LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Lasse Berghagen om sorgen efter Katarina Hahrs död

30 nov, 2021 
Emil Karlsson Lagnelius
Lasse Berghagen sörjer Katarina Hahrs chockartade död.
Nu berättar han om det gripande mötet som rörde honom till tårar.
– Det var oerhört starkt!
Annons
Lasse Berghagen berättar om ett spännande möte med Cornelis Vreeswijk "kondomer och en stämgaffel"Brand logo
Lasse Berghagen berättar om ett spännande möte med Cornelis Vreeswijk "kondomer och en stämgaffel"

Hyllade radioprofilen Katarina Hahrs bortgång den 9 november kom plötsligt. Hon blev bara 60 år och efterlämnar sig make och son.

– Man blir bedrövad. Det kom totalt oväntat för mig. Jag träffade henne ganska nyligen, då var hon glad och pigg. Sitt vanliga jag, sa Cilla Benkö, 57, vd på Sveriges Radio, till Dagens Nyheter.

– Det är chockerande och väldigt sorgligt, sa författaren Cecilia Gyllenhammar, 60, som blev den sista som intervjuades i podden Katarina Hahr möter, till Expressen.

En som minns sina möten med Katarina Hahr mycket väl är artisten Lasse Berghagen, 76.

– Det var så sorgligt, jag gillade Katarina. Jag blev väldigt förtjust i henne och kände nån sorts kärlek till henne. Jag kan inte förklara det riktigt. Hon var, kanske på grund av sitt handikapp, en udda person, säger Lasse Berghagen i podden Värvet med Kristoffer Triumf, 47.

Katarina Hahr i samband med att hon fyllde 50 år.

Katarina Hahr blev på grund av en sjukdom blind som 31-åring och under åren har hon gjort flera hyllade reportage om blindhet.

Annons

I en intervju med Expressen 2015 beskrev hon själv hur det var att förlora synen.

– Jag var helt knäckt. Man sa först att jag skulle bli förtidspensionär. Men jag vägrade. Jag har kämpat mot alla odds och bevisat att det går att jobba trots ett funktionshinder. Det har varit möjligt för att jag har haft ledsagning. För mig har det varit en frihet att ha det stödet, sa hon då.

Lasse Berghagens starka minne av Katarina Hahr

Lasse Berghagen har bara fina ord att säga om Katarina Hahr i Värvet.

– Om man är van att bli intervjuad och sitta och gestikulera så var det speciellt att bli intervjuad av Katarina. Hon var en fantastisk journalist och vi hade alltid kul när vi träffades. Hon stod hela tiden på tå för att göra det bra och informativt – och få fram de sidorna av mig som hon ville få fram, säger han och minns framför allt ett möte extra väl.

– Jag kommer ihåg det så väl att hon frågade om hon fick känna på mitt ansikte. Så satte hon sina händer i ansiktet och följde linjerna. ”Nu tror jag att jag vet hur du ser ut”, sa hon. Då kom det tårar hos mig, det var oerhört starkt.

Foto: TT

Annons