Doktor Mikael Sandström berättar om pappans demens i Nyhetsmorgon

Mikael Sandström S

TV4:s husläkare doktor Mikael Sandström är en av Nyhetsmorgons återkommande gäster.
I veckan när han gästade programmet på temat demens berättade han om sin pappa som led av sjukdomen.
Slå på ljud

Mikael Sandström, 62, är överläkare men också TV4:s husdoktor. Han är en återkommande gäst i Nyhetsmorgon och Efter fem. Sedan en tid tillbaka lever han tillsammans med artisten och programledaren Lotta Engberg och i början av året flyttade de in tillsammans och bor nu i en villa utanför Göteborg.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Mikael Sandström har varit TV4:s husläkare i tio år

Mikael har som tidigare nämnt jobbat som överläkare i 35 år, men i februari i år berättade hn att han kommer att sluta och lägga fokus på annat. I en intervju med Hänt skrev Mikael om beslutet.

”Skälet till att jag skall "sluta" är att jag jobbat kliniskt som läkare i över 35 år, och dessutom har jag gått ca 2 500 jourer, vilket motsvarar ytterligare nästan 7 år av oavbrutet arbete. Så jag kan det där hyfsat bra. När jag dessutom nu har mer mediala möjligheter att nå ut med medicinska förklaringar vill jag gärna göra detta”.

Däremot kommer han att fortsätta som läkare på TV4 som han i år har varit i tio år. I en intervju med Aftonbladet säger han däremot att han inte tror att det blir tio år till i rutan.

– Det tror jag inte, men jag hoppas väl på fem. Jag läser på väldigt mycket inför varje program och pluggar nästan mer än när jag var student, säger han.

BESLUTET Därför försvinner Tilde från Efter fem

Doktor Mikael Sandström om sin pappa som led av demens

När Mikael gäster Nyhetsmorgon har han alltid med sig ett tema inför dagens sändning. Tittarna får då skicka in frågor som han sedan svarar på i direktsändning.

I veckans program skulle han berätta om diagnosen demens. Han inleder sändningen med att förklara vad sjukdomen innebär och beskriver vanliga symtom. Men ett tag in i sändningen blir doktorn väldigt privat och berättar om sin erfarenhet av att sjukdomen. Han upptäckte nämligen sin pappas demens under en midsommarfest.

– I mitt fall när det gällde min far så var det på en midsommarfest när han blev ombedd att öppna en vinbox och gick och letade efter en korkskruv och det var liksom “skojar du?” Nu har det hänt något kände jag. Jag drog inte slutsatsen då men jag märkte att det blev fel, berättar han.

LÄS OCKSÅ: Följarna häpnar efter ovanliga bilden på Henrik Alsterdal

LÄS OCKSÅ: Starka reaktioner efter Elisa Lindströms framträdande i Bingolotto

FOTO: TV4, Anders Deros/Aftonbladet/TT

SENASTE NYTT!