TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sanningen bakom splittringen av gruppen Kikki, Bettan & Lotta

16 mar, 2021 
Gruppen Kikki, Bettan & Lotta
Minns du också när Kikki Danielsson, Elisabeth ”Bettan” Andreassen och Lotta Engberg hade succé med gruppen Kikki Bettan & Lotta?
Men varför splittrades gruppen egentligen? Här är sanningen bakom beslutet.
Annons
Så ser Kikki Danielsson och Lotta Engbergs relation ut idagBrand logo
Så ser Kikki Danielsson och Lotta Engbergs relation ut idag

Kikki Danielsson, Elisabeth ”Bettan” Andreassen och Lotta Engberg utgjorde en så kallad supergrupp vid namn Kikki, Bettan & Lotta. Gruppen var aktiva från år 2001 till och med 2004. Många känner främst igen deras låt Vem e' de' du vill ha som slutade trea i Melodifestivalen 2002. I och med att de var en supergrupp så har de fortsatt ha egna karriärer efter splittringen, men varför splittrades den omtyckta gruppen egentligen?

Vilka är Kikki, Bettan och Lotta?

Kikki Danielsson, 68, är Sveriges alldeles egna country- och dansbandssångerska. Hon har totalt medverkat i Melodifestivalen tio gånger, många minns nog hennes vinster med låtarna Bra vibrationer och Dag efter dag med Chips.

Elisabeth ”Bettan” Andreassen, 62, är en svensk-norsk sångare med bakgrund i genren country.

Tillsammans med Hanne Krogh bildade hon gruppen Bobbysocks, och deltog i Eurovision Song Contest 1985 med den välkända låten La det swinge som vann hela tävlingen.

Annons

För att inte glömma Lotta Engberg, 58, känd för oss alla med låten Fyra bugg och en Coca Cola. Idag har hon en relation med Mikael Sandström, 62, känd som Doktor Mikael. Förutom att hon precis har flyttat till nytt hus med kärleken så syns hon även leda Bingolotto på söndagar och i det egna programmet Lotta på Liseberg under somrarna.

Gruppen Kikki, Bettan & Lotta

Därför splittrades Kikki, Bettan & Lotta – sanningen bakom beslutet efter svåra åren

Så varför splittrades Kikki, Bettan & Lotta bara något år efter framgången i Melodifestivalen? En orsak till att gruppen inte längre fungerade var att Kikki Danielsson då led av missbruksproblem. I dokumentären Kikki Danielsson – ett porträtt berättar Lotta Engberg om hur roligt de tre hade tillsammans men också hur hon utan framgång försökte hjälpa Kikki Danielsson under den svåra tiden.

Annons

– Perioden med Kikki, Bettan & Lotta var till åttio procent bara glädje. Tre tjejer som får samarbeta, och den musikaliska styrkan vi hade tillsammans. Men sen var det kämpigt för Kikki mådde inte bra. Givetvis försökte Bettan och jag hjälpa henne men det är inte lätt att hjälpa när man kanske inte vill bli hjälpt, säger Lotta Engberg i dokumentären.

Kikki Danielsson berättar själv i dokumentären om de svåra åren, vändningen och om lyckan över att bli mormor.

– I dag har jag fått en ordentlig skjuts. Jag kände det 2009 när jag träffade Sulo i Så ska det låta. Jag visste inte vart jag skulle bo. Vända tillbaka till Skåne eller Småland? Det hände enorma saker i mig när jag blev mormor. Det var helt sagolikt. Jag får nypa mig i armen.

I en intervju med Expressen från 2017, medgav även Kikki att hon idag är nykter och är tacksam för friheten det gett henne.

– Tänk bara vilken frihet, att kunna sätta sig i bilen utan att titta på klockan och tänka ”när drack jag senast”, berättade hon i intervjun.

FOTO: Tommy Holl/TT // Karin Törnblom / TT

Annons