Marcus Birro skiljer sig: ”En stor sorg men också en ny möjlighet”

Marcus Birro och frun Jonna Vanhatalo separerade i november. Nu väljer de att ta ut skilsmässa. Hänt har fått en exklusiv intervju med författaren.

Efter att ha varit separerade sedan i november 2014 väljer nu skribenten samt författaren Marcus Birro, 42, och hustrun Jonna Vanhatalo, 38, att gå skilda vägar.

– Det är en stor sorg, ett nederlag, men också en ny möjlighet, starten på ett nytt liv. Jonna kommer alltid vara en viktig del av mitt liv, säger Marcus Birro till Hänt i en exklusiv intervju.

Ansökan om skilsmässa inkom till Stockholm tingsrätt torsdagen den 7 maj.

Marcus Birro, Jonna Vanhatalo och barnen Milo och Mimmi på Disney On Ice 2014. Foto: All Over

Marcus Birro, Jonna Vanhatalo och barnen Milo och Mimmi på Disney On Ice 2014. Foto: All Over Press

– Det är ett gemensamt beslut. Jag tror att vi har varit på väg ifrån varandra under väldigt lång tid. Nu behöver vi lära oss älska varandra utan att kunna leva med varandra, säger han vidare.

I nya numret av tidningen Mama berättar Marcus Birro med egna ord om parets kärlekshistoria och varvar det med att skriva om den uppslitande tiden efter separationen höstas.

”Nu när vi ska skiljas gråter jag ofta. Men inte så mycket för att vi inte ska leva tillsammans, utan för det bitterljuva i att ha delat den viktigaste delen av mitt liv med henne. Mina år med Jonna har vart de lyckligaste i mitt liv. Men inte bara det. De har också varit de värdigaste åren.”, skriver han.

Det var för tidningen Hänt i Veckan som författaren och krönikören avslöjade att han och hustrun, som har barnen Milo, 6, och Mimmi, 4, ihop skulle separera efter tio år tillsammans varav tre som gifta. De ville få tid att hitta tillbaka till varandra.

Mina år med Jonna har vart de lyckligaste i mitt liv

– Vi har varit med om så mycket tillsammans. Jag har gått från misslyckad, pank missbrukare till nykter och relativt framgångsrik författare med eget bolag. Den resan har gjort mycket med både mig och Jonna och därför också med vår relation, sa Marcus Birro till Hänt i Veckan.

Sedan dess har de växelvis bott i en lägenhet nära den tidigare på Södermalm i Stockholm, allt för att underlätta för barnen så att de ska slippa flytta mellan sina föräldrar.

Två månader efter uppbrottet kom de till en biopremiär tillsammans.

– Vi lever på hoppet och kämpar på var sitt håll. Det är första gången vi är ute sedan vi separerade. Vi tar det försiktigt, sa Jonna Vanhatalo till Hänt i Veckan.

Men relationen gick inte att reparera.

Marcus Birro njuter av våren. Foto: IBL

Marcus Birro njuter av våren. Foto: IBL

I Mama skriver Marcus Birro:

”En skilsmässa är inget avsked. Jag känner mig närmare Jonna nu än jag gjort på flera år. Det säger möjligen något om mig som person, men jag tror att många män och kvinnor, mödrar och fäder där ute, kan känna igen sig i det där. Jag sitter drömmande vid fönstret. Jag är rädd. Jag är en man bland män i den här märkliga tiden och jag kan höra hur hjärtat sjunger svagt, som en kör av ljuva stämmor som rör sig långsamt genom skogen, åt mitt håll”

Nu har författaren köpt en lägenhet nära den gamla. Han har fått ett nytt skribentjobb och skriver dessutom på en kommande roman.

– Nu handlar det om att ordna det praktiska, för mig att skriva färdigt nya romanen. Den 1 juni flyttar jag in i nya lägenheten, avslöjar han för Hänt.

Andra läser också:

Laila Bagges nya kärlek är 24-åriga Korosh Kananian

Efter den farliga internettrenden erkänner Kylie Jenner: ”Jag har tillfälliga fillers”

Samir om hur han vill ha det i sängen: ”Jag föredrar hårt sex framför mjukt”

SENASTE NYTT!