LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

9 kända kvinnor om sina traumatiska förlossningar – nära att dö

26 mar, 2024 
Sprucken livmoder, akut kejsarsnitt och förlossningspsykos.
De här kända kvinnorna har alla blivit mammor under dramatiska omständigheter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Love is blind-Sergio avslöjar sanningen bakom snackisen – parets bebislyckaBrand logo
Love is blind-Sergio avslöjar sanningen bakom snackisen – parets bebislycka

Sarah Dawn Finer om sonen: ”Föddes utan hjärtslag”

Våren 2021 fick Sarah Dawn Finer, 42, sitt och pojkvännen Jens andra barn. Redan när hon avslöjade att sonen Benji kommit till världen hintade hon om att förlossningen inte var enkel. Men det var inte förrän ett halvår senare som artisten talade ut om det som hände på sjukhuset.

– Benji föddes utan hjärtslag och andning. Han fastnade, länge och svårt, och dog innan han kom ut, sa hon då i en intervju med tidningen Vi.

Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer var orolig att sonen inte skulle klara sig.Karin Törnblom/TT

Till en början visste de inte om pojken skulle överleva. Mitt i all tumult började Sarah Dawn Finer sjunga – och vips vände Benjis hälsotillstånd. Hans syresättning gick plötsligt upp till 100.

Annons

– Det var helt... jag vet inte, det finns inga ord för det. Det var nog det mest andliga ögonblick jag kommer att få vara med om i mitt liv.

Livmodern sprack – Annie Lööf nära att mista livet

Annie Lööf
Annie Lööf var nära att dö under förlossningen.Linus Sundahl-Djerf/SvD/aTT

Det var i december 2019 som partiledaren Annie Lööf, 40, fick sitt andra barn. Den tidigare centerledaren fick tillbringa hela tre månader på sjukhus efter förlossningen, som hade kunnat kosta både henne och dottern livet.

Annie drabbades nämligen av den mest allvarliga graviditetskomplikationen man kan få. I vecka 28 sprack hennes livmoder och lilla Saga tvingades komma till världen flera månader för tidigt.

– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin, sa Annie Lööf till DN efter sjukhusvistelsen.

Annons

Idag mår både Annie Lööf och dottern Saga bra. I december fyllde den lilla mirakelflickan hela fyra år!

Sonens pappa trodde att Jessica Andersson skulle dö

Artisten Jessica Andersson, 50, höll på att förblöda i samband med sonen Liams, 21, födsel. Det var i en kampanj för bättre mödravård utomlands hos Läkarmissionen som artisten berättade om den livsomvälvande händelsen.

Jessica Andersson
Jessica Andersson ihop med sonen Liam.BARDELL ANDREAS/Aftonbladet/TT

Själva förlossningen tog lång tid och när sonen väl kom ut trodde Jessica att den tuffaste biten var över. Men den hade bara börjat. Jessica Andersson slutade aldrig blöda och snart visade det sig att hennes livmoder hade spruckit.

– Den fick plockas ut ur kroppen, sys ihop, och stoppas tillbaka igen, berättar Jessica i en videoklippet och fortsätter:

Annons

– Jag var inte medveten om det här men utanför operationssalen stod Liams pappa med Liam, 7 timmar gammal, och trodde att han skulle få åka hem utan mig.

Men som tur var klarade sig både Jessica och Liam. Nyligen la hon upp en ny bild på honom på Instagram i samband med hans 21-årsdag!

Sigrid Bernson om akuta kejsarsnittet: ”Obehagligt”

I september 2022 blev Robin Bengtsson, 33, och Sigrid Bernson, 35, föräldrar till sitt första gemensamma barn. Fem veckor efter att sonen Viggo kommit till världen valde Let's dance-profilen att tala ut om skräckförlossningen.

Sigrid Bernson
Sigrid Bernson och Robin Bengtsson träffades i Let's dance.Karin Törnblom/TT

Sigrid ville absolut föda vaginalt och läkarna försökte med allt för att detta skulle bli verklighet. Men efter 36 långa timmar av värkarbete så avslutades det med ett akut kejsarsnitt. Pojken klarade nämligen inte mer.

