Idol 2023 marknadsföring banner

Christer Sjögrens sorg efter tragiska dödsfallen

07 jan, 2022 
https://image.hant.se/byline-malin-ljung.jpg.jpg?imageId=7409509&x=0&y=0&cropw=100&croph=76.502732240437&width=1318&height=1318
Malin Ljung
Christer Sjögren gör avskedsturné med Vikingarna
Dansbandsartisten Christer Sjögren och Vikingarna är just nu ute på sin avskedsturné. Nu bryter Christer tystnaden om de plötsliga dödsfallen i bandet som är en otrolig sorg.
Annons
Allt om Christer Sjögren
Allt om Christer Sjögren

Vikingarna är ett av Sveriges mest populära dansband. Just nu är de ute på avskedsturné runt om i landet med sångaren Christer Sjögren, 71, i spetsen.

Egentligen tog bandet farväl av fansen redan 2004, men längtan efter publiken blev för stor och resten är historia kan man säga. Men den här turnén har hittills inte varit smärtfri, många spelningar har bokats om och flyttats fram på grund av rådande coronapandemin.

Christer Sjögren berättar att han själv trodde att bandets tid var över för alltid för åtta år sedan.

Därför återförenades Vikingarna 2021

– Vi slutade ju faktiskt 2004 och jag trodde aldrig att vi skulle komma igång igen. Men nu är vi nästan allihop pensionärer och får göra det här på våra villkor. Vi får träffa varandra och publiken. Känner jag att det räcker för mig – ja, då säger jag det. Man ska lyda sitt hjärta. Det är ganska skönt att inte vara tvungen till något, säger han i en intervju med Hemmets journal.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Han är egentligen inte den första sångaren i Vikingarna. Till en början var det Stefan Borsch som höll ett stadigt grepp om mikrofonen, men 1978 fick Christer ett telefonsamtal som Vikingarnas Jörgen Arnemar som frågade om han ville ta över efter Stefan.

Under årens gång har bandet haft stora framgångar med sina album Kramgoa låtar, och Christer har även fått in flera fullträffar som soloartist. Men karriären har även innehållit sorg. Två bandmedlemmar har nämligen jordelivet. 1997 avled trummisen Anders Erixon, som bara blev 53 år gammal.

Om dödsfallen: "Fruktansvärd sorg"

– När man tänker att man aldrig mer får träffa Anders så upplever man en sådan fruktansvärd sorg. Det är overkligt, sa Christer då i en intervju med Expressen.

Under inspelningen av avskedsplattan 2004 drabbades bandet också av en plötsligt förlust, gitarristen Lasse Westman somnade in efter en tids sjukdom.

De två bandmedlemmarna sörjs än idag av bandet, något Christer berättar om nu.

Annons

– Man blir ju påmind om livets begränsningar. De dog alldeles för unga också. Anders Erixon var bara 53 år och Lasse Westman hann inte fylla 56. De hade mycket kvar av livet, säger han och fortsätter:

– Man tänker på dem hela tiden, för vi har varit som en familj. Man minns skämten. Anders var en kille med många anekdoter och de dyker upp i orkesterbussen ibland.

FOTO: TT

Annons