Efter dödliga diagnosen – mirakelbeskedet till Gunhild Stordalen

Gunhild Stordalen botad från systemisk skleros
För fem år sedan fick Gunhild Stordalen beskedet att hon drabbats av systemisk skleros. Läkarna sa att hon i värsta fall hade ett halvår kvar att leva. Sedan dess har hon genomgått livsfarliga experimentella behandlingar i sin kamp, och nu har hon fått ett besked av läkarna som får hela världen att jubla.
Annons

För fem år sedan fick Gunhild Stordalen, då 35 år gammal, beskedet att hon drabbats av den obotliga sjukdomen systemisk skleros. Det är en bindvävssjukdom där immunförsvaret förändras som också innebär ökad bindvävsproduktion på huden samt inre organ. Detta resulterar i stram och tjock hud. Kroppen stelnar och organen kan sluta fungera som de ska. En sjukdom som sakta bryter ner kroppen inifrån, och vid det tillfället helt utan botemedel.

Annons

Gunhild Stordalen fick beskedet att hon i värsta fall hade ett halvår kvar att leva. Då valde hon att satsa allt på en experimentell och oprövad metod för att få bukt med sjukdomen. Hon åkte till Nederländerna och genomgick en tuff behandling, som bland annat bestod benmärgstransplantation och cellgifter.

Annons

Resultatet blev bättre än väntat, läkarna häpnade över hennes resultat.

Gunhild sjuk igen efter behandlingen

Men lyckan blev inte långvarig, Gunhild kände igen symptomen när de än en gång kom krypande efter 1,5 år. Än en gång reste hon till Nederländerna och kämpade mot sjukdomen. Läkarna varnade Gunhild för att ännu en omgång kemoterapi skulle kunna bli för mycket för henne. Men Gunhild var säker på alternativen:

– Jag skulle hellre dö i experimentet, svarade hon.

Annons
Petter och Gunhild Stordalen
Gunhild är sedan 2010 gift med miljardären Petter Stordalen.

Den andra behandlingen kantades av komplikationer, men till slut skrevs hon ut och vid hennes sida fanns som alltid maken Petter Stordalen, 56 – den norska hotellmagnaten.

– När Gunhild kom ut från sjukhuset andra gången kände hon att hon har ont om tid, att hon har bråttom. Hon ska göra så jädra mycket, har Petter Stordalen sagt.

Stordalen var medveten om att ett eventuellt tredje återfall skulle se annorlunda ut.

Annons

”Kan inte göra fler stamcellstransplantationer”

– Hon kan inte göra fler stamcellstransplantationer eller få mer cellgifter. Om sjukdomen kommer tillbaka nu är det väldigt dåliga nyheter, berättade Petter i SVT:s Skavlan.

Sedan dess har Gunhild satsat all sin tid på hälsoorganisationen Eat. Men under våren försvann hon plötsligt från sociala medier, något som oroat hennes supporters och följare. Framför allt efter att hon i maj meddelade att allt inte stod rätt till.

Kronprinsessan Victoria och Gunhild Stordalen Eat 2019
Gunhild tillsammans med kronprinsessan Victoria på Eat som arrangerades i Stockholm i juni 2019.
Annons

Jag har varit tyst ett tag för jag har inte mått så bra”, skrev hon på Instagram.

Nu bryter Gunhild tystnaden om sin hälsa, och konstaterar att hon är ett levande mirakel.

När jag diagnosticerades med livshotande sjukdomen systemisk skleros 2014 fanns inget botemedel. Men vi hittade en experimentell behandling i Nederländerna. Idag, tre år efter min andra benmärgstransplantation, är sjukdomen näst intill oupptäckbar och jag kan sänka dosen med”, skriver Gunhild Stordalen på sin Instagram.

Helt frisk är hon inte än, men Gunhild är övertygad om att hon kommer att vinna sin kamp.

Annons

Det är fortfarande några små hinder kvar i systemet, men med en lång lugn sommar att vila upp mig på så kommer jag dit! Jag var tvungen att köpa en dubbel portion med glass för att fira ett medicinskt genombrott som det här, det ger hopp till patienter runt om i världen!”, skriver hon.

Inlägget har på kort tid uppmärksammats av tusentals och flera kända personer som Carolina Gynning, Sonja Aldén, Christina Schollin och Linda Lampenius gratulerar nu Gunhild.

Annons

FOTO: TT, Instagram

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…