Margaux Dietz om barn med Sean Canning, framtiden och Duellen

Margaux Dietz och Sean Canning.

Möt Margaux Dietz in en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Ensamheten som influencer: ”Verkligen hjälpt mig”.
✔︎ Oväntade vändningen – efter kritiken från ex-pojkvännen.
✔︎ Nya barnbeskedet med Sean Canning – efter blixtförlovningen.
Pontus Gårdinger om relationen till Margaux Dietz
Slå på ljud

Margaux Dietz, 30, är just nu aktuell i Viaplays Duellen, med Pontus Gårdinger, 56. Hänt berättar om hennes väg från okänd till tv-stjärna.

✔︎ Det här är Margaux Dietz

Ålder: 30.
Bor: Stockholm.
Familj: Sonen Arnold, 3, och fästmannen Sean Canning.
Gör: Youtuber, bloggare och programledare.
Aktuell: Programledare i Duellen i Viaplay och TV3.

En förlossning förändrar livet för alla förstföderskor, men för Margaux Dietz blev skillnaden större än för de flesta.

Sonen Arnold föds natten till den 27 april 2017 och Margaux, som hade publicerat Instagram stories under födelsens gång, vaknar några timmar senare upp till 15 000 nya följare på Instagram. Tre veckor senare publicerar hon sin förlossningsvideo på Youtube och blir välkänd över en natt.

Anledningen till att videon blir en sådan snackis är dels för att en svensk förlossning inte hade visats på det sättet tidigare om vi bortser från videon Gudrun Schyman, 72, gjorde på 70-talet och dels för att tittarna fick uppleva födseln ur Margaux positiva synvinkel, vilket hjälpte många mot förlossningsrädsla.

Mellan värkarna ses hon och dåvarande pojkvännen Jacob Liebermann, 35, dansa till “Men in black” innan Margaux, som vid det laget är öppen sju centimeter, lyckas övertala honom att måla hennes tånaglar. Det och mycket annat får vi se i videon som börjar på stan när vattnet har gått och slutar när den nyfödda sonen vägs och mäts.

Idag har förlossningen setts nära fyra miljoner gånger på Youtube och videon används i utbildningssyfte av barnmorskor i hela landet. Men det var nära att den virala succén uteblev.

Första gången jag laddade upp videon tog jag bort den efter fem minuter för jag kände att det var lite för privat. Då fick jag direkt flera hundra meddelanden från kvinnor som skrev: “Du måste lägga upp den igen, det var det finaste vi någonsin har sett, det där kommer hjälpa så många mot förlossningsrädsla!” Så då lade jag upp den en gång till. Man är ju så där superkänslig med alla hormoner och känslor efter en förlossning, så det var lite svårt att veta vad jag skulle göra, sa Margaux i Nyhetsmorgon 2018.

Från BB sade Saltsjöbadentjejen upp sig från sitt jobb som projektledare på bloggcommunityt Devote, där hon tidigare också hade varit chefredaktör.

Jag hade varit på gång att säga upp mig innan också men det var som att man fick en superkraft när man fick sitt barn på bröstet. Jag kände att jag ville fokusera på det jag tycker är viktigast i livet. Att vara mamma är verkligen det största kände jag och jag tänkte att “jag är så stark, jag behöver inte vara på ett jobb där jag inte trivs, jag har allt jag behöver i min famn”, säger Margaux till Aftonbladet Klick! som produceras av Hänt-redaktionen.

Vid det laget hade hon redan vloggat i ett års tid samt bloggat i flera år vid sidan av sina tidigare jobb. Tjänsten på Devote kom hon in på mycket tack vare sin framgångsrika blogg på sajten och innan dess jobbade hon som säljare samt projektledare på ett eventföretag.

Allt jag har gjort tidigare har verkligen hjälpt mig. Det är ganska ensamt att vara influencer men eftersom jag har varit anställd i flera år visste jag verkligen hur det var att jobba hårt. Där fick jag lära mig att sätta struktur, att våga vara mig själv och bemöta människor, att disponera tiden rätt, våga stå på mig, veta vilka företag jag vill jobba med och att kunna förhandla själv. Jag tror att det är ganska vanligt att många unga influencers blir utnyttjade av företag för att de inte riktigt har koll på avtal och liknande, medan jag verkligen har suttit och jobbat på den sidan också, säger Margaux.

