LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Mats ”Günther” Söderlund försvann från rampljuset – det gör han idag

24 apr, 2021 
Linnea Lundgren
Max ”Günther” Söderlund
Mats ”Günther” Söderlund är mannen bakom flera odödliga sommarplågor som Tiny Winy String Bikini och Ding dong song.
Men plötsligt försvann artisten från ramljuset.
Hänt reder ut vad Günther gör idag!
Annons
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barnBrand logo
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn

Mats ”Günther” Söderlund, 53, slog igenom över en natt med låten Ding dong song 2004. Efter det visste alla vem mannen med den tyska accenten och tunna mustaschen var och snart låg hittar som Tiny Winy String Bikini och Touch Me på topplistorna. 2006 ställde han upp i Melodifestivalen med låten Like Fire Tonight och skrev därmed in sig själv i musikhistorien.

Men att ägna sitt liv år musiken var ingenting som kom självklart för Mats. Vid tiden för genomslaget hade Mats två döttrar i 5-7 årsåldern och att få deras godkännande var något som han kände var mycket viktigt. I podcasten Hitfabriken berättade Mats för en tid sedan om hur han gick till väga när han bad barnen om lov att ”få bli världsartist”.

– Jag satte mig ner och sa så här ”nu är det så här att pappa har funderat på att bli världsartist”. Detta låter jättekonstigt, men jag är konstig, sa han i podcasten och fortsatte med att berätta att döttrarna självklart gav honom sitt godkännande – och än idag stöttar sin pappa i allt han gör:

Annons

– Vi stöttar alltid varandra än i dag, sen vet jag inte hur de känt efteråt, men det var viktigt för mig för att köra i gång, detta låter jättekaxigt men mitt mål var att förändra, berättar Günther.

Ville sexualisera män

Mats Söderlund har alltid velat använda humor i sin musik och hade tröttnat på den sexistiska bransch som musikvärlden var för kvinnor. Därför skapade han alteregot Günther i hopp om att även kunna sexualisera mannen och förändra den syn som människor hade på kvinnor och hur de ska bete sig under tidigt 2000-tal.

– Så mitt mål var att vända på allting och jag använde väldigt mycket humor från början, det var för att jag skulle få plats, för jag var ju alldeles för gammal och fel på alla sätt och vis, säger Günther i Hitfabriken.

Idag var det dock länge sedan man såg Günther i några större mediala sammanhang. Men det betyder inte att han slutat göra musik. För Sydsvenskan berättade Günter 2019 att intresset för hans musik inte svalnat.

Annons

– Jag har hållit på i sexton år utan avbrott. Medialt var det större i början, men publikmässigt har det inte varit någon skillnad. Det är fortfarande åldern 16–25 år som är min stora publik, berättar han för tidningen.

Günther vill ställa upp i Melodifestivalen

I slutet av 2018 och början av 2019 slog 90-talstrenden hårt och i Oslo satte man upp en show med gamla 90-talsklassiker. Günther var ett självklart inslag och gjorde showen samtidigt som han även spelade på klubbar i Stockholm och Helsingfors. Under de senaste åren har han även haft spelningar i länder som Japan, Frankrike, Portugal och USA där intresset för hans musik varit stort.

Och trots att han inte haft en hit på länge hoppas han fortfarande på att kunna släppa låtar i framtiden. Han bor i Malmö och idag är barnen utflugna. Med mer tid på musiken siktar han på att återigen kunna ställa upp i Melodifestivalen – och denna gång vill han vinna.

– Jag är en entertainer. Melodifestivalen passar mig som handen i handsken och det hade varit kul att göra igen. Men isåfall vill jag kunna uttrycka mig 100 procent. Annars blir det bara parodi, säger Mats Söderlund till Sydsvenskan.

Nu kan vi på Hänt bara konstatera att vi ser fram emot att se mer av Günther i framtiden!

FOTO: TT

Annons