LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

TV4:s svar om matsvinnet i Kockarnas kamp

06 okt, 2020 
Kockarnas kamp
Det blir en del mat över i program likt Kockarnas kamp.
Men vad gör produktionen egentligen med allt matsvinn?
Nu ger TV4 svar på frågan.
Annons
De ersätter Alexander Bard och LaGaylia Frazier i juryn i TV4:s TalangBrand logo
De ersätter Alexander Bard och LaGaylia Frazier i juryn i TV4:s Talang

Årets säsong av Kockarnas kamp är igång på TV4 och TV4play.

Säsongen har redan hunnit vara händelserik med både svett och tårar. Årets kockar har gått in stenhårt för tävlingarna och det är konstant fart i köken.

Bland årets deltagare ses stjärnkockar som Jonas Lagerström, far och son Magnus och Roland Persson, samt kokboksförfattaren och tv-stjärnan Siri Barje.

– Den här säsongen visar tydligt att Kockarnas Kamp, för kockarna själva, verkligen är så mycket mer än ett TV-program. I år har vi deltagare som tagit träningen inför resan till Österlen till helt nya nivåer. Men också nya nivåer av nervositet när de har klivit in i ladan för tävlingarna, säger Pär Lernström i ett pressmeddelande.

De åtta kockarna möts på en gård i Skåne för att tävla i en mängd grenar som kräver både snabbhet, yrkesskicklighet och tävlingsnerver. I programmet tävlar kockarna i de olika grenarna för att en kock sedan enligt tradition bjuder resten av deltagarna på en middag. Under middagen får kocken dela med sig av flera olika berättelser från sin karriär.

Annons

En efter en blir kockarna sedan utslagna under de tuffa utmaningarna och kvar står en segrare som kan titulera sig som vinnare av Kockarnas Kamp 2020.

I ett avsnitt blir det så hetsigt i en tävling att Siri råkar skära Alexander Sjögren i fingret. Detta är något Alexander berättat om för Hänt innan.

– Det som man inte får se i programmet är att min och Siris köttkvarn strulade så vi hamnade ganska långt efter alla andra, redan på första uppgiften. Båda var väldigt stressade och i stridens hetta, när vi ska röja undan, så skulle jag lyfta undan en plåt när Siri precis skulle flytta på en kniv och då skär hon mig ganska rejält i lillfingret, sa Alexander till Hänt.

I en intervju med Nöjesguiden har Siri sagt att hon tyckte att det var en fruktansvärd start på tävlingen.

– Åh, det var fruktansvärt! Jag cuttade liksom min lagkamrat. Jag kom av mig helt efter det.

Fortfarande känslobortfall

I och med skadan blev Alexander tvungen att ändra sin taktik lite inför kommande tävlingar.

Annons

– Skadan blev ett handikapp då det tvingade mig att lägga om min strategi lite från att ha som mål att plocka medalj i varenda tävling till att istället ha som mål att bara ta sig vidare, sa han till Hänt och fortsatte:

– Jag har fortfarande lite men från inspelningen och jag har fortfarande känselbortfall i fingret.

TV4:s svar om matsvinnet

I ett program likt Kockarnas kamp förstår man att det blir en del matsvinn. Så vad händer egentligen med all mat?

Hänt kontaktade TV4, som gav svar på frågan.

– Maten som används i Kockarnas kamp tas om hand i den mån det är möjligt. Den används bland annat som mat till teamet bakom programmet, säger Gustav Carlsson, exekutiv producent, för Kockarnas kamp på TV4.

FOTO: TT/TV4/TV4PLAY

Annons