Marcus & Martinus – nästan mer svenska än norska

Marcus & Martinus – nästan mer svenska än norska

Marcus & Martinus hoppas få tävla för Sverige i Eurovision Song Contest.

Jessica Gow/TT
Varför är de norska tvillingarna Marcus & Martinus med i den svenska Melodifestivalen?
– Vi är mer i Sverige än hemma i Norge, så vi tycker att det passar bra, säger Martinus Gunnarsen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vägen till en mer vuxen artistkarriär för Marcus & Martinus går genom Sverige. Efter att ha skakat av sig barnstjärnelooken har de båda 20-åringarna från Trofors varit med i "Allsång på Skansen", vunnit "Masked singer" och ska nu vara med i Melodifestivalen.

De sjunger låten "Air" i den tredje deltävlingen i Lidköping i kväll.

– För oss handlar det mycket om tajming, vad som kändes rätt för oss. Vi ligger på ett svenskt skivbolag, vår pr-byrå är svensk och vårt management också. Det är bara i Sverige vi jobbar, säger Marcus Gunnarsen.

En ära

För dem är de odramatiskt att tävla för Sverige och de säger sig inte ha stött på så mycket kritik från landsmän i sociala medier.

– Vi tänker inte så mycket på det. Vi tycker att det är en ära att få vara med och det finns säkert några arga norrmän förstås, men vi har fått flera meddelanden om att de är stolta över oss, säger Marcus Gunnarsen.

– Det är inget krig. Det är en musiktävling där det handlar om att den bästa låten vinner. Det är svenskar som har varit med och skrivit och producerat, så det är en låt som är gjord i Sverige.

Svensk flagga

TT: Men om ni skulle vinna och gå till Eurovision, viftar ni med norska eller svenska flaggor då?

– Det är svensk låt. Vi tävlar för Sverige, så det är en svensk seger om vinner, säger Martinus Gunnarsen.

Det har gått drygt tio år sedan de vann norska Lilla Melodifestivalen och sedan blev ett fenomen i inte bara Norden utan i stora delar av Europa. Nu ska Marcus & Martinus visa upp en vuxnare sida.

– Vi vill göra musik som är mer modern än vad vi gjort hittills, men som ändå passar i Mello, säger Marcus Gunnarsen.

Pandemin skapade en naturlig paus för Marcus & Martinus. Senare i vår kommer mer ny musik och därefter väntar en längre Europaturné.

Musikhistorien är full av exempel på artister och grupper som inte har klarat av att behålla fansen när de blivit vuxna och skaffat en tuffare image. Marcus & Martinus vill skynda långsamt.

– När man blir äldre kan man inte ta ett för stort kliv, för vi vill inte tappa för många fans heller, så man får göra en mix. Vi ska spela nya låtar, men behålla de gamla klassikerna också, säger Marcus Gunnarsen.

TT: Vad tänker ni när ni ser tillbaka på de galna åren när ni slog igenom?

– Vi har lärt oss mycket. Vi började ju väldigt unga och visste inte riktigt vad vi gjorde när vi var små. Vi levde för stunden och hade det roligt, säger Martinus Gunnarsen.

– Vi visste inte att det skulle hålla på så länge. Två år kanske, tänkte vi, men det blev bara mer och mer. Det har varit en fantastisk resa, säger Marcus Gunnarsen.

FRÅN FÖRSTASIDAN