TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Henrik Schyfferts chock i SVT – efter avslöjandet på slakteriet

14 dec, 2017 
AvOla Brising
Henrik har det tufft i kvällens ”Köttets lustar” på SVT. Att se hur grisar slaktas på löpande band sätter djupa känslomässiga avtryck i honom.
Annons

I ”Köttets lustar” har Henrik Schyffert, 49, slagit vad med sin son Limpan, 17, om att han själv ska kunna slakta de två söta griskultingarna Madde och Vickan som han först ska ta hand om, ha som husdjur och låta växa till sig tills de nått slaktvikt. Om han inte klarar av att att därefter döda dem har han lovat att bli vegetarian.

Det andra programmet av tre sänds ikväll på SVT och heter ”Ett grisliv”. Här får Henrik en inblick i den brutala vardagen i köttindustrin. Han besöker bland annat ett slakteri och får se hur grisar slaktas på löpande band för att göra produktionen så kostnadseffektiv som möjligt. Henrik berättar för Hänt:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det var jobbigt känslomässigt och det är hela idén. Det är ju känslor involverade i det här. Varje gång vi käkar hamburgare så är det någonstans jävligt känsligt och ångestladdat, men vi ser aldrig det. Ska man förändra sig så måste man se det. Så jag utsatte mig för allt det där för att se om det kunde påverka mig på något sätt.

På bilderna inifrån slakteriet ser vi gång på gång hur illa berörd Henrik blir av vad han får se. Några av de mest omskakande bilderna visar hur grupper av grisar på löpande band åker ner i schakt där de gasas med koldioxid. Bo Algers, 67,  legitimerad veterinär, professor emeritus och debattör i frågor kring djurvälfärd, förklarar i kvällens program:

Annons

– Man ser ganska snabbt på grisen att den börjar kippa efter andan. Den höjer på huvudet, gapar stort och blir orolig. Koldioxiden har den nackdelen att den triggar ångestcentrum hjärnan så att det ger en kraftig ångestreaktion. Dessutom är det smärtsamt därför att koldioxiden är en sur gas så det gör ont också att andas in. När jag ser det är mina tankar att vi måste ha ett betydligt bättre sätt att bedöva djur än det här.

Enligt Jordbruksverket använder man ”bedövning med koldioxid” i Sverige därför att det anses vara en av de bättre metoderna, är effektivt då djuren blir ordentligt medvetslösa innan de ska slaktas och på grund av att man kan gasa stora grupper av djur på samma gång, något som anses vara mindre stressande för dem.

Annons

– Det går inte att komma ifrån det där att man ser, de ser så jävla smarta ut i ögonen. man vet ju att grisar är smarta, konstaterar Henrik då han kommer ut från koldioxidbedövningen.

Då programledaren sedan fortsätter till själva slakten syns det tydligt av hans minspel att han är illa berörd av det han får se.

För Hänt förklarade Henrik för några veckor sedan att den första chocken snabbt avtog:

– Man vande sig. Jag slaktade typ 200 grisar en dag. De första var ju jobbiga, men sen började man tänka på annat istället. Rullbandet bara fortsatte. Det är fascinerande hur snabbt människan bara anpassar sig till nya situationer.

Han säger att han tycker ”Köttets lustar” är ett viktigt program:

– Det är många som säger jag äter inte kött. Jag äter bara lite leverpastej ibland. De kopplar inte ihop att du måste döda nån för att få leverpastej också. Jag säger inte att man inte ska käka kött, men man bör veta vad som händer. Veta om det i alla fall.

Henrik sammanfattar upplevelsen för Hänt:

– Det har påverkat mig jättemycket, men jag kan inte riktigt berätta om jag slutat äta kött eller inte för det är liksom slutklämmen på programmet, om jag lyckas döda de där grisarna eller inte. Men jag kan säga att det har varit väldigt nyttigt och omskakande.

Foto: SVT

 

Annons