Graaf om tuffa tiden innan sonens tragiska bortgång

För tre år sedan förlorade Magdalena Graaf sonen Isak i en olycka. Nu berättar hon om sorgen, men också om hur hon tagit sig igenom den svåra tiden. – Det var verkligen en tröst, säger hon i "Jocke och Jonna möter".

Det var i augusti 2014 som polisen knackade på hos Magdalena Graaf, 41, och hon tvingades ta emot det fruktansvärda beskedet. Hennes äldsta son Isak, då 19 år gammal, hade dött i en olycka. Programledaren har under de tre åren som passerat sedan dess flera gånger bloggat om sin sorg och varit öppen med sin saknad efter sonen på sin blogg.

Nu berättar Magdalena Graaf om hur hon hanterat sorgen och på något sätt tagit sig igenom den. I programmet “Jocke och Jonna möter” säger tv-profilen att hon bland annat flydde till stallet och till sin häst Goliat, som hon har haft i tretton år.

– De första månaderna är du bara i chock. Då måste du bara försöka ta dig ur sängen. Min sambo var fin. Han sa “Nu sätter du på dig kläderna och åker ut till Goliat och tar hand om honom”. Det blev som en tillflyktsort. Jag åkte hit, hängde med Goliat. Det var som att han visste och kände, säger Magdalena Graaf i programmet och fortsätter:

– Det var verkligen en tröst. Jag förstår att människor som mår dåligt behöver vara runt djur, för det här var en skön plats att fly till när man… Går under, liksom. Det var verkligen medicin. Jag har ju andra barn också och det gör ju att man inte kan… Man måste ju någonstans fungera någorlunda för dem. Det gjorde jag i och för sig inte riktigt.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Graaf har opererat bort brösten: ”Överlycklig”

Magdalena Graaf berättar också om Isaks sista tid i livet. I programmet säger tv-profilen att sonen hade diagnosen aspergers syndrom och att han länge mådde dåligt på grund av det, men att han den sista tiden före sin bortgång mådde bra.

– Isak hade aspergers. Han kände hela tiden att något var fel med honom förut och mådde inte bra. Hade han från början fått reda på att han hade en diagnos hade han kanske fått hjälp tidigare att komma överens med den, säger hon och fortsätter:

– Vi hade några tunga år som var jobbiga, men vi tog oss ur det. Isak mådde bra innan han gick bort. Men det är tråkigt att han inte fick möjligheten att uppleva det här, att få egna barn och fortsätta sitt liv.

Magdalena Graaf och hästen Goliat. Foto: Viafree

Förutom sina andra barn, och ettåriga lilla Louie som föddes ett och ett halvt år efter Isaks bortgång, på samma datum som Isak, och hästen Goliat har Magdalena Graaf också ändrat sitt tankesätt för att ta sig igenom sorgen. I programmet berättar tv-profilen att hon försöker minnas alla de fina stunder som de haft tillsammans och försöka se ljuspunkterna i livet.

– Från att jag var liten har jag alltid haft otur. Det har varit mycket bränder kring mig. Nu brukar jag tänka “idag har ingen dött i cancer, idag har det inte varit några katastrofer”. Ett av mina motton som jag lever efter är “det som känns för jävligt idag, känns inte lika jobbigt om två veckor”. För så är det ju ofta. Det är viktigt att man försöker intala sig det, säger hon och fortsätter:

– Har man upplevt den där fruktansvärda sorgen, den är gränslös, då är man livrädd för att uppleva den igen. Nu har det gått tre år och man börjar plocka fram fina minnen i stället.

LÄS MER: Graaf om cancerrädslan: ”Jag ska operera bort allt”

“Jocke och Jonna möter” sänds tisdagar 16.00 på Viafree.

Foto: IBL