Så gick det sen för skådespelarna i Berts dagbok – mörka tragedier

Martin Andersson, David Boati, Oliver Loftéen, Nadia Alj Forsgren och Nick Atkinson i Berts dagbok.

De gjorde succé i tv-serien Berts dagbok på 90-talet – men vad hände sen med skådisarna?
Hänt har sökt svar och tyvärr hittat flera tragiska öden.
✔︎ Begick självmord – vännen anklagar sig själv: ”Mycket skuldkänslor”.
✔︎ Blev alkoholist och åkte in på psyket – är nu ihop med 16 år yngre glamourmodell.
✔︎ Försvann spårlöst från rampljuset – saknar bostad.
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn
Slå på ljud

Just nu visas en ny version av Berts dagbok på C More, men det har hunnit gå 27 år sedan originalet visades i SVT. Här får du se hur skådisarna ser ut i dag och deras nya liv.

✔︎ Martin Andersson – blev matematiker

Ålder: 41.
Roll i Berts dagbok: Bert.
Bor: Rio de Janeiro.
Familj: Frun Fabíola Xavier.

Martin Andersson som Bert Ljung.

Martin som Bert 1993 och hur han såg ut 2017.

Martin Andersson hade huvudrollen som Bert Ljung i både tv-serien och långfilmen. Vid sidan av genombrottet som barnskådis spelade Martin på 90-talet i punk- och hardcorebandet Parias tillsammans med Oliver Loftéen (Åke i tv-serien och filmen). Men det blev varken någon musik- eller skådespelarkarriär för Martin. Istället satsade han på högre studier och 2003 flyttade Martin till Brasilien där han blev matematiker. 2007 disputerade han med avhandlingen Robust Ergodic Properties in Partially Hyperbolic Dynamics vid Matematiska institutet i Rio de Janeiro. Martin jobbar än idag kvar vid matematik-fakulteten på universitetet i Rio och han är gift med en kvinna vid namn Fabíola Xavier.

✔︎ Oliver Loftéen – försvann från rampljuset

Ålder: 41.
Roll i Berts dagbok: Berts kompis Åke.
Bor: Folkbokföringsadress saknas.

Oliver Loftéen som Åke i Berts dagbok.

Oliver 1993 och hur han såg ut 2020.

Efter att ha slagit igenom som Berts bästa kompis Åke i tv-serien och filmen så fortsatte Oliver Loftéen i slutet av 90-talet med en liten roll i tv-serien Skärgårdsdoktorn, en av huvudrollerna i filmen Tic Tac med Tuva Novotny samt en större roll i filmen Vägen ut. I slutet av 1990-talet berättade han dock för Aftonbladet att tiden som barnskådespelare varit påfrestande.

– Jag fick mycket beundrarbrev från tjejer. Till slut blev det nästan för mycket. Jag var så ung och allt blev för privat och närgånget. Jag tycker att barnskådespelare ska få bättre betalt än de får i dag, som barn man kan verkligen få lida. Det händer att jag fortfarande blir kallad Åke när jag är ute på stan, sa han 1999.

Sedan andra halvan av 00-talet har han lämnat rampljuset helt. Det sista han gjorde var rollen som Jonas i filmen Sex, hopp & kärlek 2005.

Vad Oliver Loftéen gör i dag är oklart. Men så sent som 7 november 2020 la han ut en ny profilbild på Facebook.

✔︎ David Boati – blev utrikeskorrespondent

Ålder: 42.
Roll i Berts dagbok: Berts kompis Lill-Erik.
Bor: Belgien.

David Boati i Berts dagbok och i sitt jobb för SVT.

David som Lill-Erik 1994 och hur han ser ut i dag.

David Boati hade redan innan Berts dagbok slagit igenom som Juha i En komikers uppväxt. Efter rollen som Lill-Erik hade han en roll i tv-serien Pappas flicka i slutet av 90-talet. David hade fram till för ungefär tio år sedan ett antal mindre roller i olika tv-serier och filmer, men är numera journalist och reporter för nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt på SVT. Tidigare var David inrikesreporter och inhoppande nyhetsankare på Rapport, men i höstas fick han jobbet som SVT:s nya Europakorrespondent.

– Jag ser det som en ynnest att få ha Europa som bevakningsområde. Jag hoppas på många möten som blir till viktig och berörande journalistik, sa David då på SVT:s hemsida.

✔︎ Martin Iliou – blev alkoholist och hamnade på psyket

Ålder: 42.
Roll i Berts dagbok: Berts klasskamrat Klimpen, som mobbade hela klassen.
Bor: Jörn utanför Skellefteå.
Familj: Flickvännen Eweline Stenberg, 26.

