Annie Lööfs svåra tid efter förlossningen – dotterns kamp för livet

Annie Lööf tog en lång paus från politiken efter sin andra förlossningen med dottern Saga.
Partiledaren kunde nämligen ha mist livet – men också hennes barn som föddes för tidigt.
– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin, sa Annie Lööf till Dagens Nyheter.

Videon kunde inte hittas

I december 2019 fick partiledaren Annie Lööf sitt andra barn. Men förlossningen var inte oproblematisk – utan hennes dotter Saga föddes för tidigt. Både Annie Lööf och dottern svävade mellan liv och död, skriver Svensk Dam.

Annie Lööf har själv valt att berättat om den svåra tiden. Partiledaren för Centerpartiet fick tillbringa hela tre månader på sjukhus, innan de kunde skrivas ut.

– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin, sa Annie Lööf till Dagens Nyheter efter sjukhusvistelsen.

Annie Lööf och dottern Saga. Bilden togs precis efter att Annie Lööf återvänt till politiken efter den dramatiska tiden efter förlossningen. ”Jag hade ju den mest allvarliga graviditetskomplikationen man kan få”, berättade Annie Lööf.

Foto: Anette Nantell/DN/TT

Annie Lööf fick föras med ambulans till sjukhus: ”Fruktansvärt ont”

I TV4-programmet Renées brygga berättar partiledaren om den traumatiska tiden. För både dotter och mamma kunde ha mist sina liv på sjukhuset 2019. En natt efter förlossningen insåg partiledaren att något inte stod rätt till.

– Jag gå upp på toaletten och när jag gör den här rörelsen så är det något som brister liksom. Jag bara skriker rakt ut. Jag kommer ju i chock för det gör ju så fruktansvärt ont, säger Annie i tv-programmet.

Annie Lööf hade drabbats av allvarliga komplikation till följd av förlossningen och fick föras akut till sjukhus med ambulans. Väl på plats upptäckte man blod i hennes buk. Annies livmoder hade spruckit.

– Jag hade ju den mest allvarliga graviditetskomplikationen man kan få, berättar Annie Lööf i programmet.

CHOCK Tvillingarna har lagt över 1,7 miljoner på operationer

Dottern Saga föddes i vecka 28

Under förlossningen tvingades Annie Lööf opereras tre gånger. Endast för att kunna få ut dottern Saga vid liv.

Dottern Saga, Annie Lööfs andra barn, föddes i vecka 28. En normal graviditet är omkring 40 veckor lång. När Saga föddes vägde hon lika mycket som ett mjölkpaket, ett drygt kilo. Ett väldigt litet barn.

Saga föddes i vecka 28. En normal graviditet är omkring 40 veckor. Annie Lööf och dotter fick spendera tre månader på sjukhus efter det akuta kejsarsnittet.

Foto: Anette Nantell/DN/TT

Tiden efter förlossningen skulle inte vara speciellt lugn. Den var fylld med oro, rädsla, tårar – och rena skräckupplevelser. Annie Lööf själv var i dåligt skick efter sitt akuta kejsarsnitt.

Dottern slutade andas och blev blå i ansiktet

För Dagens Nyheter berättar partiledaren hur sjukhuspersonalen fick bära dottern till hennes famn, något hon inte klarade själv. Dottern Saga som fötts för tidigt fick tillbringa lång tid i kuvös, eller på mamma eller pappas bröst.

Men vid ett tillfälle slutade dottern andas och blev blå i ansiktet.

– Jag ropar på hjälp och larmet piper. Och in kommer vårdpersonal och får i gång henne. Hon ligger hela tiden på mitt bröst och jag behåller lugnet, och klappar och tröstar henne. Och sedan när hon har stabiliserats går jag in till det lilla kyffe som vi sov i. Och det bara brister. Jag storgråter, säger Annie Lööf till DN och fortsätter:

– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin. Att ens barn har slutat andas när det ligger på en. Och man behöll lugnet, fast inombords så bara rasade det, berättar hon för morgontidningen.

Händelsen skakade om Annie Lööf i grunden. ”Jag har alltid jobbat extremt mycket, jag kommer fortsätta att jobba extremt mycket. Men man kommer att hitta tid till, ännu mer tid till sig själv och familjen. Man ska ta till vara på saker”, berättade Annie Lööf.

Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

I tv-programmet Renées brygga berättar hon mer om den fruktansvärda händelsen när dottern slutade andas.

– Det var en så hemsk upplevelse. Har man haft sitt lilla barn på sig som nästan alldeles blått och man är med om massa olika saker och så klarar hon sig... Så det var både av liksom lycka och hur nära och skört livet ändå är.

Skakade om partiledaren i grunden

Upplevelsen under den svåra förlossningen skakade om Annie Lööf i grunden. Efter först tre månader fick partiledaren återvända hem till familjen. Sen påbörjades en läkeprocess – för att sedan återvända till politiken.

– Jag har alltid jobbat extremt mycket, jag kommer fortsätta att jobba extremt mycket. Men man kommer att hitta tid till, ännu mer tid till sig själv och familjen. Man ska ta till vara på saker, säger Annie Lööf.

LÄS OCKSÅ: Stefan Löfven TVINGAS avgå som statsminister – vad händer nu?

LÄS OCKSÅ: Ebba Buschs svåra år – började redan innan skilsmässan: ”Omtumlande”

Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT, LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet/TT

SENASTE NYTT!