Jan ”Harpo” Svensson om frun Carina och svåra familjetragedin

Jan ”Harpo” Svensson med frun Carina.

Möt Så mycket bättre-aktuelle Jan ”Harpo” Svensson, 71, i en öppenhjärtig intervju.
För Hänt berättar han om om frun Carina, tunga familjesorgen, förmögenheten som försvann, unika vänskapen med Ted Gärdestad och svåra olyckorna som förändrat allt.
– Jag höll på att dö.
Harpo om hästolyckan – stod inte på scen på 10 år
Slå på ljud

Hur står det till Harpo?

– Det är bra, det händer mycket just nu. Jag har kommit ut med mitt första album på engelska – efter 35 år. ”Songwriter” heter albumet. Första inspelningen till den här skivan gjorde jag egentligen redan 2008. Sedan har jag ändrat mycket. Gått tillbaka. Det slutade ungefär som jag tänkte från början: mycket stråkar, mycket klassiska instrument.

På 70-talet var du stor stjärna. Var och varannan medborgare trallade på ”Moviestar” och du krängde 20 miljoner plattor. Blev du rik på kuppen?

– Ja, fast sedan skaffade jag travhästar. Då försvann rikedomen. Hästarna har ätit upp pengarna, (skratt). Samtidigt är det ett nöje att ha hästar.

✔︎ Det här är Jan Svensson

Ålder: 71
Stjärntecken: Vädur
God egenskap: Tålmodig.
Dålig egenskap: För snäll ibland.
Familj: Hustrun Carina, 74.
Bor: Slättåkra utanför Halmstad
Äter helst: Tomater i alla former.
Dricker helst: Vichyvatten.
Älskar: Att måla.
Hatar: Människor som inte har tålamod.
Borde: Vara hemma mer med min fru, det har blivit så mycket med jobbet…
Kändismerit: Flugit luftballong med Ted Gärdestad!

Hur många hästar har du?

– Åtta!

Varför drog du dig undan rampljuset, en gång i tiden, och blev hästkarl?

– Jag hade jobbat extremt mycket. Slog igenom 1973. Spelade in sex album på två och ett halvt år. Förstår inte hur jag kunde spela in så många! Jag turnerade hela tiden. Till slut blev jag mätt. När frun och jag köpte vår första häst, tänkte jag: ”Nu vill jag göra något annat i mitt liv!” Det var så det kändes. Jag hade gjort tillräckligt.

Så träffade Jan ”Harpo” Svensson frun Carina

När i livet har du haft mest flyt – privat?

– 1969. Det var då jag träffade min fru Carina!

Hur gick det till när du och Carina och du träffades?

– Jag var lärare på Kalle Flygares teaterskola. Jag hade själv gått där, från att jag var 16 och fram till 18. Vid 19 blev jag lärare. Hon var elev…

Var er kärlek tabubelagd på den tiden?

– Nej, jag tror inte det. Alla accepterade det. Kalle Flygare sa heller ingenting och Carina var ju tre år äldre…

Jan ”Harpo” Svensson med frun Carina.

Harpo med frun Carina som han hängt ihop med länge. Här en bild från 1978.

Bor ni lågt ute i spenaten?

– Ja, det gör vi!

Varför?

– Först köpte vi en väderkvarn inte så långt från Arlanda. Där bodde vi i 12 jättefina år, sedan började vi med hästarna. Jag har alltid tyckt om Halland och Skåne. Det halländska landskapet är så otroligt fint. Det är som en blandning av hela Sverige i enbart ett landskap. Så vi flyttade hit!

Harpo om hemska olyckan och familjetraumat

Är det mycket drama kring Carina?

– Nej, hon är stillsam.

Du däremot har en förmåga att hamna i händelsernas centrum, Harpo. Flera gånger har du varit nära att få en direktbiljett till himmelriket. Vid något tillfälle fick du en golfklubba i huvudet, en annan gång blev du påkörd av en buss. Du har även fått en hästspark i huvudet – som gjorde dig blind på ena ögat. Vilket drama har tagit hårdast på dig?

– Mentalt är det hästsparken. Då höll jag på att dö. Från början, när det hände, hade jag ingen syn alls. Allt var så svullet. Sedan upptäckte jag att all syn var borta på ena ögat.