Margaux Dietz och ex-pojkvännen Jabob Liebermann.

Margaux Dietz och ex-pojkvännen Jabob Liebermann.

Året efter förlossningen blir minst sagt händelserik för tjejen från Saltsjöbaden. Hon vinner priset för “Årets influencer” på Ellegalan, blir fyra i Let's dance och kammar hem hela tre priser på Guldtuben: “Årets profil”, “Årets video” och “Årets lifestyle”. Samtidigt som hon svänger sina lurviga i Let's dance intervjuar hon dessutom alla partiledare i sin egna Youtubeserie Partitempen inför valet 2018, vilket Margaux än idag är stolt över.

Jag ville engagera förstagångsväljarna inför valet och lyckades övertyga alla partiledare att komma till min lilla studio, till och med statsministern. Det var härligt att göra lite samhällsnytta på Youtube, helt själv, i mina kanaler.

Också året efter valet händer mycket för Margaux. Hon förlovar sig, blir vigd av Ebba Busch, 34, separerar, släpper sin första bok Your best life och är programledare för Hemliga beundrare. Det sistnämnda ger henne en Kristallen-nominering för Bästa kvinnliga programledare.

Att ens få vara i samma sammanhang som Renee Nyberg, Babben och Sofia Wistam var jättecoolt. Det var verkligen en “nyp mig-känsla”, säger Margaux i dag.

Även fjolåret blev fullspäckat för influencern, som bland annat hann med att släppa sina egna X by Margaux-hudprodukter, klädkollektionen Juan Carlos samt den omdebatterade barnboken Arnold reser till Sydafrika.

Sonen Arnold, som är bokens huvudperson, har också synts mycket i Margaux kanaler, vilket sonens far har sagt sig vara djupt bekymrad över. I podcasten Gott snack kallar han det för barnarbete.

Jag menar på att allt som Arnold gör i sociala medier är arbete och att han är bland de barnen i Sverige som arbetar absolut mest, sa Jacob Liebermann, 34, i podden i februari.

På Instagram skriver han att han blir förtvivlad över blickar, kommentarer och uppståndelse som ibland skapas kring sonen för att han är igenkänd.

Det viktigaste i hela mitt liv är ju min son, inget annat betyder i närheten lika mycket, jag kommer aldrig att sluta kämpa för honom, säger han i Gott snack.

Jacob skrev nyligen en debattartikel i Resumé om att Sverige borde stifta en lag som skyddar influencerbarn. I april träder exakt en sådan lag i kraft i Frankrike, vilken bland annat innebär att man behöver söka tillstånd för att använda sina barn i kommersiellt syfte och att barnen måste få en stor del av intäkterna.

Även Margaux är positivt inställd till en sådan lag.

Barn är ju det absolut viktigaste vi har så jag tror att det är jättebra att man ser över hur det hanteras, säger hon till Klick.

Idag har Margaux 400 000 följare på Instagram, 320 000 prenumeranter på Youtube och fem anställda, hon är nyförlovad med kärleken Sean Canning, 30, och programleder det nya tävlingsprogrammet Duellen med Pontus Gårdinger. Det sistnämnda är precis vad hon har drömt om sedan hon var 15 år berättar hon.

Det var verkligen en dröm som blev sann när jag fick förfrågan, det kändes nästan för stort för att vara sant. Sedan känns det ju jättehäftigt att se ens ansikte tillsammans med Pontus på tunnelbanestationer och busskurer, han som man bara har sett på tv innan. Det har varit väldigt skönt att ha ett proffs som honom vid min sida i studion. Den sjukaste känslan hade jag när vi sa vårt sista “hej då” in i kameran och jag insåg vad vi just hade gjort, att vi hade gått i mål och spelat in en hel säsong, det var som att sväva på moln!

Du har gjort och uppnått så mycket, har du några drömmar kvar?

Nu känner jag att jag vill jobba kvar med alla de här drömmarna som jag har lyckats uppfylla. Fortsätta jobba som programledare, fortsätta vara mamma och fortsätta skaffa barn. Jag trivs väldigt bra med mitt liv just nu. Det känns som att jag lever i min dröm, säger Margaux.

LÄS MER I PLUS: Så gick det sen för deltagarna i Lilla Melodifestivalen

LÄS MER I PLUS: Så gick det sen för skådespelarna i Livet enligt Rosa

Foto: TT & Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN