Mikael Sandström dömer ut ”heta” trenden: ”Bara hittepå”

Vinterbadare och Mikael Sandström

Allt fler svenskar väljer att vinterbada.
Men läkaren Mikael Sandström dömer ut den ”heta” trenden.
– Hälsofördelar? Nej, säger han till Hänt.
Knivrånare under tandläkarbesöket – patienten räddar alla
Slå på ljud

Barfota tassar man fram på den kalla marken. Ljud som ”eii, oh, ah” och andra oklara läten ekar på resan från bryggan till vattnet. Att vinterbada har blivit en trend som delat mänskligheten i två läger.

Några tycker det är magiskt, andra tycker att det är oklart hur någon kan vilja plåga kroppen med något så svårt som en köldchock. Oavsett vilken sida man tillhör kan det vara bra att vara medveten om riskerna.

Den plötsliga kylan som infinner sig gör att blodkärlen drar ihop sig, blodcirkulationen till hjärnan halveras, blodtrycket ökar och hjärtat tvingas pumpa mot ett motstånd som kvickt ökar.

Vinterbad

Att vinterbada har de senaste åren blivit en trend. Men läkaren Mikael Sandström säger att det inte finns några bevis på att det skulle finnas några hälsofördelar.

Jeppe Gustafsson/TT

Mikael Sandströms varning: ”Under inga omständigheter”

Läkaren Mikael Sandström säger att allt det här sker på bara några sekunder och har du en hjärtsjukdom sedan tidigare kan det vara farligt. I värsta fall kan man få hjärtstillestånd och dö.

– Det finns en risk att hjärtat blir överbelastat och drabbas av kärlkramp och då kan man få arytmier (hjärtrubbningar reds anm.), säger den kända läkaren till Hänt.

– Men det här gäller tidigare hjärtsjuka personer. En frisk tonåring har ju inga problem, men kan ändå få en köldchock som gör att man svimmar av. Man ska under inga omständigheter, oavsett vad, bada ensam.

Mikael Sandström

Mikael Sandström säger att man ska undvika vinterbad om man har hjärt- och kärlsjukdomar och att man aldrig ska bada ensam.

BYRMO CAROLINA/Aftonbladet/TT

”Hälsofördelar? Nej”

Mikael Sandström förstår att många människor vinterbadar för att uppleva något slags känsla av eufori och lustkänsla, men är samtidigt kritisk till den ökande trenden.

– Jag tycker inte ens man ska ner i vattenbrynet över huvud taget, så fantastiskt är det faktiskt inte. Det blir ett slags stress- och adrenalinpåslag.

– Jag tror människor delvis söker välbefinnandekickar och tycker det är lite häftigt, lite svenskt och en kombination av att man gjort något speciellt och känner av euforin. Det är ett sätt att njuta, hur märkligt det än låter.

Finns det några hälsofördelar med att vinterbada?

– Hälsofördelar? Nej. Om du frågar de som badar tycker de att man mår bättre, men det är nog bara en väldigt stor placeboeffekt. Samtidigt ska den inte försummas. Men att man skulle leva längre finns det inga bevis för.

Vinterbad

Flera badande tomtar hade sökt sig till Varamobaden 2019.

Jeppe Gustafsson/TT

”Bevisar ju ingenting”

Den vetgiriga läkaren minns att han en gång läste en studie från en finsk läkare som påstod att han aldrig tagit emot någon med hjärtstillestånd efter ett vinterbad.

– Men det bevisar ju ingenting. De kan ju ha försvunnit i vaken, höll jag på att säga.

– Det finns folk som skriver anekdotiskt att de mår så bra och att det är så skönt, och det ska man inte ta ifrån folk, men det är bra om man förstår riskerna. Om du är hjärtsjuk och 70 år, ska du då pröva? Nej, det ska du inte.

Vinterbad

Mikael Sandström tycker att äldre och sjuka människor ska skippa doppet under vintern: ”Om du är hjärtsjuk och 70 år, ska du då pröva? Nej, det ska du inte.

Martina Holmberg / TT

”Det är bara hittepå”

Tidigare i år skrev SVT en artikel om fördelarna med att vinterbada. Psykiskt välmående, bättre stresskontroll, bättre blodcirkulation och bättre immunförsvar var några av fördelarna som listades, något som Mikael Sandström ställer sig kritisk till.

– Man kan ju inte uppleva ett immunförsvar, det är bara hittepå. Men om någon säger att de mår bra så är det svårt att säga emot. Oavsett om det går att bevisa eller inte så mår ju personen som den mår, haha.

Brukar du vinterbada?

– Nej, inte vinterbad.

Mikael Sandström

Läkaren Mikael Sandström.

DEROS ANDERS/Aftonbladet

LÄS OCKSÅ: Missade läkarens samtal – mamman har bara månader kvar

LÄS OCKSÅ: Mamman i chock när Amber, 26, visar upp förvandlingen

Foto: Jeppe Gustafsson/TT, BYRMO CAROLINA/Aftonbladet/TT, Martina Holmberg / TT, DEROS ANDERS/Aftonbladet

FRÅN FÖRSTASIDAN