26 år efter succén – det gör Lotta på Bråkmakargatan idag

26 år efter succén – det gör Lotta på Bråkmakargatan idag
Lotta på Bråkmakargatan var många barns förebild. Nu är skådespelaren bakom rollen, Grete Havnesköld, vuxen. Men en förebild är hon fortfarande. Det här gör hon idag.
Annons

Alla minns väl Astrid Lindgrens film Lotta på Bråkmakargatan som hade premiär 1992. Huvudrollen spelades av Grete Havnesköld som var fem år när hon axlade rollen som envisa Lotta. Det blev slutligen två långfilmer och en tv-serie om Lotta på Bråkmakargatan.

Annons

Grete Havnesköld är idag 32 år, och efter succén som Lotta valde Grete att fortsätta med skådespelarkarriären. Hon gick Wendela Hebbegymnasiets teater- och scenkonstlinje i Södertälje. Därefter gick hon vidare till Stockholms Elementära teaterskola.

Efter sin examen har Grete Havnesköld spelat i flera teaterföreställningar och filmer.

Grete Havnesköld som spelade "Lotta på Bråkmakargatan.
Grete Havnesköld som spelade “Lotta på Bråkmakargatan.
Annons

Grete Havnesköld har bland annat synts i svenska skräckfilmen Frostbiten, 2006, Att återvända 2009, och Wallander: Dödsängeln 2010.

Hon har skrivit och framfört den feministiska monologen Kärnfall på Oktoberteatern i Södertälje, och monologen är inspirerad av hennes föräldrars skilsmässa.

Men Grete Havnesköld har inte bara ägnat sig åt skådespeleri. 2014 tog hon en masterexamen i statsvetenskap med inriktning politik och kön. Hon har också jobbat på Socialdepartementets med jämställdhetssamordning och jämställdhetsintegrering och budget- och myndighetsstyrning.

Sedan 2013 är hon krönikör på Länstidningen Södertälje, och nu jobbar hon som projektledare för kulturprojektet ”Livet bitch som hon också har skrivit teater för samt regisserat.

En imponerande person helt enkelt – precis som Lotta på Bråkmakargatan.

Annons

Känner du igen de svenska kändisarna som barn?

Foto: IBL

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Annons
Laddar nästa artikel…