Det här är det äckligaste Edward Blom någonsin ätit

Åt levande bläckfiskar som sög sig fast i hans kinder. I "Vinter" som sänds i P1 den 28 december berättar Edward Blom om sin värsta matupplevelse någonsin.

De 28 december sänds “Vinter” med gastronomen Edward Blom, 46, i P1. Programmet kommer den här gången bara handla om mat. Han presenterar det själv med orden:

– Från min första klunk mjölk över schnitzlar och kroppkakor till ostron och anklever….Det blir gourmeetresor, njutningar och besvikelser. Och om min värsta matupplevelse…

Vinter i P1 Edward Blom Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Edward Blom kommer uteslutande att prata mat i “Vinter”.

Edward berättar för Hänt om hans äckligaste matupplevelse någonsin. Han befann sig i New York och fick i uppdrag av en svensk radiojournalist att besöka en koreansk krog där det serverades levande bläckfisk:

– Det är en fruktansvärd rätt kan jag säga och lite av ett mandomsprov i Sydkorea, att ta det där och visa att man vågar. För om man inte biter hårt och tuggar sönder det eller sväljer ner lite för stora bitar  kan en sugpropp suga tag i halsen och man kvävs. Det finns de som har dött. Det är väldigt hårt och segt.

Edward fortsätter:

– Jag förstod inte, när jag tackade ja, att det inte var gott. Normalt sett brukar allt folk äter, men som låter konstigt, ändå ätas för att det faktiskt är gott. Det här var bara äckligt och läskigt.

colourbox2143070

Att äta levande bläckfiskarmar är bland det läskigaste gourméen Edward någonsin varit med om.

LÄS OCKSÅ: Edward Blom: ”Jag har börjat tänka på hälsan”

Bläckfisk-tentaklerna var okryddade eftersom de skulle hållas vid liv:

– Bara levande bläckfiskarmar, krypande tentakler som ville ner i din hals. Och de fastnade liksom på insidan av kinden med sina slemmiga sugproppar så man fick försöka slita loss dom.

En märklig rätt Edward däremot tycker har oförtjänt dåligt rykte är lammögon:

– Lammögon tycker jag mycket om. Robert Aschberg fick mig att äta det i ett tv-program eftersom jag skulle skrämma bloggerskan Kissie med något väldigt läskigt. Sen visade det sig vara jättegott.

Gastronomen säger att det inte alls är så konstigt som det låter:

– Innan Sverige blev bortskämt så åt vi det. I alla länder och i alla tider genom årtusendena har man ätit allt på djuret. Det är något otroligt modernt att inte göra det. Det är vi som är konstiga som går och köper plastinpackade filéer på ICA istället för att slakta ett lamm och äta hjärnan och ögonen, alla delar.

6419199 2016-10-20 Jubileumsfest Hotel Kung Carl 150 år Pictured: Gunilla Kinn Blom och Edward Blom med Melchior Copyright Sigge Klemetz / Stella Pictures

– Barn äter allt första året. Det är först senare de blir kinkiga. Han är 1 1/2 år nu och äter fortfarande det mesta, berättar Edward som med frun Gunilla låtit sonen Melchior äta vad de själva äter sedan 4 månaders ålder.

Dessutom handlar det om etik för Edward.

– Det är omoraliskt att slänga bort mat. Ska man döda ett djur för maten ska man också äta upp allt, förklarar han.

LÄS OCKSÅ: Edward Blom rasar mot EUs glöggregler: ”Nu jävlar är det krig”

Foto: SR, Stella, Colourbox