Doktor Mikael om hemliga familjesorgen – pappans sista önskan

Doktor Mikael i Nyhetsmorgon
Exklusivt

Doktor Mikael gästade nyligen Nyhetsmorgon.
Ämnet som stod på tapeten var dödshjälp och under sändningen förklarade läkaren att han har personliga erfarenheter av det.
– Vi kan inte gå och vara rädda, säger Mikael till Hänt.
1:35

Efter reklamen: 5 anledningar att älska Mikael Sandström

(1:35)

Mikael Sandström, även känd som doktor Mikael, gästade som vanligt Nyhetsmorgon under tisdagen. I direktsändning diskuterade de dödshjälp, som blivit ett väldigt aktuellt ämne efter att sommarprataren och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad valde att somna in efter en lång tids sjukdom.

I Nyhetsmorgon berättade Mikael Sandström om sina egna erfarenheter. TV4-doktorn blev väldigt personlig då både hans pappa och farfar har frågat honom om de kunde få hjälp att avsluta sina liv.

Exklusivt
Chocken: Farmen-deltagare tvingas lämna programmet – talar ut

Doktor Mikael fick frågan att avsluta sin pappas liv

I Nyhetsmorgon fick Mikael förfrågan om han hade några personliga erfarenheter av dödshjälp.

– Har du själv ställts inför det här, Mikael, att någon patient helt enkelt bett dig hjälpa till?, frågar programledaren Anders Pihlblad.

– Ja, det har jag, min farfar som var 100 år bad mig. Han bodde på äldreboende och var klar en timme om dagen, så frågade han mig om jag kunde hjälpa honom att avsluta sitt liv. Det var precis när jag var färdig läkare, säger Mikael Sandström och fortsätter:

– Och det förklarade jag för honom, att det kunde jag inte, han sa ”men jag har levt i 100 år och jag är färdig, min fru är död och jag har inget att leva för, jag tycker det räcker”. Och jag kunde ingenting göra.

Även Mikaels pappa ställde samma fråga flera år senare trots att han var frisk.

– Jag har fått samma fråga av min far när han var helt frisk. Min pappa dog i demens som 90-åring, men när han var helt frisk: ”kan du lösa det här problemet”. Och jag liksom sa ”pappa, det där var en taskig fråga för det vet du, det kan jag inte”, säger han och tillägger:

– Jag har haft tid att tänka på de här problemen.

Doktor Mikael om ämnet: ”Kan inte gå och vara rädda”

För Hänt berättar Mikael att ämnet är komplicerat men han är glad att han delar med sig av sina erfarenheter, förhoppningsvis hjälper det andra.

– Visst var det ett laddat ämne. Jag känner när jag delar med mig av personliga erfarenheter att det hjälper andra. Jag har uteslutande fått positiva kommentarer från allmänheten, som i sig är mer positiva än läkarkåren som sådan, säger Mikael Sandström till Hänt.

Han konstaterar att dödshjälp bör utredas.

– I och för sig kanske lätt att förstå då vi också står med ansvaret. Men frågan om dödshjälp bör utredas. Vi kan inte gå och vara rädda för svaret, oavsett vad det blir. Lindring och barmhärtighet är lika viktigt som etik kan vara.

LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersens beslut för hunden Minoo får följarna att rasa

LÄS OCKSÅ: Följarna kritiserar Joacim Rickling – upptäckten i hemmet väcker ilska

FOTO: TV4

SENASTE NYTT!