Gunde Svan om tuffa tiden med hustrun Marie – berättar om hemliga kampen

Gunde Svan om tuffa tiden med hustrun Marie – berättar om hemliga kampen
Förra veckan dansade han för sin älskade fru Marie i Let's dance och föll i tårar. Nu berättar Gunde Svan för Hänt hur hårt han kämpat för att vinna hennes kärlek.
Annons

I förra veckans Let’s dance på TV4 var det kärlekstema och en som verkligen tog det på allvar var Gunde Svan, 56. Den legendariske längdåkaren, som tagit hela fyra OS-guld och sju VM-guld, träffade sin fru Marie, 54, redan 1981, tre år innan hans makalösa karriär tog fart på allvar.

Annons

Han och danspartnern Jeanette Carlsson dansade en het Flamenco tillägnad Marie. Efteråt kom tårarna. Mitt under intervjun med programledaren Tilde de Paula Eby, 45, brast det för honom.

– Kan du tänka dig ett liv utan henne? frågade Tilde.

– Nej, svarade Gunde och börjar gråta.

När Hänt träffar honom på repetitionerna inför kvällens program förklarar han:

Annons

– Sen vi fick barnen har jag varit ganska lättrörd.

Han och Marie gifte sig 1990 och har de två vuxna barnen Julia, 25, och Ferry, 21. När Hänt träffade Gunde under veckans repetition öppnade han upp om hur det var att gifta sig med Marie:

– Själva frieriet kanske inte var så märkvärdigt. Jag kommer inte ens ihåg exakt var vi var på själva giftermålsgrejen.

Han förklarar att det han framför allt minns är hur hårt han kämpade för att vinna Maries hjärta:

– Hela den dejtinggrejen innan vi var ett par. Det var den som var jobbig och som jag la ner väldigt mycket möda på att få till. Jag var allt från gentleman till lustigkurre och tuffingen med frän bil. Jag gjorde allt, köpte stor stereo, allt som man försökte med när man var 17 – 18.

Den gamle längdåkaren verkar se det som en minst lika stor bedrift som något av hans OS-guld:

Annons

– Om jag fick kämpa. Det var nog ett år jag höll på från att jag såg henne första gången och bestämde mig för att det var henne jag ville ha till att vi blev ett par… Det flöt över från vänskap till att hon smälte totalt. Det var många sena träningstillfällen som jag la ner på att det skulle bli bra.

Han blir nostalgisk när han minns deras första möte:

– Vi träffades allra första gången på en skidtävling. Sen gick vi på skidgymnasiet i Torsby och det var där vi började träffas på riktigt, men det var en lång resa innan det vart något.

Och i Marie har han förutom en livskamrat faktiskt även en av sina största kritiker vad gäller hans dansprestationer i Let’s dance:

– Jag tror att hon var nöjd med samban. Hon var inte nöjd med de två första. Hon är pedant. Då var jag alldeles för stel och för lite Gunde. Jag gjorde mig till för mycket tyckte hon.

Under förra veckans kärlekstema fick han kanske inte full pott i tekniska poäng av frun, men han berättar med kärlek i rösten:

– Då var hon nöjd med totalen. Då kommenterade hon inte stegen. Helheten var bra, fast hon hade sett att jag hade dragit upp en arm fel och så där.

Annons

Och att hustrun påpekar vad Gunde gör fel är faktiskt ingenting han stör sig det minsta på. Han är snarare tacksam för det:

– Hon har varit så sedan vi träffades så nu hör det till mer eller mindre… Och det är inget illa menat. Hon vill bara säga att nästa gång får du sätta det. Det är absolut inget elakt utan bara för att hjälpa mig korrigera mina fel och prestera bättre till nästa gång.

LÄS OCKSÅ:

HETAST PÅ HÄNT TV:

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Annons
Laddar nästa artikel…