Ingmar Bergmans son Daniel svårt sjuk i MS – berättar om kampen

Ingmar Bergman och sonen Daniel.

Ingmar Bergmans son Daniel berättar om sin gripande livshistoria i nya självbiografin Hjärtat.
– Jag lever med ett existentiellt dödshot, säger han till Aftonbladet.

Född in i filmens värld. Det verkade som att Daniel Bergman, 59, skulle gå i pappa Ingmar Bergmans fotspår. Istället hoppade han av filmbranschen och blev ambulanssjuksköterska.

Därefter blev Daniel allvarligt sjuk, vilket han berättar om i sin nya självbiografi.

– När jag blev sjuk, blev jag sittande hemma, pillade mig i naveln, höll upp lite ludd och undrade om någon är intresserad. Det var då jag började skriva, säger han till Aftonbladet och berättar om sjukdomsläget:

– Jag har en typ av MS som blir sämre och sämre, inte skovvis, som ofta drabbar kvinnor, utan så kallad primärprogressiv MS, jag får mer och mer problem, i mitt fall har det varit svaghet i benen och dålig balans.

Daniel med pappa Ingmar 1981.

Efter många år som ambulanssjuksköterska stoppades karriären när Daniel blev sjuk i MS, därefter drabbades han också av svåra hjärtproblem. Han har en inopererad defibrillator, en så kallad ICD, som automatiskt går igång i hans kropp om han drabbas av hjärtarytmi.

– Det är som att du får en hästspark, du rycker till och skriker, det är en elchock. Jag har tappat räkningen på hur många gånger det har hänt sedan 2017. Jag lever med ett existentiellt dödshot. Ska man säga något positivt om det, är det att jag uppskattar det lilla i livet väldigt mycket, säger Daniel.

Junior talar ut om skilsmässokaoset – avslöjar flyttplanen

Daniel saknar alkoholen

Det finns saker från livet före sjukdomarna som han inte längre kan njuta av.

– Det jag saknar som fan är alkoholen. Fan, jag älskar whiskey, men det vågar jag inte, det har så mycket biverkningar på läkemedlen.

Daniel som han ser ut 2021.

Om sitt eget liv och pappa Ingmar Bergman berättar Daniel i sin nya bok. Utöver att han vill berätta sin historia finns det ett annat skäl till boken.

– Jag behöver tjäna pengar. Vid årsskiftet 2017/1018 drabbades jag av ganska mycket farliga hjärtarytmier, jag blev tvungen att opereras, i takt med det blev också min MS sämre, så jag hade inte längre den kroppsliga styrkan att arbeta.

Bergman är pappa till en 13-årig dotter som han har varannan vecka, men sjukdomarna sätter stopp för ett normalt familjeliv.

– Det uppstår många fenomen med känslor i familjesituationer när någon är sjuk, men jag skulle säga att vi är en tajt splittrad familj.

Ingmar Bergman dog 2007. Sju år senare dog Daniels mamma Käbi Laretei.

LÄS OCKSÅ: Anne Lundbergs privata sexavslöjande: ”Blir ju kåt”

LÄS OCKSÅ: Schyfferts första ord efter skandalen i Bingolotto

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för bortvalda brevskrivarna i Bonde söker fru 2021

Foto: TT

SENASTE NYTT!