Martin som ”Klimpen” i Bert 1994 och hur han såg ut i SVT:s dokumentär 2017-2019.

Martin Ilious mamma dog bara tre dagar innan Berts dagbok hade premiär och sex år senare avled även hans pappa. Efter ytterligare ett par små roller stannade skådiskarriären av helt och Martin gick på 00-talet in i ett tungt alkoholmissbruk.

2017 återknöt han dock kontakten med sin gamla vän, regissören Mattias Sjöstedt. De började prata om att göra en film om att Martin börjat må bättre och planerade att göra comeback, men när de väl skulle börja filma hade han precis blivit utkastad av sin fru efter att ha träffat en yngre tjej på nätet. Något som gjorde att han söp flera dagar i streck, la in sig på psyket och bodde på härbärgen.

Allt detta filmade Mattias och i höstas sändes dokumentären Jag är Klimpen, motherfucker! på SVT och SVT Play där tittarna fick se hur Martin kämpade med missbruk, hemlöshet, uppbrott och förälskelse. Dokumentären slutade dock lyckligt med att han slutade supa och flyttade ihop med sin nya kärlek, glamourmodellen Eweline Stenberg, 26, uppe i orten Jörn utanför Skellefteå.

I samband med att dokumentären sändes berättade Eweline för Hänt:

– Martin var nyskild, men han och exet levde fortfarande tillsammans. Jag hade också ett förhållande när vi träffades, men vi flirtade inte ens med varandra. Men av att prata om våra intressen så blev det bara att ”Oj, jag är kär i dig”. Det växte fram.

Hon berättade även att de planerar att gifta sig och skaffa hund, men inte har några planer på att skaffa barn.

✔︎ Nadia Alj Forsgren – lever drömlivet som lärare

Ålder: 40.
Roll i Berts dagbok: Berts flickvän Nadja.
Bor: Lidingö.
Familj: Maken Mattias, 40, barnen Leo, 10, Ted, 8, Sam, 2.

Nadia Alj i Berts dagbok.

Nadia i Berts dagbok och hur hon ser ut i dag.

Nadia spelade Berts mest stadiga flickvän i tv-serien. Efter det fortsatte hon jobba som skådespelare på Stadsteatern i Stockholm och hade bland annat roller i uppsättningarna Spelman på taket och Nicholas Nickleby. När hon var runt 20 år gammal utbildade sig Nadia sedan till musikalartist på musikalakademin i Umeå. I samband med det gjorde hon även en del krogshower och lokala musikaler i Umeå. Om orsaken till att hon sadlade om helt och blev lärare säger Nadja till Hänt:

– Jag hade från början en tanke om att bli talpedagog, för vilket man på den tiden behövde en lärarutbildning i grunden. Sen tyckte jag det var så roligt att vara lärare, så jag grottade ner mig helt i läraryrket. Jag skriver även läroböcker i engelska och med en kollega driver jag Kreativ undervisning, en inspirationsbank för andra lärare.

Nadia är grundskolelärare för årskurserna 1-6. Privat är hon gift med Mattias Forsgren, 42, som då de träffades var musikalartist, men idag jobbar på TV4. Tillsammans har makarna tre söner. Äldste sonen Leo går lite i föräldrarnas fotspår och har en roll i kommande uppsättningen Sound of Music på Stockholms stadsteater.

Nadja är på det stora hela nöjd med livet hon lever idag och berättar:

– Jag lever nog mitt drömliv. Jag vill bara allt det klassiska, behålla hälsan och att alla nära i familjen får vara friska, att vi kan fortsätta tuffa på. Jag kan inte önska så mycket mer. Man ska vara försiktig med det och vi känner oss väldigt lyckliga.

✔︎ Johanna Sällström – begick självmord

Ålder: Tog sitt liv 2007, 32 år ung.
Roll i Berts dagbok: Berts flirt Emma som han träffade på en Finlandskryssning.

Johanna Sällström 1999 och 2006.

Johanna Sällström 1999 och 2006.

Johanna Sällström fortsatte skådiskarriären efter Berts dagbok och blev kanske mest av allt känd för att spela Kurt Wallanders dotter Linda i 13 Wallander-filmer. Hennes sista roll var huvudrollen i pjäsen Måsen på Ystads Teater 2006. Den 12 november samma år sökte hon akut hjälp på lasarettet i Malmö med anledning att hon led av depression. Johanna hittades sedan död i sin lägenhet den 13 februari 2007 efter att ha begått självmord.

