Börje Salming drabbad av ALS – tunga sjukdomsbeskedet

Börje Salming

Ishockeylegendaren Börje Salming har drabbats av ALS.
Nu delar han med sig av det tunga sjukdomsbeskedet.
– På ett ögonblick förändras allt, säger Börje i ett uttalande till TT.
Dottern Bianca Salmings irritation – efter pappa Börjes beteende
0:55

Efter reklamen: Dottern Bianca Salmings irritation – efter pappa Börjes beteende

(0:55)

Slå på ljud

I våras började Börje Salming, 71, känna av sjukdomssymtom som oroade honom rejält. Tidigare i år berättade han om sitt tillstånd för Expressen.

– Jag började prata konstigt och var lite ansträngd. Men vi håller på att reda ut det här, så jag hoppas vi hittar vad fan det är för skit som händer. Det kom från ingenstans, sa han till tidningen i maj.

Börje Salming om svåra sjukdomen

Nu berättar ishockeylegendaren att han har drabbats av ALS, vilket är en sjukdom som gör att armar och ben blir mer och mer förlamade.

– De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, säger Salming i ett uttalande till TT.

Börje är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och har haft stora framgångar både hemma i Sverige och på andra sidan Atlanten i NHL. Och år 1996 blev Börje förste svensken att bli invald i Hockey Hall of Fame.

Orden om familjens stöd

Vidare berättar Börje för TT om den kämparglöd han har haft sedan ungdomen och genom hela karriären och att han nu får stöttning av familjen och vården.

– Sedan jag var en liten grabb i Kiruna och började spela ishockey i alldeles för stora skridskor, och genom hela min karriär i NHL, har jag kämpat. Det tänker jag fortsätta att göra. Just nu vilar jag i kärleken från min familj och vetskapen att jag får bästa tänkbara vård, säger Börje.

Ishockeylegendaren ber alla trogna fans och allmänheten om att visa respekt och att istället skicka stryka och kärlek på distans så att Börja och familjen kan bearbeta beskedet.

– Jag förstår att det är många som vill höra av sig till mig och familjen, men jag ber er att istället skänka oss en varm tanke. Det här kommer att bli en svår resa, men jag hoppas kunna höra av mig när tiden känns rätt. Tills dess hoppas jag att ni förstår och respekterar beslutet att vi undanber oss all kontakt.

FOTO: Stina Stjernkvist/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN