Maria Johansson spelade Tjorven i Saltkråkan – det gör hon idag

Vi på Saltkråkan är en av Astrid Lindgrens mest kända verk. I flera decennier har Farbror Melker, Tjorven och alla andra barnen på Saltkråkan präglat många svenskars barndom. Nu har det gått 57 år sedan serien spelades in och så här ser Tjorven ut idag!
Slå på ljud

Astrid Lindgren föddes 1907 i Vimmerby och under sitt 95 år långa liv hann hon minst sagt göra avtryck på hela Sverige.

Hennes tokiga berättelser har även nått internationell publik och inte minst har Pippi Långstrump översatts till flera språk världen över. I ett reportage med Hänt plus kan man läsa om flera av de klassiska Astrid Lindgren-karaktärerna och vad de gör idag!

En annan hyllad serie av Astrid är Vi på Saltkråkan, som gjorts i en serie och fyra långfilmer. I filmerna får tittarna följa Tjorven, som är lite lillgammal av sig och hänger gärna med Farbror Melker på dagarna. Tjorvens bästa vän är S:t Bernhardshunden Båtsman, men hon hade även en annan "sommar-kompis" som hette Stina. Stina bodde egentligen i Stockholm men på somrarna kom hon ut till Saltkråkan för att vara hos sin morfar Söderman.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Skådespelaren Maria Johansson om rollen som Tjorven

Tjorven fick ofta ta del av Stinas historier om vad som händer "på hennes gata i stan". Just repliken om "våran gata i stan" är nog den som tittarna minns mest från Saltkråkan. Men även Tjorvens repliker "Farbror Melker, vet du vad" och "Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?" blev också klassiska.

Succén blev ett faktum och Tjorven spelades av Maria Johansson som idag fyller hela 65 år. När Maria slog igenom som Tjorven var hon bara 8 år och tidigare har hon berättat hur allt började.

– Det började redan när jag var fyra år. Min storasyster gick på lekteater, men där måste man vara fem år. Då tjatade jag mig till att få börja jag också! Min syster hade fått vara med i barnprogrammet Sigges cirkus och fått sitta i knät på Sigge Fürst. Det ville jag också få göra, säger Maria Johansson i en intervju med Allers.

Maria Johansson

Maria då och nu.

Foto: TT

Så var det att spela in Saltkråkan

Men det blev inte Sigges knä hon fick sitta i, Maria charmade istället Astrid Lindgren och regissören Olle Hellbom.

– Inspelningarna var som en leksituation men ändå helt seriösa, något självklart och enormt kul. Självförtroendet blev stort, allt var okomplicerat. Vi fick några repliker per tagning, inget manusplugg, så att det lät naturligt. Och det blev ju bra, säger Maria Johansson till Svenska Dagbladet.

Efter att ha gjort rollen så kunde hon inte gå in i ett rum utan att folk hajade till att Tjorven var där, förklarar hon i en intervju med Allas.

LÄS MER: Så lever barnen från Astrid Lindgren-filmerna i dag
NU GRATIS

– Antingen att människor blev ”konstiga” eller att jag själv blev det, säger hon.

Det gjorde Maria efter inspelningarna – därför slutade hon

Maria började på teaterhögskolan 1978 och gick vidare till jobb på Dramaten där hon var kvar i fyra år. Under två decennier jobbade hon som skådis men fick tillslut nog.

– Tills jag till slut blev så innerligt trött på detta att bli granskad och bedömd vad jag än gjorde i mitt yrke. Tänkte ibland att ”sitt inte där och glo på mig när jag jobbar”, säger hon till Allas.

Hon lämnade skådespeleriet och sadlade om till teaterregissör. Sedan tog hon magisterexamen och började doktorera i praktisk teatervetenskap. 2012 lade hon fram sin avhandling om Skådespelarens praktiska kunskap, skriver Allas. Sedan blev hon professor vid teaterhögskolan.

Den senaste tv-rollen på Maria Johanssons filmografi är Skärgårdsdoktorn från 1998. Detta var också året då hon, enligt en DN-intervju, blev trött på att bli bedömd och betraktad.

Maria Johansson, Astrid Lindgren

Maria och Astrid på FN-galan 1995.

Fredrik Hjerling/Aftonbladet/TT

Idag bor Maria på Södermalm i Stockholm och hon har två söner, men ingen av dem har gått i sin mammas fotspår.

FOTO: Hans Shimoda/TT, CAP/SFS

LÄS OCKSÅ: Barnen i Bullerbyn-Kerstin Tova Edfeldt försvann – det gör hon idag

LÄS OCKSÅ: Tommy Körbergs miss om Astrid Lindgren i Så mycket bättre

SENASTE NYTT!