extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Kritikstorm mot Marcus Oscarsson – inslaget i Nyhetsmorgon upprör

15 okt, 2022 
Marcus Oscarsson i Nyhetsmorgon
TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson möts nu av kritik från flera ilskna tittare – efter inslaget i lördagens Nyhetsmorgon.
Detta då flera tycker att han skulle ha varit partiskt, då han talade om landets nya regering.
”Står och framför sina egna åsikter”, skriver en.
Annons
Därför intervjuades inte Maja Strömstedt av Jenny Strömstedt i Nyhetsmorgon: "Konstigt"
Därför intervjuades inte Maja Strömstedt av Jenny Strömstedt i Nyhetsmorgon: "Konstigt"

Tv-profilen Marcus Oscarsson är ett välkänt ansikte för de tittare som brukar kolla på Nyhetsmorgon. I flera år har han varit TV4:s politiska expertkommentator och han är även väldigt aktiv på sina egna sociala medier och sajt, där han ständigt rapporterar om politik.

Alex Schulmans markering efter Oscarssons Facebook-inlägg

Med miljonpublik når hans politiska analyser fler än många andras, vilket fått flera att ibland tycka till och ifrågasätta det han säger. Bland annat har Alex Schulman i sin podcast sagt att TV4 borde stoppa hans medverkan i kanalen, efter ett inlägg Marcus gjort på sin Facebook. Inlägget publicerades i fjol och det var enligt Alex, och vissa tittare, något de tolkade som ett ”politiskt fempunktsprogram”.

Annons

– Jag tror att vi måste ta honom på allvar och han måste stoppas – framför allt av TV4, säger Alex i avsnittet och lägger till:

– Han går från att vara en person som rapporterar om politik till att bli en person som uttrycker politiska åsikter.

Inslaget skapar starka reaktioner

TV4 har flertal gånger uttryckt hur uppskattad och populär Marcus är och så har även tittarna i programmets kommentarsfält. Men nu riktas det återigen arga blickar mot kommentatorn, då många tittare tyckte att han var partisk under lördagens inslag i Nyhetsmorgon.

Innan inslaget drog igång skrev Jenny Strömstedt såhär på sina sociala medier:

”Igår presenterade Ulf Kristersson sin nya regering bestående av M, KD, L med stöd av SD, och det så kallade Tidö-avtalet. Vi får besök av Kristdemokraternas Ebba Busch, Liberalernas Johan Pehrson bemöter den interna kritiken. En panel bestående av Lars Leijonborg, fd partiledare Liberalerna, Paula Bieler, tidigare riksdagsledamot för SD och Per Schlingmann, tidigare moderat chefsstrateg kommenterar.”

Hon la till:

”Marcus svarar och förklarar om den nya regeringen..”

Annons

Kritikstorm efter orden i Nyhetsmorgon – tittarnas hyllning till Jenny Strömstedt

Efter att inslaget sänts vällde det in kommentarer från tittare till Jennys inlägg, så även på Nyhetsmorgons Instagram, där de menar på att Marcus var partisk när han talade om den nya regeringen.

”Tack för att du försökte räddade upp inslaget med Marcus, som uppträdde oprofessionellt/opartiskt.”

”Heja Jenny!Tack för att du inte är lika uppspelt som Marcus över den nya regeringen! Kan vi behöva en neutral expertkommentator??Du gör ett bra jobb!”

”Som journalist skall man vara opartisk rent politiskt.”

”Som du skruvade på dig när Marcus gjorde sin analys idag. Viktigt att man är opartisk som journalist.”

”En politisk kommentator som står och framför sina egna åsikter. Jag förväntar mig att en politisk kommentator ska vara opartisk och inte gång efter annan ska stå och säga ”jag tycker” ”jag anser”….Då är man väl ingen opartisk kommentator utan snarare en opinionsbildare eller influenser.”

Marcus Oscarsson i Nyhetsmorgon.
Skärmdump från lördagens inslag i Nyhetsmorgon.

Hänt har sökt Marcus Oscarsson, Jenny Strömstedt och TV4 för en kommentar.

Annons