Artisterna i Så mycket bättre 2021.

Harpo med övriga artister i årets Så mycket bättre.

Var det ledsamt att inse det?

– Faktiskt inte. Jag tänkte tvärtom: ”Fantastiskt att jag kan se på ett öga!” Jag hade tur som överlevde, det kunde ha gått så mycket värre.

Hur gick det till när du fick en golfklubba i huvudet?

– Jag hade köpt ett golfset i julklapp till min brorsa och började själv ta lektioner. Någon skulle ”visa mig något”. Han tog min järnsexa, som jag hade i handen, och fick en blackout. Med den här järnsexan fick jag en ”eftersving” i vänster öga. Skallen spräcktes just där.

Har du gett fan i att spela golf sedan det här hände?

– Nej, jag brukar stå och slå på gräsmattan då och då. Det är kul.

Harpos fina relation med Ted Gärdestad

Vad är det galnaste du varit med om på temat stalkers?

– När vi bodde i väderkvarnen så hade jag två finska tjejer som smög runt i skogen. Grannarna uppmärksammade tjejerna som hade rymt från Finland. De kom tillbaka flera gånger. Jag har haft kvinnor från Tyskland också som varit här och stalkat. Någon sov i en bil i närheten. Det har hänt ännu galnare saker som är svåra att beskriva.

Har du tappat tron på mänskligheten?

– Nej, aldrig.

Aftonbladet/TT

Visst var du och Ted Gärdestad vänner?

– Oh, ja. Vi sågs första gången 1972, vi hade kontrakt med Stikkan Anderson. Så vi hejade på varandra uppe på grammofonbolaget Polar. Året efter, i juni 1973, spelade jag på Skansen. Då kom han dit. Från och med den dagen blev vi polare, vi var jättekompisar fram tills hans död. Jag var med på hans sista spelning i Gävle, jag tänker ofta på Ted.

Jag träffade Ted en kort tid innan han tog livet av sig. Han kedjerökte cigaretter och mådde inget vidare. Hade du kontakt med Ted månaderna innan han hoppade framför tåget?

– Nej, inte precis innan. Men det jag tycker är tråkigt är att folk bara minns det tragiska. Visst, den människan han blev, det sjuka, var också en del av hans liv. Det jag vill framhålla är den han var som ung – när vi lärde känna varandra. Han var positiv, han var verbal, han hade humor. Jag har aldrig skrattat så mycket! Jag önskar att allt detta ska leva kvar. Inte det tragiska.

När gick dina föräldrar ur tiden?

– Mamma dog när jag var 15, pappa blev 95 och dog 2019.

Vems bortgång tog dig hårdast?

– Bådas. Men det är klart, pappa blev 95, mamma 40. Hon hade cancer. Hennes död är det största traumat jag varit med om.

Visst tusan var du och Christer Pettersson – Olof Palmes utpekade mördare – bekanta med varandra?

– Inte bekanta, men han gick på Kalle Flygare året innan mig. Jag vet precis hur han var och hur han uppträdde, jag såg honom på stan några gånger. Jag tror fortfarande att det var han som mördade Olof Palme. Det är jag säker på. Man kunde se att han hade ett labilt psyke som kunde slå över. Det kunde man liksom känna.

Vad väntar härnäst i ditt liv?

– Jag ska strax flyga till Stockholm. Om några dagar ska jag uppträda i Globen med Måns Zelmerlöw och Lisa Nilsson. Det är ett företagsgig för Coop.

Slutligen Harpo, vad skulle du välja: adoptera Thorsten Flinck och låta honom bo i din vedbod, repa lacken på grannens bil och lägga skulden på bröderna Herreys eller utan anledning porta Babben Larsson från alla dina framtida konserter?

– Svårt! Ingenting. Jag vill göra precis tvärtom, jag vill bjuda hem allihop på tebjudning! Vi kan gärna bilda ett litet kollektiv!

LÄS OCKSÅ: Sven-Erik Magnussons son Oscar om Sven-Ingvars-stjärnans sista mörka tid

LÄS OCKSÅ: Lönelista: Så mycket tjänar alla deltagare i Bachelorette 2021

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för bortvalda brevskrivarna i Bonde söker fru 2021

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN