TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Läsarnas ilska efter Mia Skäringers ord om bipolär sjukdom

27 maj, 2021 
https://image.hant.se/image-7538739?imageId=7538739&width=1320&height=1320&cropw=99.29&croph=100&x=0&y=0
Mimmi Fouchenette
Mia Skäringer.
Mia Skäringer är aktuell med sin nya bok Maria – En kvinnlig komikers dagbok.
I en intervju med DN i veckan berättar hon om boken och om hennes psykiska ohälsa.
Men alla verkade inte uppskatta hennes ord – nu rasar läsarna över det Mia sa i intervjun.
Annons
Mia Skäringer stöttas efter första orden ur nya bokenBrand logo
Mia Skäringer stöttas efter första orden ur nya boken

Komikern, skådespelaren och författaren Mia Skäringer, 45, är ständigt aktuell. Är det inte med en slutsåld scenföreställning så är det med en ny succéserie och nu är det med den nya boken Maria – En kvinnlig komikers dagbok.

Boken handlar om Mias uppväxt i Kristinehamn, hur det är att vara kvinna i nöjesbranschen och hennes väg till framgång. Hon öppnar upp sig om psykisk ohälsa, de smärtsamma minnena av övergrepp som ung. Men självklart finns det en bit av humor i den annars allvarliga boken.

Mia Skäringer, komiker och skådespelare. Aktuell med sin bok Maria – en kvinnlig komikers dagbok. Göteborg 2021.

Läsarna tycker Mia Skäringers uttalande var stötande

Inför bokens släpp var Mia med i ett långt reportage i Dagens Nyheter. Efter intervjun valde tidningen att lyfta fram just ett citat från Mia, något som hon har fått oerhört mycket kritik för. Det är nämligen så att Mia öppnar upp sig om sin diagnos, bipolär för allra första gången.

Annons

– Jamen, vem är inte bipolär? säger Mia i intervjun.

Många läsare har blivit upprörda över Mias ord om den psykiska sjukdomen.

En läsare kommenterar:

Titeln ”vem är inte lite bipolär ” är stötande. Alla går upp o ned i humöret men få har bipolär sjukdom, De som har det på riktigt orsakar ofta stort lidande för sej själva o närstående. Psykos som följd av mani med dödshot o sönderslagna familjer något som jag upplevt själv, så gör inte en ”modegrej” av att vara ” lite bipolär ” Tur för dej Mia om du har en lindrig form av sjukdomen

En annan skrev:

Bipolär sjukdom är en kronisk, livslång sjukdom som i värsta fall kan vara livshotande. Det kan vara oerhört påfrestande att t. ex. växa upp som barn till någon med bipolär sjukdom. Så det är viktigt bara att lyfta det i sammanhanget. Det är inte något alla har. Och det kan med rätt livsstil & medicin hållas i schack så man kan leva ett stabilt liv.”

Annons

Och en tredje är både besviken och ledsen på komikern:

Så fruktansvärt besviken jag blev, och förvånad, och ledsen. Menar du att du inte hade nån aning om hur rubriken samt artikeln skulle bli? Du har väl erfarenhet av media och vet hur ord kan framställas - menar du att du inte fått veta något om vilken text som skulle tryckas och att DN ljuger ihop det du sagt? Det låter som en dålig lögn.

Självklart har kommentarsfältet inte bara varit negativt, de allra flesta hyllar Mia för att hon vågar öppna sig på det sättet som hon gör i boken.

FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT, Veronika Ljung-Nielsen/Dagens Nyheter

Annons