LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Jonas Lagerström vinner Kockarnas kamp 2020 – dubbla segerglädjen

10 nov, 2020 
Jonas Lagerström
Finalen av Kockarnas kamp blev riktigt spännande, och till sist var det bara en röst som avgjorde.
Den gick till Jonas Lagerström som därmed besegrade Alexander Sjögren.
– Det var rätt sjukt att stå där, säger vinnaren till Hänt.
Annons
Se vinnarögonblicket i TV4:s Kockarnas kamp härBrand logo
Se vinnarögonblicket i TV4:s Kockarnas kamp här

Finalen av TV4:s Kockarnas kamp 2020 blev en riktig nagelbitare. Med en rösts marginal vann Jonas Lagerström tävlingen över Alexander Sjögren.

När Hänt pratar med vinnaren berättar han att det var kämpigt inför den sista matlagningen.

– Vi hade kört så många veckor så man var rätt slut. Vi var ju där i tre veckor, så man kände att energin dalade på slutet. Man gav verkligen allt man hade kvar i sista, så det var rätt sjukt att stå där när vi hade lagat de sista grejerna, säger han.

”Det är väldigt stort i branschen”

Men hur stor är egentligen en seger i Kockarnas kamp för en redan välmeriterad stjärnkrögare?

– Det är väldigt stort i branschen. Det har blivit en ära att få vara med, och i det publika är det otroligt stort. Det finns ingen tävling som drar lika mycket publik i Sverige som Kockarnas kamp, säger han.

Jonas Lagerström har kallat för ”Professorn” eftersom han är väldigt noggrann med förberedelserna inför tävlingarna. Så var det också den här gången, och har berättar att han tänkt en hel del inför den sista matlagning på vilka smaker han vill lyfta fram.

Annons

– Det var tufft, och Alex är en sjukt bra matlagare. Han är väldigt smaksäker så jag visste att han skulle få mycket röster där. Vi är ganska lika, men också olika som matlagare. Den juryn har också väldiga spridda smaker, säger han och fortsätter:

– Om det varit Årets kock-juryn hade det varit en annan sak, men här är det så otroligt olika människor som ska smaka, säger han.

På tal om juryn så var det ju en person som saknades. Siri Barje var nämligen tvungen att åka hem efter att ha visat symptom på covid-19. Om det påverkade resultatet åt det ena eller andra hållet vet inte riktigt Jonas Lagerström

– Det är klart att blir färre röster, vilket är en fördel till mig eftersom jag hade fler medaljer. Jag tror att det hade blivit lika jämnt oavsett. Jag tror att Siri hade uppskattat min typ av mat, så jag det hade kanske ändå varit till min fördel att hon hade varit med, säger han.

Jonas Lagerströms superår

Jonas Lagerström har haft mycket att fira 2020. Inte nog med att han vunnit Kockarnas kamp så fick hans restaurang Etolie en stjärna i Guide Michelin.

Annons

– Det har varit ett jättekul år. Vi fick Michelin-stjärnan i februari, det är det största som hänt oss. Och ”Ludde” (Ludwig Tjörnemo, reds. anm.), en av min kockar blev årets kock nu, vilket också är väldigt stort, säger han och tillägger:

– Nu ska vi bygga ut vår restaurang också, det är en väldigt stor satsning på vår lokal. Så det ska bli spännande nästa år, säger Jonas Lagerström.

När programmet var färdiginspelat firades inte segern speciellt mycket eftersom alla kockar åkte hem till sitt. Och det verkar heller inte bli något större firande i kväll nu när vinsten är ett faktum för allmänheten.

T– Jag och Alex hade tänkt fira tillsammans. De var på väg upp till Stockholm och skulle bo här, men så kom coronan och det blev lite osäkert så då struntade vi i det, säger Jonas Lagerström.

Stort grattis till Jonas Lagerström, vinnaren av Kockarnas kamp 2020.

FOTO: TV4/Cmore

Annons