ABBA-Björns tuffa hälsokamp – nu avslöjar han sanningen: ”Liv och död”

Björn Ulvaeus

Abba-stjärnan Björn Ulvaeus har levt det hårda artistlivet. Nu berättar han om den svåra kampen med missbruket som var på liv och död.
– Tvungen att sluta, säger Björn.
0:34

Efter reklamen: Historiskt – här är Abbas nya låtar

(0:34)

Slå på ljud

I februari i år berättade Abba-stjärnan Björn Ulvaeus att han och frun Lena Ulvaeus skiljer sig efter 41 år. De gifte sig år 1981 och har två gemensamma barn, döttrarna Emma, 40, och Anna, 36.

I det gemensamma uttalandet skrev Björn och Lena att de skiljer sig efter många händelserika år tillsammans.

”Efter många fina och händelserika år har vi bestämt oss för att skilja oss. Vi förblir nära och goda vänner och kommer att fortsätta att fira våra barnbarns födelsedagar och andra familjehögtider tillsammans”, förklarar paret i ett gemensamt uttalande via Björn Ulvaeus talesperson.

Men tiden i äktenskapet har inte alltid varit helt lätt på grund av Björns missbruk och Lenas svåra sjukdom.

Om kampen: ”En fråga om liv och död”

Björn har tidigare berättat om sitt missbruk och att han slutat dricka.

– Det är nog tolv, tretton år sedan jag slutade. Jag hade druckit färdigt. Det påverkade mitt liv för mycket. Ja, jag var alkoholist, eller: det är man, man är nykter alkoholist, sa han till DN.

Nyligen gästade Björn programmet P4 Extra där Titti Schultz frågade om det tidigare missbruket.

– Det var 15 år sedan du slutade dricka, varför gjorde du det valet? frågar Titti.

– Det var en fråga om liv och död egentligen, ville jag fortsätta leva så var jag tvungen att sluta och det gjorde jag. Som så många andra i den här branschen, den är full av folk som har levt under en tid när det var så tillåtande och själva musikbranschen är också väldigt tillåtande. Det är många som hamnar i samma situation som jag och många som har slutat, till slut fanns det inget annat att välja på, säger Björn i programmet.

Gert Fylkes stora oro efter blodförgiftningarna

Se klippet här!

Björns ord om alkoholen

I intervjun frågar Titti om alkoholen påverkade Björns liv.

– Var det så att en tid så bestämde alkoholen över dig innan du bestämde dig att du bestämmer över den? frågar Titti Björn.

– Absolut så var det.

Men att ta klivet mot att sluta dricka säger Björn i programmet är högst personligt och inte alltid det lättaste att ta.

– Det är väldigt individuellt det där, hur svårt det är att bestämma sig att verkligen ta det där slutliga beslutet. Många som inte klarar det tyvärr, men jag hade turen eller vad det nu är att kunna ta det och att verkligen hålla mig till det.

FOTO: Karin Törnblom/TT

SENASTE NYTT!