat tillsammans i över 20 år. Foto: TT

Hur parades du och Johnnie ihop från början, hur blev det ni som gjorde Roomservice?

– Det skulle göras ett program som hette Roomservice och de behövde ha en snickare och en målare som gjorde själva förvandlingen. Och så skulle det vara en inredare. De ville bara få tag i en snickare och målare som kunde tänka sig att göra om så som inredaren ville ha det, så vi blev kontaktade från olika håll. Vi kände inte varandra alls utan blev inkastade i det och fick lära känna varandra under inspelningen. Vi träffades en gång innan första inspelningen.

Mattias Särnholm om att leva med alopeci: ”Jag var nere i dojorna och vände rent mentalt”

Inför att Roomservice-säsongen 2012 skulle ha premiär syntes Mattias plötsligt i trailern utan sin vanliga frisyr. I samband med detta gick han ut med att han drabbats av sjukdomen alopeci, vilket innebär håravfall.

– När det hände så var det otroligt jobbigt. Jag fattade inte att det kunde vara så jobbigt som egentligen inte spelar någon roll fysiskt. Det var ingen skada skedd på mig förutom att jag förändrade hur man ser ut. Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle vara så jobbigt så jag var nere i dojorna och vände rent mentalt. Det tog otroligt lång tid för mig att reda ut det, säger Mattias och fortsätter:

– En lång tid handlade om att känna hur ska man bli "normal" igen, för att man inte kände sig "normal". Det tog ganska lång tid att ställa om att det här är de nya förutsättningarna som gäller, nu ser du ut så här. Du kommer inte ha hår på huvudet och du får försöka leva med det. Det låter fånigt när man säger det så här men när man är i det så var det inte fånigt utan jävligt jobbigt.

Mattias lärde sig sedan leva med det men idag anser han att han har fått en helt annan förståelse för vad andra omkring honom går igenom.

– Idag är det hur lugnt som helst. Men fortfarande känner man, med handen på hjärtat, att säger någon flintskalle hit och dit, det känns som skällsord. Det är inte så fräscht och det får man respektera. Jag tycker att man har lärt sig jäkligt mycket om hur man ska behandla personer och hur man tilltalar personer. Man får försöka vara på sin vakt och försöka förstå. Alla olika människor går igenom olika saker. Det har jag lärt mig av egna erfarenheter.

– Och när man bli mentalt trasig så är det ingenting som man bara kan säga "äsch skit i det där" dagen efter, utan man känner inte så. Jag har fått en större förståelse för mentala kollapser av olika former.

Familjelivet med barn, bonusbarn och kärleken Stina

När Mattias inte är iväg på inspelning lever han tillsammans med flickvännen Stina Sjölind. Paret har inga gemensamma barn men Mattias har två barn från en tidigare relation, dottern Ebba och sonen Erik.

– Alla mår bra, mina två barn är stora nu, Ebba och Erik. De står på egna ben och det är härligt. Men det var lite läskigt när det skedde, man har levt som en pappa hela sitt liv och varit lite beskyddande och curlande. Sen plötsligt ska de vara egna individer och det var en liten omställning.

Även bonusdottern är ofta hemifrån då hon har ett stort reseintresse.

– På något sätt känns det som att man har blivit helt barnfri. Det är härligt att få det, det är ju lyxigt så det är mysigt. Både jag och Stina tycker om att hitta på grejer så vi är synkade där och åker gärna iväg.

Vad betyder Stina för dig?

– Jo men det är otroligt viktigt att få dela allting med någon. Jag märker att jag är någon som är sådan att jag behöver ha någon i mitt liv. Det är väldigt härligt att dela saker med någon. Jag har väldigt mycket bekanta och kompisar, jag har en väldigt stor bekantskapskrets där man såklart är på olika nivåer med många. Jag har många kompisar och många intressen samt intressekompisar som man hänger mer och reser med. Men ändå, den man vill dela sitt liv med som man kommer tillbaka till det är Stina. Och det är härligt att ha det.

När man är en tv-snickare som gör om hemma hos allt och alla, hur ser det ut hemma hos en själv då?

– Det är väl klart att det är ordning hemma, ingenting står och läcker eller håller på att ramla ner men det är inte överfixat. Men nu vill Stina att vi ska göra om badrummet på övervåningen för det är inte helt fräscht, så man har väl lite planer men det blie väl inte just nu. Man drar lite ut på det, säger Mattias.

Framtidsbeskedet för Sofia Änglar – blir det fler säsonger?

Även om Mattias, Johnnie och Sofia nu är aktuella med ett nytt program, står det ännu inte klart att Sofias änglar inte gör en comeback.

– Änglarna har vi lagt i malpåse så länge. Det är väl inte så att det aldrig kommer komma tillbaka men vi har inte pratat om att starta upp det i närtid, inget som vi diskuterar att dra igång. Sen om det dyker upp en framtid får vi se men det är inget bestämt.

Men du hade varit på fler säsonger?

– Ja änglarna är helt fantastiskt att göra. Att hjälpa familjer som behöver hjälp, det finns inget bättre jobb.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN