LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Kändiskvinnorna som suttit i fängelse – berättar om skräckcellen

04 feb, 2019 
AvStina Dahlgren
Lindsay Lohan
Här är flera celebra kvinnor som skakat galler.✔︎ Ljög under ed – dömdes till ett års fängelse och en halv miljon kronor i böter
✔︎ Så sprack tv-stjärnans helylleimage
✔︎ ”Ingen ska behöva gå igenom den typen av förödmjukelse”
Annons

Att Hollywood är fullt av drama är ingen nyhet, och ibland får problemen extrema konsekvenser till och med för stenrika superstjärnor. Hänt har kartlagt några kändiskvinnors handlanden och öden som satt dem bakom lås och bom.

🔐 🔐 🔐

Lil' Kim
Lil’ Kim dömdes till ett års fängelse efter att ha ljugit i en rättegång. 2006 gjorde hon succé på MTV VMA när hon drev med händelsen genom att äntra scenen iförd fängelsedräkt, ihop med två män utklädda till fängelsevakter. FOTO: REX

Att ljuga i en rättegång, under ed, är aldrig en bra idé. Fråga Kimberly Jones, mer känd under sitt artistnamn Lil´Kim, 42.

Efter att ha besökt en radiostation i New York 2001 klev Lil’ Kim och hennes följe ut genom dörren. De stötte då på ett rivaliserande rappgäng och skottlossning utbröt, skriver sajten Today. Lyckligtvis klarade sig både Lil’ Kim och hennes följe oskadda, men problem skulle ändå förfölja dem.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I rättegången som sedan följde hävdade Lil’ Kim att två stycken av de utpekade männen från hennes gäng inte hade deltagit i skottlossningen. Hon sa att hennes manager Damion Butler inte hade befunnit sig på radiostationen den dagen, och inte heller hennes livvakt Suif Jackson. De båda männen hade blivit dömda för vapenbrott tidigare.

Annons

Bilder från övervakningskameror visade dock att Damion hade hållit upp en dörr på radiostationen för stjärnan. Dessutom fanns det vittnen som hade sett både honom och Suif på plats. Via sin advokat erkände Lil’ Kim senare att hon hade ljugit.

– Jag uppgav ett felaktigt vittnesmål under rättegången. Då trodde jag att det var det rätta, men jag vet nu att det var fel, sa rapparen i sin egen rättegång.

Hon blev dömd till ett års fängelse och en halv miljon kronor i böter för att ha ljugit under ed.

🔐 🔐 🔐

Martha Stewart.

Tv-kocken och kokboksförfattaren Martha Stewart, 77, var länge sinnebilden av den amerikanska husfrun och en förebild för många kvinnor världen över. I början av 2000-talet krackelerade dock bilden av den perfekta Martha då hon blev inblandad i en insiderhärva. Martha hade sedan lång tid tillbaka byggt upp sitt medieimperium med sitt eget börsnoterade företag. Hon hade egna program på tv, släppte kokböcker och sålde en serie med hushållsmaskiner. Pengarna rullade in och Martha levde gott.

Annons

2001 sålde hon plötsligt tusentals aktier i företaget Imclone systems och dagen därpå offentliggjorde bolaget att de hade åkt fast i en myndighetsprövning. Åklagarsidan menade att Marthas mäklare hade beordrat en anställd att berätta att Imclones grundare försökte bli av med massa aktier.

Mäklaren och Martha blev båda två stämda, men inte för insiderhandel utan för att ha dolt ett tips i konspiration. De ska ha ljugit för utredarna i härvan om vad som egentligen hade hänt. Enligt Svenska Dagbladet ska Martha ha tjänat nästan en halv miljon kronor på grund av tipset som gjorde att hon hann sälja sina aktier i tid.

Straffet blev fem månaders fängelse, två års övervakning och böter på 300 000 kronor. I en intervju med Katie Couric flera år senare berättade Martha om upplevelsen i fängelset.

– Det var fruktansvärt och ingen, ingen, ska behöva gå igenom den typen av förödmjukelse förutom mördare, och kanske några andra kategorier, men ingen ska behöva gå igenom det. Det är en väldigt, väldigt hemsk sak, sa Martha och fortsatte:

Annons

– Det är ingen bra upplevelse och det gör dig inte starkare. Jag var en stark person till att börja med och tack Gud för att jag både då och nu kan hålla huvudet högt och veta att jag är ok.

🔐 🔐 🔐

Paris Hilton.

Allt startade den 27 september 2006. Hotellarvtagerskan, tv-stjärnan och it-tjejen Paris Hilton, idag 37, var 25 år när hon blev stoppad av polisen för första gången. Hon var då påverkad av alkohol men enligt sajten E! News ska hon ha skyllt på att att hon hade druckit en margarita på tom mage och därför blivit extra påverkad.

