TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Så var Dagny Carlssons sista tid i livet: ”Saknade verkligen sitt hem”

24 mar, 2023 
André Färnsveden
Dagny Carlsson
I mars förra året gick Dagny Carlsson bort.
Så var hennes sista tid livet.
Tack, för allt du har gjort för oss, Dagny”, skrev bloggkollegan Elena efter Dagnys bortgång.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammalBrand logo
Bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammal

Dagny Carlsson lyckades charma hela svenska folket som Sveriges äldsta bloggerska. Men torsdagen den 24 mars 2022, kom SVT med det dystra beskedet att hon hade somnat in.

– Det är en otrolig förlust. Det är få människor i mitt liv som jag lärt känna som gett mig så mycket. Hon har gett så många så mycket, med sin galghumor och kunskap – det som ändå ett långt liv ger. Ett otroligt perspektiv på allt, sa Åsa Blanck till Kulturnyheterna.

Så kunde Dagny Carlsson fira sin sista födelsedag

Dagny Carlsson blev 109 år gammal, och gick sorgligt nog bort drygt en månad innan sin 110-årsdag. Men som tur är kunde hon ändå fira det stora jubileet då hon valde att ha sitt födelsedagsfirande i förtid.

”Idag upplevde Dagny sin hundrationde födelsedagsfest i förskott. Den kända sjungande trion ”The Hebbe Sisters” som har synts bland annat i Bingolotto och Allsång på Skansen hade kommit från Värmland till äldreboendet för att hedra Dagny med en show speciellt komponerad för henne”, skrev kompisen Elena på Dagnys blogg om firandet.

Annons

Efter firandet fick även Dagny dela med sig av sina känslor.

– Man får inte uggla utan kämpa till sista andetaget!, sa hon då.

Dagny Carlssons sista tid i livet – vantrivdes på äldreboendet

När vännen Suzanne Axell och en fotograf skulle besöka Dagny på äldreboendet för en intervju, visade sig att Dagny hade blivit sämre och även saknade sitt hem. Det berättade hon i en intervju med Aftonbladet.

– Jag och en fotograf besökte henne på äldreboendet för att göra en intervju. Då såg jag att hon hade gått ner sig, hon saknade verkligen sitt hem. I vår intervju kan man se att hon är på väg att börja gråta, sa Suzanne till tidningen och fortsatte:

– Som jag förstår det har hon varit klar hela vägen. Men Dagny sa att hon var så instängd och att hon ville komma ut. Hon ville ju vara ute och träffa folk. I intervjun förklarar hon också att hon inte fick någon stimulans på äldreboendet.

Sista inlägget på Dagnys blogg – efter bortgången

Det var vännen Elena som startade bloggen Bojan med Dagny 2011 och efter hennes död delade hon ett inlägg ägnat åt sin vän som då precis hade gått bort.

Annons

”Det var inte oväntat men nu känns det helt overkligt…Dagny och jag startade hennes blogg tillsammans 2011. Sedan dess har jag loggat in mig varje dag för att hjälpa henne med illustration och de senaste månaderna för att skriva om hennes nya liv på boendet.”, skriver Elena i ett blogginlägg och fortsätter:

Nu är jag här för att skriva orden som ni alla ville säga: Tack, för allt du har gjort för oss, Dagny! Ordet ”död” fanns inte i din vokabulär. Du älskade livet! Du hade just börjat att förbereda dig att fira din 110e födelsedag den 8 maj. Jag hade lovat att öppna en ny sida i bloggen, en sida som skulle heta Året är 2022.

Hon berättade att hon en dag ville öppna en konstutställning med alla fina bilder som Dagny har delat på bloggen genom åren.

”Nu är jag ensam här på bloggen som du kallade för ”mitt enda barn”. Jag ska visa en sista bild på dig, en bild du älskade så mycket. Dagny som okrönt Drottning. Osminkad. Med glimt i ögat. En dag vill jag göra en utställning med dina fina bilder eller kanske skriva en illustrerad bok om vår vänskap, om dig som nära vän, inte bara som hela Sveriges älskade Dagny. Jag öppnar forumet här om ni vill skriva i den.”, avslutar Elena.

Dagny Carlssons begravning

Innan Dagny gick bort gick hon ut med sitt testamente. Hon donerade sin lägenhet, skänkte lösöre och en stor mängd tavlor till Cancerfonden. Dagny förlorade nämligen sin make i cancer och hade därför en stark koppling till det.

Drygt en månad efter hennes sista andetag var tiden kommen för begravningen. Dagny begravdes den 6 maj 2022, i Solna kyrka.

FOTO: Patrik Österberg/TT

Annons