LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Leif GW Perssons teori om mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg

24 okt, 2021 
LEIF GW PERSSON, EINAR GRÖNBERG
Hela Sverige är i chock efter mordet på den 19-årige rapparen Einár. Nu kommer kriminologen Leif GW Persson med sin syn på saken.
– Det är några han känner, säger GW i Nyhetsmorgon.
Annons
Artisten Einar död efter skjutningBrand logo
Artisten Einar död efter skjutning

De senaste dagarna har Sverige skakats av de förfärliga nyheterna att rapparen Einár inte längre finns med oss. Han blev skjuten i något som beskrivits som en "ren avrättning" och hans liv gick inte att rädda.

Det var under natten till den 22:a oktober 2021 som polisen kunde konstatera att Einár blivit skjuten med minst två skott från nära håll.

Sedan dess har svenska folket sörjt hans bortgång i allra högsta grad och det har spekulerats om vissa teorier och konflikter som ledde till det olyckliga slutet. Bland annat sägs det att rapparen sjunger om en konflikt i sin senaste låt DANSA.

Einár blev kidnappad våren 2020

Under våren 2020 blev Einár kidnappad av personer med koppling till kriminella nätverk. Två av personerna dömdes senare för inblandning i människorovet och är välkända svenska rappare.

När en av de numera dömda rapparna satt häktade i väntan på rättegång, efter kidnappningen, blev hans lillebror skjuten till döds. Skjutningen ägde rum i Kista i våras.

Annons

Den här händelsen tror fansen nu är något som Einár sjunger om i den nya låten. Enligt källor till SvD ska orden ha blivit som "bensin på brasan".

Leif GW Perssons teori angående Einárs mördare

LEIF GW PERSSON, ANDERS PIHLBLAD
GW berättar om sina teorier för Einárs mördare.

Mordet på Einár har troligtvis inte undgått någon, och en person som definitivt har koll på läget är professorn och kriminologen Leif GW Persson, 76.

När GW nu gästar Nyhetsmorgon berättar han att han har vissa teorier om mördarna.

– Gärningsmännen är gissningsvis ännu yngre, konstaterar GW och fortsätter:

– Skjutningen måste ha föregåtts av planering. I enklaste fall är det ju så att han stämt möte med dem, och att det är några som han känner och för tillfället litar på.

Nu försöker polisen kartlägga hans olika göranden och händelser som har lett fram till den dagen då Einár blev skjuten. GW har även en teori när det kommer till konsekvenserna för mördarna.

Annons

– Hur pass sannolikt är det att detta kommer leda till en mordrättegång med fällande domar? Ja, det är nog 20 %, det vet man ju också om va. Är gärningsmännen yngre än 18 år så riskerar de ju ganska obetydliga straff till exempel, säger Leif GW Persson.

Han tillägger också att det är ytterst liten chans att folk som sitter på info kommer gå till polisen.

– Ett mycket stort antal personer vet ju i detalj hur det här har gått till. De har alla det gemensamt att de inte avser att berätta det för polisen va, förklarar GW.

FOTO: Anette Nantell/DN/TT, TV4

Annons