Hon fick sitt körkort indraget, tvingades betala böter samt beordrades en utbildning om alkohol. Bara några månader senare stoppades hon av polis vid ytterligare två tillfällen, bland annat på grund av att hon körde för fort, dessutom utan körkort eftersom att det hade blivit indraget. Det framkom också att hon helt hade struntat i att gå alkoholutbildningen. Och värre skulle det bli.

Annons

Den 4 maj 2007 blev Paris dömd till 45 dagar i fängelse. Många hurrade och menade att Paris inte verkade ha förstått hur allvarligt hennes brott var. I ett uttalande skrev Paris att hon visst var mycket väl medveten om hur allvarligt det var att framföra ett fordon under alkoholpåverkan.

– Jag är redo att ta konsekvenserna av mitt brott mot lagen. Ingen står över lagen. Verkligen inte jag. Jag förväntar mig inte att bli behandlad bättre än någon annan som brutit mot lagen, min förhoppning är att jag inte heller blir behandlad sämre.

Under sin tid i fängelset gjorde hon en enda intervju. Det var programledaren och producenten Ryan Seacrest som till slut lyckades få pratstunden alla ville ha. Över telefon berättade Paris om sin tid i fängelset så långt.

– I början var det riktigt svårt, men jag tror att jag kan anpassa mig till det mesta. Jag har klaustrofobi och min cell är jätteliten. Det är svårt, det finns ingenting att göra annat än att sitta i ett rum med en våningssäng och en toalett och ett skrivbord, sa hon till Ryan enligt E! News.

Annons

Trots sitt uttalande om att hon inte skulle privilegieras släpptes stjärnan efter halva tiden på grund av gott uppförande och att fängelset behövde platser till andra interner, rapporterade nyhetskanalen BBC.

– Det här är det jobbigaste jag har varit med om. Jag har haft mycket tid för reflektion och har lärt mig en bitter men viktig läxa av den här erfarenheten, sa Paris i ett uttalande strax efter frigivandet.

🔐 🔐 🔐

Lindsay Lohan.
Lindsay Lohan. Inte ens en Hollywoodstjärna kan slingra sig ur ett fängelsestraff. FOTO: REX

Hon började som så många andra som Disney-stjärna, men Lindsay Lohan, 32, gick även i det klassiska fotspåret att snart leva vilt redan i ung ålder. 2007, alltså samma år som hennes väninna Paris Hilton hamnade i fängelse, togs Lindsay av polis efter att ha kraschat sin bil på Sunset Boulevard klockan 05.30 på morgonen, skriver tidningen People. På en presskonferens strax efter uppgav man att man funnit narkotika i bilen.

Annons

– En mängd av ett olagligt narkotiskt ämne som preliminärt identifierats som kokain togs om hand om, sa polisens presstalesperson.

Skådespelerskans körkort blev indraget och hon gick med på att gå på möten med organisationen Anonyma alkoholister under ett helt år.

De kommande åren skulle skådespelerskan hamna i trubbel flera gånger. Hon åkte in och ut från rehab och lyckades undvika fängelse genom att betala borgen samt gå med på skyddstillsyn och alkoholutbildning. Utbildningen gick dock stjärnan aldrig på och kom undan genom att skylla på sin karriär och att jobbet stoppade henne från att hinna med det.

2010 missade hon sin egen rättegång på grund av att hon istället gick på filmfestivalen i Cannes. Domaren satte en borgen på nästan en miljon kronor, som Lindsay återigen betalade för att slippa fängelse.

Men inte ens en hollywoodstjärna kan ständigt betala sig ur sina problem. Den 6 juni 2010 dömdes hon till 90 dagars fängelse på grund av att hon inte hade gått på den alkoholutbildning som hon blivit dömd till. Bilderna på en förtvivlad Lindsay med tårarna rinnandes ner för kinderna spreds över hela världen.

Annons

– Jag vill bara ta en minut och säga att så vitt jag vet var jag i samstämma med mitt program. När jag frågade om jag fick lämna stan, så gav de mig tillåtelse. Jag förväntade mig ingen specialbehandling förutom förståelse för att jag måste försörja mig, jag måste jobba, sa en förkrossad Lindsay.

Efter bara 14 dagar blev hon släppt, skriver tidningen Daily Mail. Skådespelerskan ska dessutom ha blivit satt i isoleringscell istället för i vanlig cell.

– Det är faktiskt väldigt annorlunda, du lämnar din cell en timme om dagen och du får inte vara utomhus, sa Lindsay i en tv-intervju med journalisten Jonathan Ross.

Lindsay berättade också att de andra kvinnorna på avdelningen satt inne för mord vilket skrämde henne. Samtidigt lärde hon sig också att uppskatta tystnaden. Hon behövde inte svara någon, ringa upp någon, göra saker för andras skull, och hon tyckte om det.

– Men två dagar hade varit nog, sa Lindsay.

Lindsay Lohan
En förkrossad Lindsay Lohan tog emot domen. FOTO: REX
Annons