Skådisen Ola Rapace, som spelade mot henne i samtliga 13 Wallander-filmer berättade för några månader sedan i Stjärnorna på slottet på SVT om sin nära vänskap med Johanna, som även under inspelningarna ibland kämpat mot svåra depressioner:

– Därför kändes det så jävla fruktansvärt att jag inte kunde hjälpa henne på något sätt.

Johanna hade varit inlagd på psyket, därifrån försökt att ringa Ola, som inte svarat då han inte känt igen numret.

– Det visade sig att hon hade ringt mig, och jag hade inte svarat, berättade Ola vidare.

– Jag fick så mycket skuldkänslor att jag inte riktigt kunde ta det, så jag skyllde allt på producenterna. Men det var inte deras fel att hon dog. Jag låtsades för att komma undan mina egna skuldkänslor.

✔︎ Johan Tillenius – jobbar på XL Bygg

Ålder: 43.
Roll i Berts dagbok: Berts kompis Nicke.
Bor: Värmdö.
Familj: Sambon Susanne, 54, tvillingdöttrarna Tindra och Linnea, 19 samt bonusdottern Emilia, 18

Johan Tillenius.

Johan Tillenius som Nicke i Bert 1994 och hur han ser ut i dag.

Nicke var den långhårige rödlätte gitarristen i Berts band Heman Hunters. Nicke hade catchphrasen att alltid säga ”Skönt” med eftersläp. Efter Bert-filmen gjorde Johan Tillenius en serie som gick i barnprogrammet Bullen och hette Svarta skallar och vita nätter. Han hade även en del mindre statistroller i olika produktioner och avslutade skådiskarriären med en statistroll i Killinggängets tv-film Torsk på Tallinn där han var en av de lycksökande männen som Johan Rheborg sprutade öl på i danslokalen.

Numera jobbar Johan som hanterare av mönsterdata på XL Bygg. Om varför han slutade med skådespeleriet har Johan berättat för Hänt:

– Det kan jag själv också undra! Det stora problemet var att jag var för feg. Dessutom siktade jag på en karriär bakom kameran. Jag ville jobba som filmfotograf, men det är mycket inavel i branschen. Vid ett tillfälle var jag nära att få ett jobb som C-fotograf, men B-fotografen valde sin sons kompis i stället. Då gav jag upp och skaffade hus och banklån i stället. I det läget kände jag att jag inte ville riskera min fasta anställning för en projektanställning med risk att bli arbetslös… Jag har haft både 30- och 40-årskriser där jag ångrat mig och känt: ”Varför fortsatte jag inte som skådespelare?”

Han verkar dock vara väl tillfreds med sitt liv:

– Jag trivs med mitt förhållande och med min familj. Jag har ett hus som jag håller på att dona med, jag har en massa småprojekt. Jag trivs i det stora hela!

✔︎ Nick Atkinson – hörs fortfarande i filmer

Ålder: 42.
Roll i Berts dagbok: Berts kompis Thorleif.
Bor: Vasastan i Stockholm.

Nick Atkinson i Berts dagbok.

Nick som Thorleif i Bert 1994 och hur han ser ut i dag.

Thorleif var den lite nördiga killen med stora glasögon som spelade klaviatur i Berts band men egentligen hellre lyssnade på klassisk musik än på pop och rock. Efter Bert-tiden ramlade Nick Atkinson istället in på att bli röstskådespelare och 1997 gjorde han rösten åt den unge Herkules i Disneyfilmen Herkules. Efter det hade han en stor röstroll som Michelangelo i den tecknade tv-serien om Teenage Mutant Ninja Turtles 2002 och när Hollywoodfilmen om sköldpaddorna dubbades till svenska fyra år senare gjorde han istället Leonardos röst. Han har också gjort Meckar-Mickes röst i serien med samma namn. Numera jobbar Nick, förutom det egna röstskådespeleriet, även med att regissera dubbning åt stora bolag som Disney. För Hänt berättar Nick:

– Jag har ett eget företag och jobbar mot de stora dubbföretagen i Sverige, alla ljudbolagen kan man säga.

Han är inte gift, har inga barn och bor i Vasastan i Stockholm tillsammans med skådisen Albin Flinkas, 41, och Andreas Särnberger, 34.

LÄS MER I PLUS: Så gick det sen för skådisarna i Eva & Adam

LÄS MER I PLUS: Så gick det sen för skådisarna i Fucking Åmål

LÄS MER I PLUS: Så gick det sen för skådisarna i Lilla Jönssonligan

Foto: TT, SVT & Privat.

FRÅN FÖRSTASIDAN