LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Döms efter spridda klippet – samtalet är inte okej: ”Problem”

02 jul, 2024 
Elvira Reer
Lotta Engberg
Samtalet blev dyrt. Nu står det klart att det hela resulterar i en böter på en halv miljon kronor.
Annons
Därför slutade Bingo Rimér och Katrin Zytomierska med Relationspodden: ”Tjafsade”Brand logo
Därför slutade Bingo Rimér och Katrin Zytomierska med Relationspodden: ”Tjafsade”

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bingolotto säljer varje år miljontals lotter till vinstsugna tittare. Programmet leds av tittarfavoriten Lotta Engberg, 61. Från 2008 och några år framåt tog hon sig an rollen som programledare och hon blev då den första kvinnliga programledaren i Bingolottos historia.

År 2020 gjorde hon comeback i programmet tillsammans med Stefan Odelberg, 50, och de körde tillsammans fram till 2023. När Stefan hoppade av fick Lotta istället komikern Daniel Norberg, 34, vid sin sida.

Bingolotto och spelbolaget Folkspel som står bakom programmet lovar vinstchans på var sjunde lott och att den genomsnittliga vinsten är värd 127 kronor.

Det direktsända programmet har genom åren varit med om många händelser på grund av att det sänds just live. Vid ett tillfälle började det brinna under en direktsändning, och en annan gång gick två av gästerna hem tillsammans och blev sedan ett par.

Vann bil – nu har det kommit fram att vinnaren var minderårig

Men under förra årets mest populära spelkväll, uppesittarkvällen, som mer eller mindre har blivit en jultradition i många svenska hem, hände något som nyligen har skapat rubriker.

Annons

Det visade sig att en av vinnarna under uppesittarkvällen var under 18, alltså under den lagstadgade åldersgränsen för spelande i Sverige. Under programmet ringde nämligen Hilda Wallström, 17, in till och och vann en bil under spelet "färgfemman".

– Det kändes lite konstigt med tanke på att jag fyller 18 snart. Men sedan blev jag glad för det är något som hela familjen kan använda, sa Hilda till Aftonbladet då.

Får böta en halv miljon kronor – efter spridda telefonsamtalet

Nu meddelar nyhetsbyrån Siren att spelbolaget Folkspel, som äger bland annat Bingolotto, har fått en varning och böter på 500 000 kronor från Spelinspektionen för att ha brutit mot åldersgränsen för spelande i Sverige.

Enligt Aftonbladet fanns det då heller inte några rutiner som säkerhetsställde att de personer som ringde in var över 18 år.

När Hänt pratar med Mathias Skoglund, vice VD på Folkspel, säger han att det inte fanns någon anledning att tro att personen var under 18 år eller att den fysiska bingolotten hade köpts av någon underårig.

Annons

Han fortsätter att förklara att samtalet gjordes från målsmans telefonnummer och vinsten betalades ut till samma person. Men påpekar att det naturligtvis finns ett problem med regelverket:

"Folkspel finner att Spelinspektionens beslut belyser det problem som finns i spellagstiftningen där alla spelformer lyder under samma regelverk, oavsett ”farlighetsgrad” och risk för problemspelande.", skriver Mathias till Hänt i ett mail och fortsätter:

"Folkspel har som en följd av tillsynen sett över och förbättrat våra rutiner ytterligare och vi gör alltid vårt yttersta för att följa spellagen och dess föreskrifter. Folkspel hade givetvis hellre sett att de 500.000kr hade tillfallit de föreningar som engagera sig i att sälja våra lotterier."

FOTO: Skärmdump/Youtube

Annons