Annons

”Det kändes mycket obehagligare än vad jag var beredd på”, skrev Sigrid Bernson i ett inlägg på Instagram då och fortsatte:

”Jag var verkligen rädd men Viggo behövde komma ut och det var det viktigaste”.

Och ut kom han! Idag lever Robin och Sigrid lyckliga i Vallentuna tillsammans med Viggo och hans storebror Wille.

Jonna Lundell drabbades av allvarlig form av psykos

Jonna Lundell
Jonna Lundell hade det tufft i samband med dotterns födsel.Karin Törnblom/TT

2018 blev Youtube-paret Jocke Lundell, 38, och Jonna Lundell, 29, föräldrar till lilla Lunabelle, 5. Men det skulle inte bli en enkel resa mot föräldrarskapet. Några dagar innan dottern föddes drabbades Jonna av en förlossningspsykos, vilket är en ovanlig men allvarlig form av psykos.

Hon såg och hörde saker som inte existerade, fick svårt med minnet och hade självmordstankar.

Annons

Bara några dagar efter att Lunabelle fått se dagens ljus berättade Jonna Lundell att hon mådde bättre.

– Även om jag är trött fortfarande och känner mig utmattad efter allt som har hänt när det är så mycket känslor som har lämnat kroppen, sa hon då i en video.

Carolina Klüft har knäckt svanskotan vid varje förlossning

Carolina Klüft
Carolina Klüft är en expert på tuffa förlossningar.Jessica Gow/TT

En annan person som fått erfara en tuff förlossning är Carolina Klüft, 41. Och inte bara en gång. Carolina är mamma till tre barn och vid samtliga födslar har hennes svanskota knäckts. Än idag lider hon av smärtor.

I en intervju med Femina berättar friidrottsstjärnan att det handlar om att det är för tajt just vid svanskotan.

– Det gör fruktansvärt ont. De första två gick det tillbaka hyfsat men efter tredje känner jag fortfarande av det om jag sitter, sa hon till tidningen förra året.

Christina Schollin höll på att förblöda – fick ringa ambulans

Christina Schollin
Christina Schollin klarade förlossningen med nöd och näppe.Jonas Ekströmer/TT

I en intervju med Amelia från 2022 berättar Christina Schollin, 86, om den gången hon var nära att mista sitt liv. Det var när hon födde Pernilla Wahlgren, 56, som det blev kritiskt både för mor och dotter.

Annons

Christina föll på att förblöda och Pernilla hade kunnat få syrebrist inne i magen. Men tack och lov kom ambulansen i tid.

– När allting avlöpte väl var det ett mirakel. Jag tror att det har gjort våra band oerhört starka och kärleksfulla, sa Christina Schollin till Amelia.

Ellen Bergström i tårar efter beskedet på förlossningen

Ellen Bergström och Niclas Lij
Ellen Bergström och Niclas Lij är föräldrar till lilla Elsy.Karin Törnblom/TT

Ellen Bergström, 34, är en av alla kvinnor som tvingats till ett akut kejsarsnitt trots att man önskat en vaginal förlossning.

– När de säger att jag ska göra kejsarsnitt så går luften bara ur mig. Det var ju det som hade varit min målbild hela tiden. Nu blir jag ledsen här. Det blev inte alls som jag hade tänkt mig över huvudtaget, förklarade hon i en video på Youtube efter dottern Elsys födsel.

Annons

Tacoparets skräck: ”Övertygad om att jag skulle dö”

Deras resa i Gift vid första ögonkastet var som en dans på rosor men resan mot att bli föräldrar var absolut inte lika smärtfri. Både Anton Pehrson, 32, och Sofia Pehrson, 28, blev förskräckta när de fick reda på att Sofia behövde genomgå ett akut kejsarsnitt på grund av hög feber.

– Jag var stundvis helt övertygad om att jag skulle dö, säger Sofia till Mama.

För Sofia, som haft värkar så länge, var det ändå en lättnad när beslutet fattades. Anton var dock inte lika trygg och lugn.

– Han tyckte att det var väldigt jobbigt att se mig lida så mycket och har i efterhand berättat att han flera gånger gick in på toaletten och grät för att det var så jobbigt, men att han ville vara stark för min skull, berättar hon för tidningen.

FOTO: TT

Annons