Ellinor Bjurström stora ilska – efter otäcka hälsobeskedet: ”Ammade då”

Ellinor Bjurström.

Ellinor Bjurström upptäckte en knöl i ett av hennes bröst i januari tidigare i år.
Men att få en tid hos en läkare har inte varit lätt för henne.
Nu berättar hon om orättvisan och den stora rädslan i en intervju med Hänt.
Unga mammor-profilen Linn Andersson om att vara trebarnsmamma
0:46

Efter reklamen: Unga mammor-profilen Linn Andersson om att vara trebarnsmamma

(0:46)

Slå på ljud

Influencern Ellinor Bjurström, 27, slog igenom 2014 när hon kom på en andra plats i Top model. Några år senare fick hon och pojkvännen Jimmy Olsson, 34, sonen Aaron, 3, och därefter kom dottern Novali, 1. Ellinor medverkade även i realityprogrammet Unga Mammor, där vi fick lära känna hela familjen.

Tidigare i år upptäckte Ellinor en knöl i ett av hennes bröst. Nu berättar hon om den stora rädslan i väntan på ett svar från sjukdomen... och om kampen att få hjälp.

Upptäckte en knöl i bröstet – när hon ammade dottern

Det var i slutet på januari, tidigare i år, som Ellinor upptäckte att hon hade en knöl i bröstet. Därefter skulle det dröja ett tag innan hon tog knölen på allvar. Först trodde hon nämligen att det var en åkomma som hade med amningen att göra.

– Jag upptäckte den här knölen i mitt bröst i slutet på januari, och det är som en liten ärta innanför bröstet ovanför bröstvårtan. Jag ringde inte vårdcentralen förrän i slutet på april, men det var bara för att jag trodde att det hade med amningen att göra eftersom jag ammade då, säger Ellinor och fortsätter:

– Men nu var det jättelängesen jag slutade amma och den här knölen är kvar, då har det troligtvis inget med amningen att göra.

Hon började bli orolig och bestämde sig för att kontakta vårdcentralen, som kom med oroväckande besked.

– Då ringde jag vårdcentralen och berättade att det är som ärta och den går inte att röra på, den gör inte ont, den är hård och det är några tecken på att man måste kolla upp den, säger Ellinor till Hänt.

Ellinors ilska mot vårdcentralen – så lyckades hon få en tid

Vårdcentralen meddelade att inte hade någon ledig tid för henne förrän den 28 juni, som då var tre månader bort. Väl på besöket fick hon träffa en läkare som bekräftade att knölen var något hon behövde kolla upp.

– Sen kände en läkare på bröstet och sa ”Ja det här måste du kolla upp”. Jag berättade att vi har bröstcancer i släkten och allt sånt där och den har ändå varit där nu i några månader, säger hon.

Läkarna skrev en remiss till mammografin i Karolinska sjukhuset, men när Ellinor inte hade hört något på tre veckor hörde hon av sig igen. Läkarna berättade då att de inte kunde prioritera henne och att hon istället skulle få en tid i oktober.

– Jag frågade ju henne såklart varför de inte prioriterade mig, ”Är det för att ni misstänker att den här knölen är ofarlig eller varför blir jag inte prioriterad?”, men det ville hon inte svara på, säger Ellinor till Hänt.

Men till slut lyckades hon lyckligtvis få en tid inom en snart framtid. Det efter att ha fått hjälp av hennes mamma, som precis själv har gått igenom cellgifter för bröstcancer och som ringde till en kontakt på sjukhuset.

Ellinor berättade om det hela i ett inlägg på Instagram och förklarade för Hänt att många har hört av sig till henne med liknande upplevelser.

Här nedan hittar du inlägget:

FOTO: Ola Axman/TT, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN