Första bilderna på Börje Salming – efter sjukdomsbeskedet om ALS

Ishockeyspelaren Börje Salming har en grå kavaj och svart tröja.

Nyligen berättade Börje Salming att han drabbats av ALS.
Nu kommer de första bilderna på sportprofilen – efter hans sjukdomsbesked.
Se bilderna här!
Dottern Bianca Salmings irritation – efter pappa Börjes beteende
0:55

Efter reklamen: Dottern Bianca Salmings irritation – efter pappa Börjes beteende

(0:55)

Slå på ljud

Ishockeylegendaren Börje Salming, 71, berättade nyligen att han drabbats av ALS, detta efter han hälsa tidigare under våren försämrats.

– Jag började prata konstigt och var lite ansträngd. Men vi håller på att reda ut det här, så jag hoppas vi hittar vad fan det är för skit som händer. Det kom från ingenstans, berättade Börje till Expressen i maj.

Börjes sjukdomsbesked: ”Ont i hjärtat”

Sjukdomen ALS bryter ned nervcellerna i hjärnan som i sin tur påverkar kroppens muskler och gör bland annat att armar och ben blir mer och mer förlamade.

Börje berättade för TT att han nu får stöttning får familjen och vården, men också att han tänker fortsätta kämpa.

– Sedan jag var en liten grabb i Kiruna och började spela ishockey i alldeles för stora skridskor, och genom hela min karriär i NHL, har jag kämpat. Det tänker jag fortsätta att göra. Just nu vilar jag i kärleken från min familj och vetskapen att jag får bästa tänkbara vård, sa Börje i ett uttalande till TT.

Börje har fyra barn från tidigare relationer. En av dem är dottern Bianca Salming, 23, som har valt en liknande väg som sin pappa och är en stor profil i friidrotten. Hennes huvudsakliga inriktning är mångkamp, och har flera SM-guld på ungdomssidan.

För Hänt berättade Bianca om sorgen kring sin pappas insjuknande.

”Det är jobbigt att se pappa bli sämre och sämre. Hemskt. Får mest ont i hjärtat av tanken hur pappa måste må inombords”, skriver Bianca i ett meddelande till Hänt.

Första bilderna efter Börjes insjuknade

Nu kommer de första bilderna på ishockeylegendaren sedan nyheten om sjukdomsbeskedet kommer för drygt en vecka sen. Just nu pågår friidrotts-EM i München där dottern Bianca är med i sjukampen. Och på läktaren sitter pappa Börje för att heja på när dottern tävlar.

– Där sitter han ju, pappa. Börje Salming. Härligt att se honom med tanke på de tråkiga, tråkiga nyheter som kom förra veckan, säger SVT-kommentatorn Ola Bränholm i sändning när kameran zoomar in Börje och de andra fansen på läktaren.

Ishockeylegendaren Börje Salming har en blå tröja

Pappa Börje Salming på plats på friidrotts-EM i München.

FOTO: Jessica Gow/TT
Ishockeylegendaren Börje Salming har en blå tröja

Pappa Börje Salming på plats på friidrotts-EM i München.

FOTO: Jessica Gow/TT

FOTO: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT, Pernilla Thelaus PETH

FRÅN FÖRSTASIDAN