LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Eweline Stenberg om kärleken till Martin ”Klimpen” Iliou

11 aug, 2020 
Emil Karlsson Lagnelius
Martin ”Klimpen” Iliou med flickvännen Eweline Stenberg.
Martin Iliou, 42, känd som ”Klimpen” i tv-serien Bert, var på väg ner i avgrunden – alkoholiserad, inlagd på psyket, hemlös.
Men han räddades mirakulöst – av glamourmodellen Eweline Stenberg, 26.
Hur träffades det omaka kärleksparet? Vilka framtidsplaner har de?
Öppenhjärtigt för Hänt berättar Eweline allt du undrar över!
Annons

Dokumentären Jag är Klimpen, Motherfucker har berört många och har sedan det lades ut på SVT Play legat i topp bland mest populära programmen.

Martin Iliou spelade Klimpen i Bert – så ser han ut 25 år senare.
Martin som ”Klimpen” i Bert 1994 och hur han ser ut i SVT:s dokumentär 2017-2019. Foto: SVT och Mattias Sjöstedt.

Filmaren Mattias Sjöstedt söker upp sin gamla vän Martin Iliou för att se om de åter kan filma ihop. Martin – som blev känd genom sin roll som ”Klimpen” i tv-serien Bert 1994 – är nyskild, djupt olycklig och alkoholiserad. Av kortfilmsplanerna blir därmed inget, men Martin vill tillbaka upp, tillbaka till livet och ber istället Mattias att filma vägen dit. Resultatet blir en smått osannolik historia, om flaskans makt men också om revanschlust, identitet och framför allt kärlek.

När Martin befinner sig på botten träffar han nämligen den stora kärleken i den 16 år yngre glamourmodellen Eweline Stenberg, 26. Han bestämmer sig för att flytta upp till henne i lilla Jörn, fem mil från Skellefteå.

Annons

Men vem är hon? Och hur träffades det omaka paret?

– Expressen gjorde en artikel om Martin 2017. Berts dagbok var ju stort även när jag var barn så jag kände igen honom och läste artikeln. Jag har alltid tyckt att han har varit väldigt stilig då jag är svag för hårdrockslooken. Det stod att han höll på med musik, och så fanns en länk till hans Facebook, säger ”Ewe”, som hon kallas, till Hänt.

– Jag bestämde mig för att skriva till honom och undrade var man kunde lyssna på hans musik. Han svarade med en länk. Jag lyssnade och tyckte att han var väldigt duktig så jag återkom och berömde honom. Av nyfikenhet gick jag in på hans profil och upptäckte att vi tyckte om exakt samma saker. Samma kväll så ringde vi till varandra och pratade i flera timmar. Det var så allt började.

I dokumentären får man se hur Martin besöker sitt ex som inte direkt jublar över att han ska flytta till sin nya kärlek i Västerbotten.

Annons

– Martin var nyskild, men han och exet levde fortfarande tillsammans. Jag hade också ett förhållande när vi träffades, men vi flirtade inte ens med varandra. Men av att prata om våra intressen så blev det bara att ”Oj, jag är kär i dig”. Det växte fram. I filmen framgår det att han var oärlig mot sitt ex, men det var aldrig så att vi var otrogna på det sättet, säger Eweline Stenberg.

Martin Iliou, känd som ”Klimpen” i Berts dagbok och Eweline Stenberg.
Martin och Eweline. Foto: Privat.

Hur lång tid tid det innan ni kunde titulera er pojk- och flickvän?

– Det tog ganska lång tid. Som man får se i filmen så var det en period som han försvann spårlöst och var borta i flera veckor. Han var hemlös ett tag och åkte in på psyket. Och jag hade svårt att hitta en bostad till oss. Så det tog några månader innan vi kunde flytta ihop.

Annons

Blev du inte orolig när han försvann?

– Han hörde av sig nån gång i veckan, men var trasig och oftast full. Så det var mycket kaos…

Men tvivlade du inte då på om det här var rätt kille för dig?

– Det är det som är det konstigaste med allt det här. Jag kunde inget om missbruk eftersom jag inte aldrig ens har smakat alkohol. Men jag förstod snabbt att det här var ett större problem än vad jag hade förstått. Men det var aldrig så att jag kände att det här orkar jag inte med, nu ger jag upp honom.

Hur länge sen drack han alkohol?

– Självklart var det inte så att alla hans problem försvann omedelbart han flyttade hit, utan missbruk är en process. Men i dag är det över ett år sedan han klarat av att dricka några öl utan att få missbrukskänningar. Han är på en väldigt bra plats i dag.

Martin Iliou, känd som ”Klimpen” i Bert, och flickvännen Eweline Stenberg.
Martin och Eweline på ett fik i SVT:s dokumentär. Foto: Mattias Sjöstedt/SVT.

Har många ifrågasatt er kärlek?

– Vi hade förväntat oss fördomar och negativa kommentarer. Men 99 procent har varit peppande och vi får ofta höra att folk ser den genuina gnistan som finns mellan oss. Efter att folk har sett dokumentären kan de fråga vad jag såg hos honom då han var i det skicket. Men när vi träffades första gången var han nykter och mer tillpiffad än när han var hemlös, vilket är perioden man får följa i filmen. Folk har förstått att vi genuint älskar varandra.

Annons

Eweline om bröllops- och barnplaner

Du är 16 år yngre, men det framstår som att du tar hand om Martin?

– Ja, det är nästan jag som är den äldre i vår relation. I dag skulle man kunna missta honom för någon i 20-årsåldern. I kropp och själ är han ungdomlig. Vi är väldigt jämlika i sinnet så vår åldersskillnad har aldrig märkts av.

Har ni planer på bröllop?

– Vi är inställda oss på att gifta oss framöver. Men vi får se vad som händer.

Väntar du på att han ska fria?

– Han har tänkt tanken. Jag har hört orden mumlats ett par gånger…

Funderar ni på barn?

– Jag och Martin är lite rock’n’roll-personer. Vi är jätteglada för alla andra som vill ha barn, men vi ser inte det i vår framtid. Däremot kanske vi skaffar en hund och fortsätter vårt rock’n’roll-liv. Men ett bröllop vore trevligt…

Martin Iliou som Klimpens farsa.
Martin Iliou på väg till nyinspelningen av Bert, där han spelar Klimpens farsa. Foto: SVT.

Hur ser framtiden ut?

– Som Martin brukar säga: Det är bara början. Han är sugen på att vara kvar i filmbranschen och syssla med sin musik. Jag har inte lagt ner modellkarriären, men lägger betydligt mer fokus på på målning, bland annat Canvas. Sen har vi ju vår Youtube-kanal med 10 000 prenumeranter.

Vilken respons har ni fått efter dokumentären?

– Folk är inspirerade och kan se och förstå hela historien. Det är jättekul att se.

Annons