extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Eva Röses utspel i TV4:s Nyhetsmorgon – egna orden: ”Jag blir galen”

15 okt, 2022 
Eva Röse och Jenny Strömstedt i Nyhetsmorgon
För fem år sedan drog metoo-rörelsen igång.
När skådespelerskan Eva Röse nu gästar Nyhetsmorgon för att prata om ämnet blir hon märkbart upprörd.
– Jag blir galen, säger hon.
Annons
Anders Pihlblad om förändringarna i Nyhetsmorgon: ”Det kommer bli..”
Anders Pihlblad om förändringarna i Nyhetsmorgon: ”Det kommer bli..”

Det är fem år sedan metoo-hösten skakade om Sverige. Startskottet för #metoo, publicerades av den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano som skrev på Twitter: ”Om du har blivit sexuellt utnyttjad eller trakasserad, svara på den här tweeten med ”me too” – jag också”.

Och när Jenny Strömstedt ledde lördagens Nyhetsmorgon var det ett av ämnena. I Sverige samlades över 800 skådespelerskor i ett gemensamt upprop mot sexuella trakasserier i film- och teaterbranschen under ”tystnad tagning” år 2017. En av de som stod bakom var skådespelaren Eva Röse som Jenny Strömstedt gästades av under lördagen.

Eva Röse i Nyhetsmorgon: ”Jag blir galen, jag blir absolut galen”

När Jenny Strömstedt berättade att hon läst en krönika som anspelar på att metoo slagit tillbaka för mycket åt andra hållet, likt en backlash, blev Eva Röse märkbart upprörd.

Annons

– Efter metoo, media fick utstå en del kritik och blev också fällda på vissa punkter och haft förtalsprocesser. Det finns de som kallar det för en slags häxjakt på enskilda män. Jag läste en krönika idag som sa pendeln har slagit tillbaka för mycket åt andra hållet, vi har inträtt i någon slags sexualmoralism, säger Jenny Strömstedt och frågar:

– Hur reagerar ni på det?

– Jag blir galen, jag blir absolut galen, förlåt mig. Jag vet att vi inte har så många minuter men ja, det är en backlash. Men det har inte något att göra med att det är synd om någon som eventuellt blivit uthängd. Media tycker jag slarvade bort den här frågan lite genom att till exempel fokusera på enskilda individer som sedan ledde till förtalsmål och så vidare, säger Eva Röse.

Hon fortsätter:

– När det handlar om ett strukturellt problem. Till exempel i ”Tystnad tagning” valde vi att inte gå ut med ett enda namn för vi visste att det blir pajkastning och häxjakt och så vidare. Det handlar om att våga lyssna på den som berättar, det handlar om det.

Nyhetsmorgon, på bilden syns Eva Röse intervjuas av Jenny Strömstedt.
Eva Röse i Nyhetsmorgon.

”Tystnad tagning” blev startskottet för rörelsen i Sverige

”Tystnad tagning” blev startskottet för rörelsen i Sverige där Eva Röse var en av initiativtagarna. I en tidigare intervju med Aftonbladet har hon berättat om initiativet.

Annons

– Det var nog att vi alla samlade oss. Att det var några som började dra igång och att sen vittnesmålen kom in. Man insåg att det här är ingenting som handlade om en gränslös bransch, skådespelarbranschen – som inte alls alltid är gränslös – det handlar om hela samhället. Det handlar om Sverige. Det handlar om alla arbetsplatser. Och det handlar framförallt om hela världen, att det inte är en kamp män mot kvinnor. Att det inte är ett krig män mot kvinnor, utan att det är en global rörelse för mänskliga rättigheter.

Hela inslaget med Eva Röse finns att se här.

FOTO: TV4

Annons