LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Marie Mandelmann bryter ihop efter orden om pappa Bengts död

23 feb, 2021 
Marie Mandelmann

I tisdagens Mandelmanns gård kan Marie Mandelmann inte hålla tillbaka tårarna.
Nu berättar hon om familjetragedin.
– Väldigt sorgligt, säger hon i programmet.

Annons
TV: Marie Mandelmann om sorgen efter sin pappaBrand logo
TV: Marie Mandelmann om sorgen efter sin pappa

Marie Mandelmann, 56, och Gustav Mandelmann, 55, är Sveriges kanske mest älskade tv-par i rutan. Varje vecka syns de i Kristallen-prisade TV4-serien Mandelmanns gård. I programmet får tittarna ta del av deras liv på gården i Skåne, och framför allt parets glädje och kärlek till varandra.

Men bakom kulisserna lever Marie med en ständig sorg och saknad. När hon vara åtta år fick hon se sin lillasyster, bara fyra år gammal, bli påkörd av en bil. Systerns plötsliga död drabbade familjen hårt.

I tisdagens avsnitt av Mandelmanns gård berättar Marie om relationen till sin pappa, och hur hon fann stöd och trygghet i honom under den tuffa tiden.

Hon berättar att pappan älskade att vara ute på havet och segla.

– På den tiden pratade man inte så mycket. Jag vet att jag var kanske 18, 19 år så frågade pappa mig om han och jag kunde åka ut och segla, säger Marie i programmet och fortsätter:

– I båten kom samtalen. Han frågade mig hur jag klarat av den här bearbetningen med min lillasyster. Och han kunde också berätta hur han hade gjort. Han hade blivit tvingad på sin arbetsplats att gå i terapi, och hur mycket det betytt för honom. Och han blev så lugn när han förstod att jag sökt upp BUP och gått i speciell traumaterapi.

Annons

Marie Mandelmann pappa drabbades av ALS

Marie har haft ett starkt band till sina föräldrar, och när hennes mamma frågade pappan på äldre drar var han ville flytta så var valet självklart. Han ville till dottern Marie och bo nära gården i Skåne.

– Han tyckte det var så roligt med höstskörd och allt vad vi höll på med. Men det sorgliga med allt var att bara efter ett år blev han väldigt sjuk och gick bort snabbt. Så det var väldigt sorgligt.

– Min pappa gick bort i ALS, och det var en väldigt jobbig tid, ett väldigt snabbt förlopp. Det blev något som stannade kvar den sista tiden, som något smärtsamt.

Gustaf och Marie Mandelmann. Foto: TV4

ALS är en ovanlig och dödlig sjukdom där kroppens muskler bryts ned, vilket leder till generell förlamning. Dödsorsaken beror oftast på förlorad andningsförmåga.

Annons

Förutom havet var det ytterligare en sak som pappan älskade; semlor. I programmet bakar Marie därför semlor och minns sin pappa.

– In i det sista älskade han semlor. Och när han inte kunde äta sin semla så skrev han på en lapp, för han kunde inte prata i slutet. ”Marie, livet ska vara gott att leva. Och nu är det inte det längre”, säger Marie och bryter ihop i tårar.

För att hedra sin pappa bygger paret även en båt, som de ger namnet Bengt, efter Maries pappa.

– Jag har planterat ett minnesträd i trädgården. Nu blir det en minnesbåt som jag dessutom kan ro ut i, och så sitta mitt i dammen och bara tänka på min pappa.

Mandelmanns sänds tisdagar på TV4 klockan 20.00.

FOTO: Mandelmanns gård/TV4

Annons