Lars Lerins sorg i familjen – första julen utan mamman: “Tomhet”

Lars Lerin

För drygt en månad sedan förlorade Lars Lerin sin mamma Gerd – hon blev 92 år gammal.
Nu berättar konstnären om tomheten och första julen utan sin mamma.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lars Lerin splittras från maken – efter sjukdomen i familjen
0:34

Efter reklamen: Lars Lerin splittras från maken – efter sjukdomen i familjen

(0:34)

Slå på ljud

Den folkkära konstnären Lars Lerin, 68, förlorade den 3:e november sin mamma efter en lång tids sjukdom.

Mamma Gerd blev 92 år gammal och hon lever kvar genom Lars egen dotter som han döpt efter sin mamma.

Nu står julen runt hörnet och att fira de första högtiderna utan sina nära och kära kan vara tufft. När Hänt träffar Lars på pressträffen av Stjärnorna på slottet så berättar han om den första julen utan sin mamma Gerd – som både är en tomhet och en lättnad.

– Ja man har ju tanken som kommer och sådär undan för undan, att man tänker och känner en tomhet. Och ändå en lättnad för att hon har fått somna efter mycket lång tid liggandes sjuk, säger Lars till Hänt.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Lars Lerin om att fira högtiderna utan sina föräldrar

Men varken jul eller nyår är något som Lars håller särskilt varmt om hjärtat. I år kommer han dessutom splittras från maken och sina två yngsta barnde kommer nämligen att resa till Brasilien för att hälsa på makens sjuka mamma.

– Jag kommer väl vara hemma med de yngsta barnen. Och Junior kommer åka till Brasilien tror jag men de äldsta, för hans mamma har blivit sjuk och han vill träffa henne och sådär. Och jag vill ta det lugnt, jag har varit förkyld och hade ingen lust att dra iväg, säger Lars till Hänt.

Lars berättar också att nyårsafton inte är en högtid för honom – men att det blir speciellt för honom i år nu när han förlorat båda sina föräldrar inom loppet av tre år.

– Jag tycker bara det är jobbigt med nyår, det här med ödet och vad som händer nästa år och sådär. Min mamma dog ju i år och nu är bägge mina föräldrar borta så då behöver jag ju inte oroa mig för det men jag tycker ändå att det är lite halvt otrevligt.

Jonny Lerin avled 2020 – hade varit sängliggandes i flera år

Det var i maj 2020 som Lars pappa Jonny Lerin avled – även han efter en tids sjukdom.

I en intervju med Sigge Eklund i podcasten Läget, berättade Lars om pappans tillstånd och att han varit sängliggandes under många år.

– Han hade inte corona, han var äldre. Han var så sjuk så länge. Han hade legat i sängs i sju, åtta år. Bara tappat sig själv mer och mer. Det finns inte så mycket att sörja. Det är bara ett steg till, sade Lars Lerin i podcasten då.

FOTO: Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN