LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Doktor Mikael Sandströms familjesorg – orden om pappans bortgång

10 dec, 2021 
Doktor Mikael Sandström
Mikael ”Soldoktorn” Sandström är ofta på glatt humör i Nyhetsmorgon där han svarar på frågor om kropp och knopp.
Men nu väljer han att berätta om familjetragedin som skakade om hela hans värld.
– Det är påfrestande på så många nivåer, säger TV4-profilen.
Annons
5 anledningar att älska Mikael SandströmBrand logo
5 anledningar att älska Mikael Sandström

Mikael ”Soldoktorn” Sandström, även känd som doktor Mikael, är ofta på sprudlande humör. Dels i Nyhetsmorgon där han varje vecka svarar på olika frågor om sjukdomar och besvär.

Sedan ett år tillbaka är Mikael tillsammans med tv-personligheten och musikern Lotta Engberg. Tillammans bor de numera i Göteborg, då de i mars fick de tillträde till den pampiga villan. Vid sidan av sina tv-projekt driver Mikael även podcasten Utforska vården, och det är där han nu väljer att berätta om familjetragedin som drabbade honom.

Mikael Sandström om sina nya projekt – slutat på intensiven

Mikael har jobbat i 35 år med intensivvård och patienter. Han meddelade tidigare i år att han slutar arbeta på sjukhus.

– Det är en digital sök-plattform som är till för att göra svensk sjukvård effektivare. Det finns ju annan sjukvård som ska kunna fungera under coronapandemin, och det här kan hjälpa folk att få rådgivning. Jag har en möjlighet att nå folk, för jag har jobbat i 35 år med intensivvård och patienter, sa Mikael Sandström då.

Annons

Doktor Mikael om pappans demenssjukdom: ”Påfrestande”

I 80-årsåldern blev doktor Mikaels pappa dement, något han nu väljer att berätta om i Utforska vården. Demens påverkar och försämrar minnet och människor i den drabbades närhet behöver i många fall hjälpa till, något Mikael fick erfara.

– Det är påfrestande på så många nivåer. Inte bara tidsmässigt, utan det är ju vad den demente gör. Min inställning till den person som tidigare var ett föredöme blir nu en svårt sjuk person som inte kan ta hand om sig själv, och det där sätter många system på prov, säger Mikael Sandström i Utforska vården.

Mikael om att vara anhörig: ”Det är inget skamligt att inte orka”

Mikael berättar vidare i Utforska vården att det inte är skamligt att inte orka ta hand om en anhörig med demens.

– Vi hade många samtal sent i livet och det enda han var orolig för var hans intellekt. ”Cancer kan jag hantera och hjärtsjukdom kan jag hantera, men dement vore det värsta”. Och så blev han ju det. Och han förstod inte. Och jag kunde bara stillasittande se på, säger doktor Mikael Sandström och fortsätter:

– Det är inget skamligt att inte orka ta hand om en anhörig. Det man orkar är bra, det man inte orkar är inte skamligt utan då behöver man hjälp.

FOTO: TV4, TT

Annons