Leif GW Perssons känga till Kjell Bergqvist – efter rollen i Bäckström

Leif GW Persson, Kjell Bergqvist

TT
Leif GW Persson är författare och professor i kriminologi. Det är även han som ligger bakom tv-serien Bäckström.
Men nu har han ett och annat att säga om hur Kjell Bergqvist skötte rollen som Bäckström.
– Han är inte min typ, säger GW.
Allt om Leif GW Persson
Slå på ljud

Den folkkäre kriminologen Leif GW Persson, 75, har en lång karriär bakom sig. Han har blivit väldigt populär hos svenska folket då han är så insatt och kunnig inom de senaste brotten och kriminologi.

Han har bland annat synts i Efterlyst, Veckans brott och Brottsjournalen. Det sistnämnda började han jobba med 2018, tillsammans med programledaren Jenny Strömstedt, 47. Men tidigare i år meddelade Leif att den senaste säsongen av Brottsjournalen blev hans sista.

De senaste nio månaderna har GW befunnit sig i en självvald isolering och slagit sig ned i huset i Sörmland. Anledningen till det är självklart att han vill skydda sig från coronaviruset.

Leif och Jenny i Brottsjournalen.

Foto: TT

Leif GW Persson om beslutet med karantän

I en intervju med Café har han nu berättat att hans drömscenario förstås skulle vara om alla hade möjlighet att följa hans exempel.

– Hade folk haft råd att göra som jag, nämligen att dra sig undan, då hade vi inte haft nån pandemi längre. Men folk måste jobba, de är trångbodda och måste kanske åka kommunalt. Allt det där som jag kan undvika i kraft av att jag lever ett ekonomiskt privilegierat liv, säger han till tidningen.

GW har tjänat stora pengar under åren, kanske allra mest på succéserien Bäckström. Det var när amerikanska tv-kanalen FOX köpte upp serien som han fick in en rejäl slant på bankkontot.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Kritiken mot produktionen av Bäckström

Dessvärre fick inte den amerikanska versionen tillräckligt höga tittarsiffror i USA för att göras fler säsonger av. Men hade den gjort det hade det varit mycket välkommet hos den folkkära kriminologen, trots att han inte gillar hur de framställde hans verk.

– Det var nog bland de sämsta jag sett faktiskt. Men du skulle ha sett ersättningen jag fick. Nu gick den här bara 13 avsnitt, mindre än så kan den inte gå. Men anta att den fortfarande hade rullat. Jag hade kunnat anställa nån som vände mig i sängen om så varit, säger han till tidningen.

Men det är inte bara den amerikanska versionen av Bäckström som GW är missnöjd över. Nu berättar han att han även tycker att den svenska versionen inte riktigt fick sin rätta klang.

Kjell Bergqvist, 67, har gjort roller i svenska storfilmer som Den bästa sommaren och Bröllopsfotografen. Men nu senast fick han alltså den stora äran att spela huvudrollen som Evert Bäckström i GW:s kriminaldrama.

GW:s känga till Kjell Bergqvist

Nu kommer det fram att Leif GW Persson inte tyckte att kriminalkommissarien framställdes korrekt i serien.

– Alltså… jag menar, han är inte min typ av Bäckström. Han är inget genomgående arselhål. Det är ju mer en familjeanpassad Bäckström eller vad man ska kalla det, säger han till Café.

GW menar i princip att Kjell Bergqvist borde ha agerat betydligt otrevligare för att få fram seriens rätta karaktär.

– Han är ju så jävla trevlig. Till och med barn kan ju titta på det. Bäckström ska inte ett barn kunna titta på, konstaterar GW.

FOTO: Olle Sporrong/EXP/TT, FERNVALL LOTTE/Aftonbladet/TT

LÄS OCKSÅ: Därför saknas Leif GW i Nyhetsmorgon – egna orden efter nio månader i isolering

LÄS OCKSÅ: Leif GW Perssons sorg – berättar om tuffa tiden: ”Ensam”

FRÅN FÖRSTASIDAN