Edward Blom rasar mot EUs glöggregler: "Nu jävlar är det krig"

Edward Bloms ilska känner inga gränser när EU ändrar reglerna kring glöggen.

EU ändrar reglerna kring glöggtillverkning vilket gör att inte all glögg inte kan kallas för glögg. Det får gastronomen Edward Blom, 45, att rasa.

– Nä nu jävlar är det krig! Vi har gjort glögg på sädessnaps & rödvin i 500 år. Dra tillbaks eller swexit, skriver Edward Blom på Twitter och syftar på att han vill att Sverige eventuellt ska dra sig ur EU.

Ändrade glöggregler får Edward Blom att se rött.

Ändrade glöggregler får Edward Blom att se rött.

I en intervju med Aftonbladet utvecklar han tankegångarna:

– Att riktig glögg som görs på vin, kryddor och brännvin inte längre ska få kallas glögg. Det är djupt ohistoriskt. Traditionellt har man alltid tillsatt sprit för att få glöggen att brinna så en sockertopp kan få smälta ner i glöggen och ge karameliserade smaker, säger Edward.

Ett minne blott?

Ett minne blott?

Att glöggen kan tvingas byta namn ser han som ett stort ingrepp i svensk matkultur och han skräder inte orden när det gäller just mattraditioner.

– Det här är det värsta som hänt Sverige i relation till EU sedan de förbjöd snuset på kontinenten. Detta är värre än om EU tvingade oss att ändra färgnyans på svenska flaggan. Är nästa steg att punsch måste börja styras av likörlagar och inte få innehålla arrack, att Kalles kaviar inte ska få kallas kaviar, frågar sig Edward Blom upprört.

Foto: IBL