TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Det gör skådespelarna från Ronja Rövardotter idag

25 jul, 2021 UPPDATERAD 19 dec, 2022
AvJohanna Alm
Angelica Hedlund
Ronja och Birk i Filmen Ronja Rövardotter från 1984.
Hanna Zetterlund och Dan Håfström slog igenom som Ronja och Birk i Astrid Lindgren-filmen Ronja Rövardotter. Men efter succén har barnstjärnornas liv tagit en helt annan vändning - det här gör de idag.
Annons
7 folkkära skådespelare som har vunnit guldbaggenBrand logo
7 folkkära skådespelare som har vunnit guldbaggen

Att Astrid Lindgren skriver otroliga berättelser om barn och deras äventyr ute i världen är ingen hemlighet. Och att Ronja Rövardotter blev en riktig succé hos publiken går inte heller att förneka. Det är en ärlig berättelse om två modiga barn i en trångsynt vuxenvärld.

Men efter den stora filmsuccén har de båda barnskådespelarna valt att inte prata om filmen.

Ronja Rövardotter-skådespelaren Hanna Zetterlund idag
Hanna Zetterlund slog igenom som Ronja Rövardotter för 37 år sedan.

Hanna Zetterlund, 48, hade huvudrollen som Ronja Rövardotter i filmen som baseras på Astrid Lindgrens roman om Ronja Rövardotter från 1981.

Hanna fick rollen som Ronja Rövardotter när hon var 11 år gammal och kom att hyllas för sin roll som den modiga flickan som inte lät sig bestämmas av sin fördomsfulla far.

Men trots hyllningarna gjorde Hanna aldrig några fler skådespelarinsatser utan sadlade istället om till en helt annan bransch.

Annons

Så lever Ronja Rövardotter-Hanna idag

När Aftonbladet gjorde en intervju med Hanna Zetterlund ville hon inte nämna något om hennes skådespelarkarriär.

– Jag har inte talat om det där sedan 1982 och jag tänker inte göra det nu heller. Allt du behöver veta står på min hemsida, sa hon då.

I vuxen ålder blev Hanna aktiv i Vänsterpartiet och valdes senare in i riksdagen mellan 1994-1998, där hon arbetade med miljö- och jordbruksfrågor samt jämställdhetsfrågor.

Mellan 2001 och 2011 var Hanna var gift med journalisten Filip Struwe, 48, och tillsammans fick de också två barn. Men numera lever Hanna i ett annat äktenskap. Hanna Zetterberg är sondotter till riksdagsmannen och prästen Åke Zetterberg samt brorsdotter till vänsterpartisten och diplomaten Eva Zetterberg.

Hanna har konsekvent avböjt intervjuer sedan genombrottet på 80-talet. Men i Mauri Hermundssons nya TV4-serie Mauri – vad hände sen? gör hon ett undantag.

Annons

– Sådana här grejer har jag inte tackat ja till på 30 år, säger Hanna Zetterberg i programmet.

I dag jobbar Hanna på regeringskansliet – och bor i kollektiv.

Hon berättar att hon från att alltid ha blivit igenkänd gått och blivit förhållandevis okänd – på grund av sitt utseende.

Hanna Zetterberg i TV4:s Mauri – vad hände sen?
Hanna Zetterberg ställer upp i sin första riktiga intervju i Mauri – vad hände sen?

– Fram tills för bara år sen blev jag igenkänd varje dag. Men sen blev jag gråhårig. Så skönt för nu är jag för gammal. En befrielse faktiskt, på många sätt.

Mauri om mötet med Ronja Rövardotter-Hanna

När Hänt når Mauri berättar han om det fantastiska mötet med den stora idolen.

– Jag har ju växt upp med Ronja, så att få träffa henne 40 år senare i verkliga livet… Det är en häftig känsla, säger han till Hänt och fortsätter:

Annons

– Det är så svårt att förvänta sig hur folk ska vara på förhand, men hon var varm och underbar. Framför allt älskar jag att hon fortfarande bor i kollektiv. Det känns liksom rätt att ”Ronja” ska göra det än idag.

Dan som spelade Birk – det gör han nu

Dan Håfström, 48, spelade Ronja Rövardotters bästa vän Birk Borkason i succéfilmen Ronja Rövardotter. Efter debuten i den framgångsrika filmen gjorde Dan Håfström en till roll i tv-serien I dag röd innan även han lade skådespelaryrket bakom sig.

I en intervju med Aftonbladet berättar han att han inte velat prata om tiden då han spelade Birk Borkason.

– Det är inte meningen att verka upprörd, men jag vill inte prata om det, säger han.

Dan Håfström som spelade Birk Borkason idag
Dan Håfström spelade Birk Borkason i filmen Ronja Rövardotter.

Dan har självmant distanserat sig från rampljuset och för att prata om sin tidigare barnstjärnekarriär.

Idag jobbar han som redaktör och skribent för en designbyrå och har även jobbat som journalist på bland annat SVT och Göteborgs-Posten.

FOTO: Mauri – vad hände sen?/TV4, Youtube, IMDB, Facebook/Dan Håfström

Annons