Ännu en Idol-deltagare har testat positivt för corona

Idol

Förra veckan blev det stora rubriker när det kom fram att flera av Idol-deltagarna smittas av corona.
Nu kommer det fram att ännu en till har blivit smittad.

Slå på ljud

Succéprogrammet Idol 2020 är i full gång och auditions, slutauditions, kval och kvalfinal är avklarat. Men med tanke på pandemin som råder just nu har saker och ting varit lite annorlunda i år jämfört med tidigare säsonger. Bland annat har många fått göra auditions digitalt, och det har dessutom varit fokus på att hålla avstånd till varandra för att minska smittspridningen av coronaviruset. Men trots restriktionerna har viruset nu lyckats ta sig in bland deltagarna och produktionen.

Det var under tisdagens pressträff för Idol som programledaren Pär Lernström meddelade att tittarfavoriten Caspar Camitz blivit sjuk, och bara några timmar senare visade det sig att deltagaren testats positivt för corona. Natten till fredag började det sedan spekuleras om fler drabbats av smittan, och under fredagen kunde TV4 bekräfta att både Affe Hagström och Nadja Holm testats positivt för viruset. Efter det var det igång och det dröjde inte länge tills ett fjärde fall kunde bekräftas hos deltagaren Herman Silow.

Fick coronabesked efter hon blivit utröstad

Säsongens första fredagsfinal i Idol blev minst sagt speciell då idolerna var tvungna att framföra sina låtar från deras hotellrum. Men trots den annorlunda situationen kunde tittarna iallafall rösta på sina favoriter som vanligt, och när röstningen var avslutad var det Niklas Hultberg och Indra Elg som hängde löst. Den som till slut blev tvungen att lämna var Indra, och när hon fick höra beskedet brast hon ut i tårar. Då hon var ensam på hotellrummet fanns det ingen där som kunde trösta henne, men det tittarna inte fick veta var att hon efter det fick ännu ett jobbigt besked som var svårt att handskas med. Efter det tuffa beskedet fick hon också bekräftat att hon även hon testats positivt för corona.

– Jag fick ju positivt coronatest igår. Så jag har ju corona liksom, berättar hon för Hänt.
Hon fortsätter:
– Jag mår ändå bra. Jag har haft lite feber och så, och lite ont i kroppen. Och det är lite jobbigt för vet inte hur jag ska komma hem och sånna grejer.

Fler har smittats

Men nu meddelar Aftonbladet att de genom en säker källa fått bekräftat ett ytterligare en av deltagarna som är kvar i Idol har smittats efter helgens fredagsfinal. Det innebär att nästan hälften av deltagarna som tog sig vidare från kvalveckan till fredagsfinalerna  har smittats av sjukdomen. Dessutom har också minst ytterligare två av de 22 deltagarna som tävlade under Idols direktsända kvalvecka insjuknat i covid-19, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare. Enligt Aftonbladet har TV4 belagt de tävlande med munkavle genom att hota med diskvalificering om någon av dem berättar för media om vilka som fått sjukdomen eller hur produktionen hanterar coronasmittan.

– De har blivit hotade med att bli hemskickade om de avslöjar detaljer om rutinerna, säger en uppgiftslämnare.

TV4 och Fremantle ska, enligt Aftonbladets källor, ha försökt muta deltagarna med tv-spel, smink, godis och mat för att lägga plåster på såren.

– Playstation, Xbox, ni får vad ni vill, säg vad ni vill ha, uppges deltagaransvariga ha sagt till ”Idol”-deltagarna.

Den exekutiva producenten Malin Knave vill inte kännas vid att deltagarna skulle ha belagts med tystnadsförbud.

– De uppgifterna är inget jag känner igen och är inte i linje med hur vi på TV4 kommunicerar med idolerna. Däremot så kan man inte fortsätta vara med i tävlingen om man inte tar isoleringen och restriktionerna på allvar. Vi befinner oss i ett allvarligt läge både i Idol redaktionen och i samhället med ökad covid-19, att stoppa smittspridningen och värna om allas hälsa sätter vi i första rummet, säger hon till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Efter tuffa beskedet i Idol – Indra Elg kan inte träffa sin familj

LÄS OCKSÅ: Tittarnas kritik mot TV4:s lösning – efter coronautbrottet i Idol

FOTO: TT

SENASTE NYTT!